Miód jako cenny składnik w kuchni
Uwielbiany przez dzieci oraz dorosłych miód ma wiele zastosowań. To cenne źródło także witamin, które w okresie jesienno–zimowym warto wykorzystać. Istnieje kilka gatunków miodu, a rozróżnić je można chociażby po kolorze. Chętnie dodawany do herbaty w mroźny dzień potrafi przynieść ciepło i ukojenie. Sprawdź, do czego warto go jeszcze dodać.
O jego właściwościach można mówić wiele. Z pewnością cenne jest w miodzie to, iż jest bogaty w witaminy z grupy A, B i C. Wzmacnia wydolność serca oraz buduje odporność. Dodatkowo zawarte w nim mikroelementy takie jak: magnez, żelazo, wapń i potas – doskonale wpływają na organizm. Warto jeść miód i wzbogacić swój jadłospis właśnie o ten składnik. Wzmaga apetyt dlatego idealnie sprawdzi się w przepisach dla niejadków. Nie od dziś wiadomo, że zamiast sięgać po kolejną kostkę czekolady w ciągu dnia, zdrowiej będzie zjeść nawet małą łyżeczkę miodu.
Miód podany na wiele sposobów
Wiele osób może się zastanawiać w jaki sposób w swoich przepisach wykorzystać miód. Oblizywanie słodkiej łyżki wprost ze słoika może szybko się znudzić. Oto kilka inspiracji:
- Jabłkowa granola z miodem spadziowym,
- Dyniowa latte z miodem wielokwiatowym,
- Cytrusowa sałatka z kaszą kuskus i miodem pomarańczowym,
- Owsianka z dodatkiem owoców oraz miodu,
- Ciasto miodownik z kremem,
- Pierniki korzenne z miodem,
- Chałka posmarowana masłem i miodem,
- Marynowane skrzydełka w miodzie,
- Woda z cytryną i miodem,
- Karkówka w sobie miodowo – musztardowym.
Rodzaje miodów także często decydują o tym, czy chcemy po nie sięgać. Każdy z nich może mieć inny smak. Wśród nich wyróżnić można miód: spadziowy, gryczany, rzepakowy, akacjowy, lipowy, wrzosowy oraz wielokwiatowy. Dodanie go do wielu dań sprawi, że kuchnia będzie słodka a równocześnie smaczna i korzystna dla naszej odporności.
Polecamy też gazetki promocyjne, w których można znaleźć oferty z miodem!
Gazetka Tesco:
Gazetka E.Leclerc:
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: