Przepisy na lekkie i tanie posiłki na upalne dni
Lato to czas, kiedy chcemy jeść lekko, zdrowo i oszczędnie. Dzięki sezonowym warzywom i owocom możemy przygotować pyszne dania, które nie obciążą naszego budżetu ani żołądka. Oto kilka pomysłów na lekkie i tanie posiłki, które sprawdzą się idealnie w upalne dni.
Reklama
Jakie składniki wybierać latem?
Latem warto stawiać na sezonowe warzywa i owoce, które są nie tylko tańsze, ale również pełne smaku i wartości odżywczych. Oto kilka propozycji:
- Pomidor – idealny do sałatek, sosów i kanapek. Jest bogaty w likopen, który działa antyoksydacyjnie.
- Ogórek – doskonale nawadnia i orzeźwia. Można go dodawać do sałatek, chłodników i smoothie.
- Papryka – pełna witaminy C, świetna do chrupania na surowo oraz do dań na ciepło.
- Arbuz – doskonały na deser lub jako składnik sałatek owocowych. Jest niskokaloryczny i bardzo orzeźwiający.
- Jagody – bogate w antyoksydanty, świetne do koktajli, sałatek owocowych i deserów.
Przepisy na szybkie i zdrowe sałatki
Sałatka grecka
Składniki:
- 3 średnie pomidory
- 1 ogórek
- 1 mała czerwona cebula
- 1 zielona papryka
- 100 g sera feta
- Kilka czarnych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z połowy cytryny
- Sól, pieprz, oregano do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa umyć i pokroić: pomidory w ćwiartki, ogórek i paprykę w plastry, cebulę w piórka.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać oliwki.
- Polać oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Delikatnie wymieszać i podawać od razu.
Sałatka z arbuzem i fetą
Składniki:
- 500 g arbuza
- 100 g sera feta
- Garść rukoli
- Kilka listków mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka balsamicznego octu
Przygotowanie:
- Arbuza pokroić w kostkę, fetę pokruszyć na mniejsze kawałki.
- Rukolę umyć i osuszyć.
- Wszystkie składniki połączyć w misce, dodać listki mięty.
- Polać oliwą z oliwek i octem balsamicznym, delikatnie wymieszać.
Lekkie obiady i kolacje na upalne dni
Chłodnik litewski
Składniki:
- 1 litr kefiru lub maślanki
- 2 średnie buraki
- 1 świeży ogórek
- 2 jajka
- Pęczek rzodkiewek
- Pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórek i rzodkiewki również zetrzeć na tarce.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
- Szczypiorek posiekać.
- W dużej misce wymieszać kefir lub maślankę z tartymi burakami, ogórkiem i rzodkiewką.
- Dodać pokrojone jajka i szczypiorek.
- Doprawić solą i pieprzem, schłodzić w lodówce przed podaniem.
Kurczak w cytrynowym sosie
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i lekko rozbić.
- W misce wymieszać sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
- Zamarynować kurczaka w przygotowanej mieszance przez co najmniej 30 minut.
- Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony, aż mięso będzie złociste.
- Podawać z lekką sałatką lub grillowanymi warzywami.
Tanie desery na lato
Lody bananowe
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- 1 łyżka miodu
- Kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
- Banany obrać, pokroić na plastry i zamrozić.
- Zamrożone banany zmiksować w blenderze na gładką masę.
- Dodać miód i sok z cytryny, ponownie zmiksować.
- Przełożyć do pojemnika i zamrozić na kilka godzin.
Sorbet truskawkowy
Składniki:
- 500 g truskawek
- 100 g cukru
- Sok z jednej cytryny
Przygotowanie:
- Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
- Zmiksować truskawki z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę.
- Przelać do płaskiego pojemnika i zamrozić, co jakiś czas mieszając, aby sorbet miał jednolitą konsystencję.
Te proste i tanie przepisy na lekkie posiłki sprawią, że upalne dni staną się bardziej znośne i smaczne. Smacznego!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: