Potrawy wigilijne: LISTA, przepisy. Jakie potrawy wigilijne znajdziesz na polskich stołach

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w roku. Momentem, na który najbardziej czekamy podczas Świąt, jest kolacja wigilijna. Zgodnie z tradycją na stole powinno znaleźć  się 12 potraw, jednak obecnie często odbiegamy od tej reguły, decydując się na swoje ulubione dania. Jakie potrawy wigilijne znajdziesz na polskich stołach

potrawy na wigilię w 2021
Reklama

12 potraw wigilijnych: LISTA

Boże Narodzenie to czas, na który czekamy przez cały rok. Najważniejszym świątecznym elementem jest Wigilia, podczas której z całą rodziną zasiadamy do wspólnej kolacji.

Zgodnie z tradycją na świątecznym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Powinny one uwzględniać płody rolne, płody leśne oraz dobrodziejstwa płynące z wód, a więc kasze, zboża, jarzyny, grzyby, orzechy jagody oraz ryby.

Dania z kapustą odnoszą się do przekonania, że ta dodaje wigoru i siły, kapusta symbolizuje długie i szczęśliwe życie. Z kolei grzyby symbolizują dostatek i bogactwo, dlatego są obecne w wielu wigilijnych daniach. Swoją symbolikę mają również owoce, z których przygotowuje się kompot z suszu. Jabłka odnoszą się do bogactwa, gruszki – sukcesu, a śliwki – energii i siły w pokonywaniu trudności. Z dobrobytem kojarzą się również korzenne przyprawy i bakalie.

Dlaczego właśnie 12 potraw gotujemy na Wigilię? Według tradycji chrześcijańskiej liczba 12 symbolizuje 12 apostołów. Z kolei według wierzeń ludowych 12 potraw wigilijnych nawiązuje do 12 miesięcy w roku.

Spróbowanie podczas wigilijnej kolacji wszystkich 12 potraw ma zapewnić szczęście i dobrobyt przez cały rok, dlatego warto wiedzieć, jakie dania znajdują się na liście dań wigilijnych. Znajdziesz je poniżej!

  1. Barszcz wigilijny z uszkami

  2. Pierogi z kapustą i grzybami

  3. Zupa grzybowa

  4. Karp smażony lub w galarecie

  5. Kapusta z grzybami lub grochem

  6. Ryba po grecku

  7. Śledź w śmietanie lub oleju

  8. Kluski z makiem

  9. Makowiec

  10. Piernik staropolski

  11. Kutia

  12. Kompot z suszu

Obecnie rzadko przygotowuje się na Święta aż tyle potraw, ale warto pamiętać o tej tradycji. Dobrym pomysłem jest przygotowanie różnego rodzaju dań, ale mniejszych porcji – unikniemy w ten sposób sytuacji, kiedy po Bożym Narodzeniu mamy pełną lodówkę jedzenia.

Jeśli nie mamy czasu gotować – poprośmy o pomoc bliskich. Niech każdy przygotuje jedno danie. W ten sposób w Święta będziemy świętować, a nie odpoczywać po maratonie w kuchni.

Regionalne potrawy na Wigilię

To, jakie potrawy znajdą się na świątecznym stole, w dużej mierze zależy od regionu. Co je się w poszczególnych częściach Polski?

Na Mazowszu głównym daniem wigilijnym jest barszcz czerwony z uszkami lub pasztecikami z nadzieniem z kapusty i grzybów. Dawniej zupa serwowana była również z ziemniakami i grzybami. W niektórych rodzinach pozostała tradycja gotowania zupy rybnej.

Na Śląsku w Święta zjemy oryginalną zupę siemieniotkę. Jest ona przygotowywana na bazie nasion konopi. Dodaje się do niej kaszę gryczaną lub grzanki. W tym regionie Polski tradycyjnym daniem jest również kapusta z grochem a także słodkie przysmaki – makówki, ciasteczka z orzechów i babówki – babki drożdżowe z bakaliami.

Na Wigilii w województwie lubelskim króluje kutia, która pochodzi z dawnej polskiej kuchni kresowej. Mieszkańcy Lublina i okolic w Święta jedzą też pierogi z kaszą gryczaną, śledzie z cebulą, karpia wędzonego i kulebiaka – dużego pieroga faszerowanego kapustą.

Z kolei na Podlasiu daniem wigilijnym jest bigos z kiszonej kapusty. Podaje się również rybę po żydowsku, zupę grzybową oraz kompot z suszu.

Na Podhalu charakterystyczną potrawą są bryndzylkipierogi, które lepi się z bryndzy i ziemniaków i napełnia farszem z wędzonym oscypkiem. Pierogi z bryndzą są pieczone w piecach.

W Małopolsce goście jedzą wigilijny żur z grzybami i gotowany groch. Przyrządza się tam również zupę migdałową. Zupa migdałowa to połączenie mleka, ryżu, migdałów, słodu, kandyzowanej skórki pomarańczy i korzennych przypraw.

Mieszkańcy Wielkopolski jedzą na wigilię zupę owocową z suszonych śliwek i jabłek, serwowaną z pszennymi kluseczkami. Tradycyjną potrawą w tym regionie są też śledzie w śmietanie z ziemniakami, zupa konopna, zupa grochowa i smażony karp.

Podczas Świąt odwiedzasz bliskich z różnych zakątków Polski? Skorzystaj z tej możliwości i koniecznie wypróbuj regionalne potrawy wigilijne!

Nowoczesne potrawy wigilijne

Każdego roku zastanawiasz się, co przygotować na świąteczny stół? Jeśli przejadły ci się już tradycyjne dania wigilijne postaw na coś nowoczesnego! Na Święta możesz przygotować coś zupełnie nowego lub zmodyfikować tradycyjne potrawy w swoim stylu.

Szukasz inspiracji? Zobacz nasze przepisy!

Pierogi ze śliwkami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej,

  • 1 łyżkę oleju,

  • szczyptę soli,

  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody,

  • 30 dag śliwek kalifornijskich,

  • 30 dag mielonych orzechów włoskich,

  • 1/4 kostki masła.

Sposób przygotowania:

  • Śliwki pokrój drobno. Orzechy (jeśli nie są zmielone) zmiel w maszynce lub za pomocą blendera.

  • Pokrojone śliwki włóż na patelnię z roztopionym masłem. Wsyp większą połowę zmielonych orzechów, wymieszaj i chwilę podsmażaj.

  • Zdejmij z ognia, przestudź.

  • Zagnieć ciasto na pierogi. Rozwałkuj. Wykrawaj kółka i nakładaj na nie gotowy farsz. Sklejaj ręcznie lub przyrządem do pierogów. Ugotuj w osolonej wodzie.

  • Gotowe pierogi przed podaniem polej masłem i posyp zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem.

Rolada ze szpinakiem i łososiem

Sposób przygotowania:

  • 300 g wędzonego łososia w plastrach,

  •  opakowanie mrożonego szpinaku,

  • serek śmietankowy,

  • 4 jajka,

  • 5-6 ząbków czosnku,

  • łyżkę mąki,

  • łyżeczkę masła,

  • sól,

  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Rozmroź szpinak i podsmaż go na łyżeczce masła na dużej patelni. Dodaj obrane i zmiażdżone 5 ząbków czosnku, oprósz solą i pieprzem. Farsz odsącz i ostudź. Następnie wsyp mąkę, dodaj żółtka i ubite na sztywno białka i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką.

  • Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę szpinakową. Piecz w temperaturze 190 st. C przez 15 minut.

  • Po upieczeniu ciasto wystudź i posmaruj serkiem wymieszanym z 1 ząbkiem czosnku. Na serek nałóż cienkie plastry łososia i całość zawiń jak roladę.

  • Owiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na kilka godzin. Po wyciągnięciu z lodówki roladę pokrój w plastry.

Racuchy piernikowe

Składniki:

  • 1 szklankę mąki,

  • serek homogenizowany 150 g,

  • 1/3 szklanki mleka,

  • 1/3 szklanki kaszy pęczak,

  • 4 łyżki cukru,

  • 1 jajko,

  • łyżeczkę przyprawy do piernika,

  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,

  • kilkanaście rodzynek,

  • kilkanaście suszonej żurawiny,

  • olej kokosowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kaszę pęczak.

  • W misce wymieszaj mąkę, sodę, cukier, przyprawę do piernika, serek homogenizowany, jajko, mleko, rodzynki, żurawinę i ugotowany pęczak.

  • Na patelni rozgrzej olej kokosowy i łyżką nakładaj porcje racuchów. Smaż z dwóch stron na rumiano. Gotowe podawaj posypane cukrem pudrem.

Uszka z hummusem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,

  • 3 jajka,

  • hummus naturalny,

  • sól.

Sposób przygotowania:

  • Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Następnie rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką, pokrój na małe kwadraty i nałóż hummus.

  • Mocno zlep i wrzuć na wrzącą osoloną wodę. Gotuj około 20 minut.

  • Z części ciasta możesz zrobić kołduny, przysmażyć na chrupiąco i podawać również z czerwonym barszczem.

  • Takie uszka z hummusem są smaczną alternatywą, jeśli nie przepadasz za tradycyjnymi uszkami z kapustą i grzybami

Japoński makowiec z jabłkami

Składniki:

  • 90 g suchego maku,

  • ½ szklanki mleka,

  • 90 g cukru pudru,

  • 2 jabłka,

  • 30 g kaszy manny,

  • 2 jajka,

  • 40 g masła,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczkę amaretto.

Sposób przygotowania:

  • Wsyp mak do miski. Mleko zagotuj i zalej tak, aby zakryło cały mak. Pozostaw na 30 minut. Następnie mak odcedź, odsącz i dwukrotnie zmiel.

  • Oddziel żółtko od białek. Masło utrzyj z cukrem pudrem, aż powstanie jasna puszysta masa. Dodawaj po jednym żółtku i mieszaj, aż się połączy z masą.

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połącz masą maślaną.

  • Dodaj mak, proszek do pieczenia, kaszę  i amaretto. Wymieszaj całość łyżką. Białka ubij na pianę i wymieszaj delikatnie z masą makową.

  • Całość wylej na blaszkę o wymiarach 15x8 cm i piecz w temperaturze 180 st. C przez 25 minut. Makowiec podawaj polany polewą czekoladową lub posypany cukrem pudrem.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama