Poznaj najbardziej toksyczne owoce i warzywa

Plony, na jakie możemy liczyć współcześnie, nie byłyby możliwe do osiągnięcia, gdyby nie nawozy. Dotyczy to przy tym nie tylko owoców, ale również warzyw. Nawozy to gwarancja większego, a jednocześnie bardziej dorodnego plonu. Z kolei opryski, a więc środki ochrony roślin, dają nam pewność, że plonom nie zagrożą szkodniki takie, jak choćby mszyce, ślimaki oraz stonka.

Reklama

Plony, na jakie możemy liczyć współcześnie, nie byłyby możliwe do osiągnięcia, gdyby nie nawozy. Dotyczy to przy tym nie tylko owoców, ale również warzyw. Nawozy to gwarancja większego, a jednocześnie bardziej dorodnego plonu. Z kolei opryski, a więc środki ochrony roślin, dają nam pewność, że plonom nie zagrożą szkodniki takie, jak choćby mszyce, ślimaki oraz stonka. Ostatnie lata są jednak okresem, w którym zwraca się uwagę nie tylko na korzyści z tego płynące, ale i na to, co rozczarowuje. Nie można przecież ignorować tego, że rośliny są spryskiwane coraz większymi ilościami chemikaliów. Jako konsumenci mamy świadomość tego, że nie musi być to wcale korzystne dla naszego zdrowia. Coraz częściej zastanawiamy się więc nad tym, po jakie produkty powinniśmy sięgać.

Gazetka Netto

Które warzywa i owoce są najbardziej toksyczne?

Obecnie jesteśmy w stanie sporządzać wiarygodne listy tych owoców i warzyw, które charakteryzują się największym stężeniem pestycydów. Nadal należy je spożywać, jeśli jednak jest taka możliwość, dobrze szukać ich przede wszystkim w sklepach z żywnością ekologiczną. Jeśli nie jesteśmy w stanie zrezygnować z ich tańszych odpowiedników produkowanych masowo, pamiętajmy przynajmniej o tym, aby je jak najstaranniej myć.

Na liście najbardziej toksycznych owoców prym wiodą jabłka, niewiele ustępują im jednak brzoskwinie oraz mandarynki, truskawki, winogrona oraz borówki amerykańskie. Najbardziej skażonym warzywem okazuje się seler naciowy, z dużą ostrożnością należy jednak podchodzić także do papryki, ogórków, sałaty, szpinaku, ziemniaków oraz zielonej fasoli.

Na szczęście, nie wszystkie warzywa i owoce cechuje jednakowo wysoki poziom toksyn. Jeśli więc nie możemy korzystać z oferty sklepów z żywnością ekologiczną, sięgajmy przede wszystkim po te, w których stężenie pestycydów jest najmniejsze. Wśród owoców z sytuacją taka mamy do czynienia choćby w przypadku ananasa, mango, kiwi, melonów i arbuzów. Zdrowe warzywa to z kolei cebula, kukurydza, zielony groszek, szparagi, różnego rodzaju kapusty, bataty, bakłażan oraz grzyby. 

Gazetka Netto

 

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama