Manhattan drink: jak zrobić? Przepis na popularnego drinka manhattan
Manhattan to barmański klasyk. Drink na bazie słodkiego wermutu i whisky cieszy się popularnością na całym świecie. Jest prosty do zrobienia i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Jak zrobić Manhattan drink?
Manhattan krok po kroku. Jak przygotujesz taki koktajl?
Manhattan to kultowy drink, którego przygotowanie nie sprawia większych problemów.
Manhattan drink w wersji klasycznej to 3 składniki. PRzygotowanie drinka jest proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu czy barmańskiej precyzji.
Składniki:
- 60 ml amerykańskiej bourbon whiskey,
- 30 ml słodkiego wermutu,
- 2–3 krople angostury.
Przygotowanie Manhattan drink:
- Wrzuć do shakera lub potłucz wałkiem w ręczniku kuchennym kilka kostek lodu
- Do shakera lub dużego słoika wlej składniki i potrząśnij energicznie kilka razy.
- Przelej zawartość do schłodzonego kieliszka. Korzystaj z sitka, dzięki czemu kawałki lodu pozostaną w shakerze.
Jak i w czym podać drink Manhattan?
Pierwotnie drinki Manhattan podawano w szklance do whisky. Od lat 70. XX wieku koktajl ten serwowany jest w charakterystycznym kieliszku koktajlowym. Drink można udekorować skórką z pomarańczy lub wisienką koktajlową. Ciekawą opcją jest też dekoracja krawędzi kieliszka słodkim proszkiem.
Manhattan: drink z długą historią
Drink Manhattan to prawdopodobnie pierwszy drink z wermutem. Znany na całym świecie drink Manhattan poprzedził powstanie kolejnych klasyków, takich jak drink Martinez i Martini (znane z historii o Jamesie Bondzie)
Niektórzy badacze i znawcy kultury barmańskiej przekonują, że drink Manhattan powstał w połowie XIX wieku w jednym z nowojorskich barów. Przygotował go nieznany z imienia i nazwiska barman, który chciał w ten sposób wzmocnić klienta leczącego rany po burzliwym pojedynku. To tylko jedna z możliwych historii powstania tego koktajlu. Historia szczególnie interesująca dla wszystkich miłośników Dzikiego Zachodu.
Inna geneza powstania drinka Manhattan mówi o tym, że stało się to w 1874 roku w Manhattan Club, w którym zorganizowane zostało wielkie przyjęcie na cześć Samuela J. Tildena – nowego gubernatora Nowego Jorku. Koktajl z połączenia wermutu i whisky lał się tego wieczoru strumieniami, a sama nazwa pochodzić ma od nazwy klubu, w którym podany został po raz pierwszy.
Jest jeszcze trzecia hipoteza powstania drinka Manhattan. Ostatnia wersja mówi o tym, że powstał on pod koniec XIX wieku w barze na Broadwayu, a jego twórcą był tajemniczy pan Black.
Jak drink Manhattan wszedł do mainstreamu?
Drink Manhattan początkowo był koktajlem typowo męskim. Podawany często jako aperitif, czyli czekadełko, przed głównym posiłkiem.
W swojej długiej historii drink Manhattan miał też sporo wielko ekranowych występów. Dzięki doskonałej roli Marilyn Monroe w “Pół żartem, pół serio” (1959) drink przestał był kojarzony tylko z męską klientelą. Monroe, w roli uroczej dziewczyny chętnie sięgającej po kieliszek Manhattana rozpropagowała drinka także wśród kobiet.
Drink Manhattan był też ceniony przez Franka Sinatrę. Piosenkarz, który kojarzony jest najczęściej z butelką Jacka Danielsa, do swoich ulubionych drinków zaliczał też Manhattan.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: