Nietypowe potrawy z całego świata
Zanim zaczniemy, tu ważne ostrzeżenie: ten tekst nie jest dla "słabych żołądków". Następnym razem, gdy zobaczysz, że ktoś je coś, czego ty nie lubisz, pomyśl dwa razy, zanim powiesz "Nie wiem, jak możesz to jeść!". To, że ty tego nie doceniasz, nie oznacza, że nie podoba się to innym. Wystarczy spojrzeć na listę niektórych bardzo dziwaczne żywności poniżej, która jest bardzo popularna w innych krajach!
7 Dziwacznych potraw
1. Sannakji
Sannakji to typowe danie kuchni koreańskiej, składające się z Nakji, która jest - ni mniej, ni więcej - małą ośmiornicą. Ośmiornice najczęściej podawane są w całości lub połamane na małe kawałki (wtedy szybko podaje się je klientom), doprawione oliwą i ziarnami sezamu. Wielką atrakcją tego dania jest to, że macki wciąż drgają się, gdy nadchodzi czas jedzenia (tak, dobrze przeczytałeś, macki ośmiornicy drgają się na twoim talerzu). Bardzo ważną wskazówką jest to, że macki należy bardzo dobrze przeżuwać, aby (wciąż aktywne) przyssawki nie przykleiły się do języka lub gardła osoby, która częstuje się tym przysmakiem.
2. Żebro Adama
Żebro Adama to roślina ozdobna, którą z pewnością zna wielu, ale co wie niewielu, to fakt, że roślina ta wytwarza owoce (o tej samej nazwie) i o smaku przypominającym mieszankę banana i ananasa. Dziwne, tak, ale nie brzmi to źle, prawda?
3. Haggis
Ta szkocka potrawa to rodzaj kiełbasy. Przysmak przyrządza się z serca, wątroby i płuc owcy, wymieszanych z cebulą, płatkami owsianymi, przyprawami i mięsem. Taką mieszankę umieszcza się w żołądku owcy, a następnie gotuje. W całej Europie istnieją inne potrawy, które są podobne do Haggis.
4. Jeżowce
Ten przysmak znajdziemy w wielu restauracjach na całym świecie. Są tacy, którzy jedzą je na surowo, z sosami lub bezpośrednio z morza. Ale uwaga: potrzebujesz odpowiedniego narzędzia, aby otworzyć jeżowce i usunąć jadalną część bez skaleczenia się.
5. Ostrygi z Gór Skalistych
Niech was nie zmyli nazwa, bo ta potrawa nie ma w sobie ostryg. Potrawa Rocky Mountain Oysters pochodzi ze Stanów Zjednoczonych Ameryki i składa się ze smażonych jąder byka.
6. Fugu
Przysmak kuchni japońskiej, który możecie znać pod inną nazwą: puffer fish. Ciekawostką jest to, że jest to ryba silnie trująca i śmiertelnie niebezpieczna, poza niewielką jej częścią. Przygotowanie potrawy musi być wykonane z rybą jeszcze żywą, aby usunąć wszystkie części, które mają trującą toksynę i uniknąć zanieczyszczenia reszty, i w konsekwencji zatrucia. A zatem, czy zaryzykowałbyś?
7. Czarodziejski karczek
Tym razem ciekawostka pochodzi z Australii. Jest to larwa motyla (tak jest!), którą można jeść na surowo lub gotować. Danie, które nie będzie dla każdego!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: