Sernik tradycyjny, wiedeński, z piekarnika i na zimno. Sprawdzone przepisy na sernik
Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Polacy go uwielbiają, więc często gości na naszych stołach podczas Świąt Wielkanocnych czy Boże Narodzenie. Nie może go zabraknąć również na przyjęciu urodzinowym czy uroczystości weselnej. Choć wydawać by się mogło, że jest to skomplikowany wypiek, okazuje się, że jest jednak dosyć prosty w przygotowaniu i co ważne, do jego wyrobu nie potrzeba wielu składników. Przeczytaj poniżej, jak przygotować tradycyjny sernik z piekarnika a jak na zimno, który doskonale sprawdzi się podczas lata. Poznaj trzy odsłony sprawdzonych przepisów na sernik.
Sernik tradycyjny, czyli jaki?
Za tradycyjny sernik uważa się ten o nazwie sernik wiedeński. A skąd wzięła się jego nazwa? ” Z biegiem lat i rosnących wpływów Rzymu w całej Europie, sława sernika zaczęła zataczać coraz szersze kręgi. W niemalże każdym regionie zaczęły pojawiać się kolejne receptury. Skąd wziął się w Polsce? Miłośnicy sernika mogą być wdzięczni Janowi III Sobieskiemu, który twarogowy rarytas przywiózł ze słynnej bitwy pod Wiedniem. Sernik wiedeński – ta nazwa dla nikogo nie powinna już stanowić zagadki”. Bardzo popularny jest też sernik krakowski, który cechuje się nieco kakaowym ciastem.
Warto pamiętać, że tradycyjny sernik posiada dużo bakalii, choć ten dodatek jest często pomijany, ponieważ wiele osób ich po prostu nie lubi. Czasami do masy serowej dodaje się pokrojone brzoskwinie z puszki.
Warto pamiętać, że tradycyjny sernik jest nieco wilgotny, więc nie martw się, że wyszedł zakalec. Ten placek może być długo przechowywany. Tradycyjny sernik można nawet zamrozić na maksymalnie 2 miesiące.
Ser używany do wypieku sernika powinien być przynajmniej dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie zmielony. Najlepiej wybierać ten tłusty, na pewno nie chudy.
Tradycyjny sernik jest bardzo popularny i przez wiele osób bardzo chętnie zjadany. Doskonale smakuje do kawy bądź herbaty, a najwygodniej jada się go przy użyciu małego widelczyka. Można podawać w towarzystwie gałki lodów.
Łatwy przepis na sernik
Przepis na tradycyjny sernik, wcale nie jest skomplikowany. Przygotowuje się go w zasadzie w kilku głównych krokach. Łatwość tego przepisu polega na tym, że ze składników należy stworzyć spód, masę, którą następnie należy wlać na blachę i upiec w piekarniku. Kolejną zaletą tego przepisu jest to, że wystarczy tylko kilka produktów, które są dostępne w każdym sklepie spożywczym.
Okazuje się, że do stworzenia idealnego sernika, najlepiej sprawdza się ser z wiaderka, ponieważ jest gładko zmielony. Idealne ciasto serowe powinno mieć gładką masę. Dowiedz się jak zrobić sernik z serem z wiaderka.
Jak zrobić sernik z wiaderka?
Składniki:
Masa serowa:
- 1,5 kg sera twarogowego w wiaderku
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 9 białek jajek
- 9 żółtek jajek
- 2 szklanki cukru pudru lub zwykłego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1 łyżka kaszy manny lub mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Spód:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2 żółtka jajek
- 125 g margaryny lub masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża łyżka śmietany 18%
- ½ szklanki cukru pudru lub zwykłego
Opcjonalnie:
- brzoskwinie z puszki lub bakalie, które można dodać do masy serowej
- cukier puder do posypania na wierzchu
- czekolada do wykonania polewy
Sposób przygotowania:
- W celu przygotowania masy serowej zmiksuj na najwyższych obrotach: miękkie masło z cukrem. Następnie dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Po wlaniu ostatniego miksuj przez około 8 minut. Powinien powstać puszysty krem.
- W tym kroku dodaj zmielony ser z wiaderka, ciągle miksując, ale tym razem na najmniejszych obrotach.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną lub kaszę mannę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i krótko zmiksuj.
- 9 białek ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę w oddzielnej misce.
- Połącz masę serową z ubitą pianą, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką i odstaw na chwilę.
- W celu przygotowania spodu sernika, szybko zagnieć wszystkie składniki. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą, a następnie schowaj do lodówki na godzinę.
- Po godzinie wyjmij kulkę, przygotuj stolnicę, oprósz ją mąką i rozwałkuj ciasto.
- Następnie, wysmaruj masłem blachę lub tortownicę i wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto można ponakłuwać widelcem i następnie piec w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach.
- Po 10 minutach ostudzić ciasto i wylać na nie masę sernikową wyrównać łyżką wierzch i piec przez ok. 70 minut w 170 stopniach bez termoobiegu.
- W trakcie pieczenie nie otwieraj drzwiczek, ponieważ sernik może popękać.
- Po upływie tego czasu studzić w zamkniętym piekarniku ok. 10 minut, a później jeszcze studzić ok. 20 minut w otwartym piekarniku.
- Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić. Nie należy konsumować gorącego, ani ciepłego sernika, ponieważ mogą wystąpić bóle brzucha.
- Po tym czasie można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.
- Sernik najłatwiej kroi się nożem uprzednio zanurzony w gorącej wodzie.
Sernik na zimno: idealny deser nie tylko na lato
W okresie letnim mamy ochotę na nieco ochłody, dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie sernika na zimno. Posiada on duże grono wielbicieli, więc można go przygotowywać tak naprawdę przez cały rok. Może być z galaretką i owocami, ale również bez niczego i będzie równie pyszny. Co potrzebujemy, aby przygotować sernik na zimno?
Lista składników:
- 1 kg mielonego twarogu, może być z wiaderka
- 120 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 150 g cukru pudru
- 4 czubate łyżeczki żelatyny spożywczej
- ok. 80 g biszkoptów
- okrągła blaszka 26 cm
Opcjonalnie:
- ok. 20 dag truskawek lub brzoskwiń w syropie. Te owoce najlepiej sprawdzają się w przypadku sernika na zimno.
- 1 opakowanie galaretki w proszku, dobrze smakuje truskawkowa lub brzoskwiniowa
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Twaróg przełożyć do dużej miski, dodać śmietankę, cukier puder oraz cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
- Żelatynę rozpuścić w 120 ml gorącej wody, ale nie wrzątku. Odstawić do lekkiego wystygnięcia. Powinna być płynna, bez grudek.
- Do żelatyny dodać stopniowo masę sernikową. Najlepiej mieszać co 2-3 łyżki. A później całość przełożyć do miski z masą serową.
- Wszystko wymieszać na jednolitą masę z użyciem miksera na niskich obrotach.
- Przygotować galaretkę (jeśli używasz jej w przepisie) zgodnie z tym co jest napisane na opakowaniu. Następnie, odstawić do wystygnięcia.
- Przygotować owoce (jeśli używasz ich w przepisie) i dokładnie je odsączyć, aby woda nie dostała się do sernika. Pokrój je w plasterki.
- Wyłóż blaszkę folią spożywczą i ułóż na dnie biszkopty, tworząc z nich jedną warstwę.
- Następnie wylej na nie masę sernikową, a na wierzchu ułóż owoce.
- Włóż blaszkę do lodówki, aby masa stężała.
- Jeśli galaretka zaczyna tężeć, wyjmij blaszkę z lodówki i delikatnie wylej galaretkę na wierzch.
- Sernik powinien odstać w lodówce około kilku godzin i po tym czasie będzie gotowy do spożycia. Wyśmienicie smakuje również kolejnego dnia.
- Do dekoracji możesz użyć bitej śmietany i listków mięty.
Szybki sernik na niezapowiedzianą wizytę gości
Zdarza się, że goście przychodzą do nas, informując nas o tym prawie przed faktem. Czym wtedy poczęstować niezapowiedzianych gości? Dobrą opcją jest przygotowanie sernika, który robi się bardzo szybko. Jest to tak naprawdę nieco oszukana słodkość, gdyż nie posiada w składzie sera, ale smakuje równie wyśmienicie.
Lista składników:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 6 żółtek jajek
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 6 białek
- 3 duże śmietany 18%
- 2 budynie śmietankowe w proszku
- 1 szklanka cukru
Sposób przygotowania:
- Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na blachę, a drugą na chwilę odstawić.
- Następnie białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać śmietany i delikatnie wymieszać. Wsypać budynie, delikatnie mieszając.
- Powstałą masę przelać na warstwę ciasta. Na wierzch posypać kawałeczkami ciasta, które zostało, tworząc coś w rodzaju kruszonki.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
- Posypać cukrem pudrem.
Podsumowanie
Sernik występuje w kilku odmianach, ale bez wątpienia jest uwielbiany prawie na całym świecie. Dzięki powyższym, sprawdzonym przepisom bez problemu stworzysz to przepyszne ciasto, które na stałe może zagościć na Twoim stole. Wybierz wersję dla siebie. Możesz zrobić tradycyjny sernik pieczony w piekarniku, jeśli wolisz chłodniejsze wersje, świetnie sprawdzi się sernik na zimno z galaretką, a gdy masz niezapowiedzianych gości, wybierz sernik bez sera.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: