Nie wyrzucaj liście z kalafiora! Mogą ci się przydać

Kalafior to warzywo które lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest on niskokaloryczny i można go przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wiele osób jednak nie wie, że liście z kalafiora też możemy wykorzystać i to jak!

liści z kalafiora
Cudowne pomysły na liście z kalafiora fot. Adobe Stock
Reklama

Nigdy więcej nie wyrzucisz liście z kalafiora

Liście z kalafiora są często uważane za odpady. Nie zasługują jednak na to, ponieważ mają one w sobie dużo witamin i minerałów. Liście z kalafiora są jadalne, a do tego bardzo pyszne! Zawierają one dużo błonnika, wapnia i żelaza. Podobnie jak ta biała część warzywa są one niskokaloryczne i bardzo proste do przyrządzenia. Liście z kalafiora idealnie się sprawdzają jako przekąska dla osób dbających o linię.

jak przyrządzić kalafior
Nie wyrzucaj liście z kalafiora, wykorzystaj je! fot. Adobe Stock

Co można przygotować z liści z kalafiora?

Liście kalafiora można przygotować na wiele różnych sposobów. Można je usmażyć, upiec, a nawet użyć w sałatce. Liście kalafiora są bardzo uniwersalne i możesz eksperymentować z różnymi przepisami. Oto kilka pomysłów na dania, które można przygotować z liści kalafiora:

  1. Dodaj je do zupy - liście z kalafiora umyj, drobnie posiekaj i dodaj do zupy razem z innymi warzywami. Dodadzą one koloru do Twojej zupy i wzbogacą ją o ważne mikroelementy.
  2. Dodaj je do sosów - podobnie jak szpinak możemy wykorzystać liście z kalafiora jako dodatek do sosów śmietankowo-serowych.
  3. Zupa-krem z całego kalafiora - dodanie liści do zupy kalafiorowej doda koloru oraz ciekawy smak. A ponadto nic się ni zmarnuje w Twojej kuchni.
  4. Chipsy z liści z kalafiora - wystarczy, że umyjesz liście, pokroisz je w paski i usmażysz na gorącym oleju. Możesz je podać jako dodatek do dania głównego lub przystawki.
  5. Pesto z liści kalafiora - to bardzo oryginalny przepis, który możesz przygotować z liści kalafiora. Wszystko, co musisz zrobić, to zblendować liście z czosnkiem, następnie dodać parmezan, oliwę i sok z cytryny. Pesto z liści kalafiora świetnie komponuje się z makaronem lub jako smarowidło do chleba.
  6. Frytki z kalafiora - wymieszaj liście kalafiora z tartym serem, jajkami i mąką. Smaż małe frytki na rozgrzanym oleju i ciesz się pyszną i zdrową przekąską.
  7. Gołąbki - możemy wykorzystać liście do zrobienia gołąbków. W taki sposób uzyskamy całkowicie nowy smak tradycyjnej potrawy.

Kalafior - wartości odżywcze

Kalafior to warzywo, które jest niskokaloryczne i ma wiele korzyści zdrowotnych. Jest źródłem błonnika, witamin i minerałów. Kalafior jest idealny dla osób, które są na diecie lub chcą prowadzić zdrowy tryb życia. Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze kalafiora:

  • Kalorie - 25 kcal
  • Białko - 2 g
  • Tłuszcz - 0,3 g
  • Węglowodany - 5 g
  • Błonnik - 2 g
  • Witamina C - 43 mg
  • Witamina B6 - 0,1 mg
  • Witamina K - 13,8 µg
  • Folian - 80 μg
  • Potas - 142 mg
  • Wapń - 16 mg
  • Żelazo - 0,32 mg
  • Cynk - 0,17 mg
  • Sód - 15 mg
  • Fosfor - 32 mg

Ciekawy pomysł na kalafior:

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama