Nie wyrzucaj liście z kalafiora! Mogą ci się przydać
Kalafior to warzywo które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest on niskokaloryczny i można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wiele osób jednak nie wie, że liście z kalafiora też możemy wykorzystać i to jak!
Nigdy więcej nie wyrzucisz liście z kalafiora
Liście z kalafiora są często uważane za odpady. Nie zasługują jednak na to, ponieważ mają one w sobie dużo witamin i minerałów. Liście z kalafiora są jadalne, a do tego bardzo pyszne! Zawierają one dużo błonnika, wapnia i żelaza. Podobnie jak ta biała część warzywa są one niskokaloryczne i bardzo proste do przyrządzenia. Liście z kalafiora idealnie się sprawdzają jako przekąska dla osób dbających o linię.
Co można przygotować z liści z kalafiora?
Liście kalafiora można przygotować na wiele różnych sposobów. Można je usmażyć, upiec, a nawet użyć w sałatce. Liście kalafiora są bardzo uniwersalne i możesz eksperymentować z różnymi przepisami. Oto kilka pomysłów na dania, które można przygotować z liści kalafiora:
- Dodaj je do zupy - liście z kalafiora umyj, drobnie posiekaj i dodaj do zupy razem z innymi warzywami. Dodadzą one koloru do Twojej zupy i wzbogacą ją o ważne mikroelementy.
- Dodaj je do sosów - podobnie jak szpinak możemy wykorzystać liście z kalafiora jako dodatek do sosów śmietankowo-serowych.
- Zupa-krem z całego kalafiora - dodanie liści do zupy kalafiorowej doda koloru oraz ciekawy smak. A ponadto nic się ni zmarnuje w Twojej kuchni.
- Chipsy z liści z kalafiora - wystarczy, że umyjesz liście, pokroisz je w paski i usmażysz na gorącym oleju. Możesz je podać jako dodatek do dania głównego lub przystawki.
- Pesto z liści kalafiora - to bardzo oryginalny przepis, który możesz przygotować z liści kalafiora. Wszystko, co musisz zrobić, to zblendować liście z czosnkiem, następnie dodać parmezan, oliwę i sok z cytryny. Pesto z liści kalafiora świetnie komponuje się z makaronem lub jako smarowidło do chleba.
- Frytki z kalafiora - wymieszaj liście kalafiora z tartym serem, jajkami i mąką. Smaż małe frytki na rozgrzanym oleju i ciesz się pyszną i zdrową przekąską.
- Gołąbki - możemy wykorzystać liście do zrobienia gołąbków. W taki sposób uzyskamy całkowicie nowy smak tradycyjnej potrawy.
Kalafior - wartości odżywcze
Kalafior to warzywo, które jest niskokaloryczne i ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest źródłem błonnika, witamin i minerałów. Kalafior jest idealny dla osób, które są na diecie lub chcą prowadzić zdrowy tryb życia. Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze kalafiora:
- Kalorie - 25 kcal
- Białko - 2 g
- Tłuszcz - 0,3 g
- Węglowodany - 5 g
- Błonnik - 2 g
- Witamina C - 43 mg
- Witamina B6 - 0,1 mg
- Witamina K - 13,8 µg
- Folian - 80 μg
- Potas - 142 mg
- Wapń - 16 mg
- Żelazo - 0,32 mg
- Cynk - 0,17 mg
- Sód - 15 mg
- Fosfor - 32 mg
Ciekawy pomysł na kalafior:
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: