Miód jako cenny składnik w kuchni

Uwielbiany przez dzieci oraz dorosłych miód ma wiele zastosowań. To cenne źródło także witamin, które w okresie jesienno–zimowym warto wykorzystać. Istnieje kilka gatunków miodu, a rozróżnić je można chociażby po kolorze. Chętnie dodawany do herbaty w mroźny dzień potrafi przynieść ciepło i ukojenie. Sprawdź, do czego warto go jeszcze dodać.

Reklama

O jego właściwościach można mówić wiele. Z pewnością cenne jest w miodzie to, iż jest bogaty w witaminy z grupy A, B i C. Wzmacnia wydolność serca oraz buduje odporność. Dodatkowo zawarte w nim mikroelementy takie jak: magnez, żelazo, wapń i potas – doskonale wpływają na organizm.  Warto jeść miód i wzbogacić swój jadłospis właśnie o ten składnik. Wzmaga apetyt dlatego idealnie sprawdzi się w przepisach dla niejadków. Nie od dziś wiadomo, że zamiast sięgać po kolejną kostkę czekolady w ciągu dnia, zdrowiej będzie zjeść nawet małą łyżeczkę miodu. 

Miód podany na wiele sposobów

Wiele osób może się zastanawiać w jaki sposób w swoich przepisach wykorzystać miód. Oblizywanie słodkiej łyżki wprost ze słoika może szybko się znudzić. Oto kilka inspiracji:

  • Jabłkowa granola z miodem spadziowym,
  • Dyniowa latte z miodem wielokwiatowym,
  • Cytrusowa sałatka z kaszą kuskus i miodem pomarańczowym,
  • Owsianka z dodatkiem owoców oraz miodu,
  • Ciasto miodownik z kremem,
  • Pierniki korzenne z miodem,
  • Chałka posmarowana masłem i miodem,
  • Marynowane skrzydełka w miodzie,
  • Woda z cytryną i miodem,
  • Karkówka w sobie miodowo – musztardowym.

Rodzaje miodów także często decydują o tym, czy chcemy po nie sięgać. Każdy z nich może mieć inny smak. Wśród nich wyróżnić można miód: spadziowy, gryczany, rzepakowy, akacjowy, lipowy, wrzosowy oraz wielokwiatowy. Dodanie go do wielu dań sprawi, że kuchnia będzie słodka a równocześnie smaczna i korzystna dla naszej odporności.

Polecamy też gazetki promocyjne, w których można znaleźć oferty z miodem!

Gazetka Tesco:

Gazetka E.Leclerc:

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama