Rozpoczyna się Tydzień Regionalny w Lidl Polska: odkryj smaki Polski.

Letnie podróże po kraju to świetna okazja do odkrywania smaków różnych regionów Polski. Jednak dzięki Tygodniowi Regionalnemu w Lidlu nie trzeba daleko jechać – od poniedziałku, 3 czerwca, wystarczy odwiedzić najbliższy sklep Lidl Polska, aby spróbować pomorskiego pstrąga, wrzesińskiego gzika czy sękacza z Mazur. W tym samym czasie w sklepach będzie można znaleźć także specjały kuchni Europy Środkowo-Wschodniej.

pierogi
Tydzień regionalny fot. Adobe Stock
Reklama

Jakie smaki kojarzą się z Polską?

To pytanie, choć z pozoru proste, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Mieszkańcy różnych regionów Polski wskażą różne potrawy jako typowe dla tradycyjnej polskiej kuchni. Jednak nie musimy się ograniczać do jednego regionu! Dzięki Tygodniowi Regionalnemu możemy cieszyć się festiwalem polskich smaków i próbować dań charakterystycznych dla różnych części kraju.

Aby poznać smaki południowej Polski, warto w sklepie Lidl sięgnąć po produkty marki Regionalne Szlaki, współtworzonej z lokalnymi dostawcami. Warto spróbować takich przysmaków jak rolada ustrzycka w plastrach, synecka czy wędzone specjały z Podhala. Wielbiciele kuchni wielkopolskiej znajdą w ofercie Lidl Polska ulubione przysmaki, takie jak wędzony twaróg z Wielkopolski, wrzesiński gzik i rogal świętomarciński, chroniony symbolem Chronionego Oznaczenia Geograficznego. Wśród produktów z północnej Polski znajdują się takie smakołyki jak sękacz mazurski z masłem, soczyste jabłka grójeckie oraz pstrąg z Pomorza wędzony na gorąco.

Kofola i inne przysmaki z Czech

Od poniedziałku, 3 czerwca, oferta w Lidl Polska pozwoli nam wyruszyć w kulinarną podróż poza granice kraju. W tym czasie w sklepach dostępne będą również produkty kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Klienci będą mogli spróbować kultowej Kofoli oraz popularnego w Czechach sera panierowanego, który po usmażeniu przywoła smak wizyty u naszych południowych sąsiadów. W ofercie znajdzie się także tradycyjna szynka praska z Czech, znana jako czeskie prosciutto, o charakterystycznym różowym kolorze i zapachu łączącym aromaty wędzenia i grillowania. Często podawana jest zapiekana w cieście chlebowym.

czeskie przysmaki w Lidlu
Tydzień w stylu Europy Środkowo-Wschodniej. Gazetka Lidl

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama