Na co uważać kupując bób? Oto kilka rad

Bób jest bardzo pyszny i lubiany przez wielu osób. Niestety, świeży bób bardzo szybko się psuje. Nie mając wystarczająco doświadczenia można kupić niesmaczny, twardy lub nieświeży bób. Podpowiadamy na co warto zwrócić uwagę, aby kupić smaczny produkt.

jak kupić dobry bób
Jak wybrać dobry bób? fot. Adobe Stock
Reklama

Najpierw dokładnie obejrzy produkt

Przy zakupie bobu ważne jest, aby wybierać ziarna, które są pulchne i jędrne. Należy unikać ziaren, które są wyschnięte lub mają brązowe plamy. Takie ziarenka są już nieświeże i nie będą smakować tak, jak się spodziewamy. Sprawdź czy produkt nie został uszkodzony w transporcie. Pamiętaj, że im mniejsze są ziarna bobu, tym są one smaczniejsze.

Kolejna rzecz to zapach

Świeży bób powinien mieć charakterystyczny, lekko słodki zapach. Jeśli produkt ma nieprzyjemny zapach, lepiej nie ryzykować jego zakupu. Zły zapach świadczy o złym przechowywaniu tego produktu. Jeżeli po powąchaniu bobu masz nawet najmniejsze wątpliwości co do świeżości produktu - nie ryzykuj.

jak wybrać bób w torebce foliowej
Na co uważać kupując bób w torebce? fot. Adobe Stock

Bób w torebce foliowej

Często widzimy na targowiskach bób sprzedawany w torebkach foliowych. Takie rozwiązanie jest zdecydowanie wygodne, jednak nie zawsze wpływa ono pozytywnie na jakość produktu. Kupując bób w torebce foliowej, należy dokładnie sprawdzić produkt. Otwórz torebkę i zobacz, czy nie ma w niej zepsutych ziarenek lub czy nie wydobywa się z niej zapach pleśni.

Jak przechowywać bób w domu?

Jeśli kupiłeś więcej bobu, niż jesteś w stanie zjeść na raz, warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać produkt, aby szybko się nie zepsuł. Świeży bób powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu. Idealną opcją będzie trzymanie ziarenek bobu w lodówce. Jeżeli kupiłeś bób w torebce foliowej, to przed włożeniem go do lodówki pamiętaj, aby przełożyć go do torebki papierowej lub inne przewiewne naczynie. Jedną opcji na przechowywanie bobu to zblanszowanie go. Dzięki temu zachowają one swój kolor i smak. Bób możesz również zamrozić.

Jak przyrządzić bób?

Jeśli nigdy wcześniej nie gotowałeś bobu, nie martw się - to bardzo proste. Najważniejsze jest, aby pamiętać o usunięciu z niego skórki. Można to zrobić delikatnie ściskając ziarno, aż skórka pęknie. Możesz również zblanszować bób we wrzącej wodzie przez kilka minut, a następnie wrzucić go do lodowatej wody. Ułatwi to zdjęcie skórki. Po tej procedurze wrzuć bób na 15 minut do wrzącej wody, możesz dodać do niego również swoje ulubione przyprawy. Czas gotowania bobu zależy od świeżości produktu. Pamiętaj o tym, aby solić bób dopiero na końcu, inaczej stanie się twardym. Dużo osób je bób wraz ze skórkami, jednak warto pamiętać, że mogą one powodować wzdęcia i podrażniać wrażliwy żołądek.

Bób możemy też zrobić na grillu, dodać do sałatki, makaronu czy zrobić na przykład humus. Przepis na to ciekawe zastosowanie bobu zobacz poniżej!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama