Makro Polska wyrusza w kulinarną podróż!

Wartościowy program edukacyjny dla przedstawicieli sektora hotelarskiego i gastronomicznego ma swoją nową odsłonę. To wiedza o lokalnych potrawach i kulinarnych trendach w gastronomii!

MAKRO - Kulinarna podróż po Polsce
MAKRO Polska wystartowało z nowym cyklem edukacyjnym „Kulinarna podróż po Polsce”. Źródło: Adobe Stock
Reklama

Zalety programu edukacyjnego 

Makro Polska wystartowało z nowym cyklem edukacyjnym „Kulinarna podróż po Polsce” skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa. Jak podała sieć handlowa pierwsze spotkanie odbyło się już 16 marca w Warszawie, w restauracji Studio Buffo i cieszył się dużym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział blisko 70 uczestników. Kolejne spotkania są przewidziane w Krakowie, w Łodzi i w Poznaniu

„Kulinarna podróż po Polsce” jest nowym cyklem skierowanym do przedstawicieli branży hotelarkiej i gastronomicznej. Podczas spotkań uczestnicy pojadą w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również malownicze pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Nauka "na żywo", czyli poznaj loklane smaki

Podczas pierwszego "odcinka" „Kulinarnej podróży po Polsce” uczestnicy mogli spróbować dań z poszczególnych regionów Polski, przygotowywanych przez szefów Kuchni MAKRO Polska. W menu pojawiły się potrawy takie jak między innymi: 

  • tatar wołowy z grzybami marynowanymi, musztardą domową, szalotką i serem Bursztyn,
  • podpłomyk z wątróbkami gęsimi po siewiersku i sałatką z ziół,
  • kiełbasa z suma w buchcie bolęcińskiej czy jabłka prażone na ruchańcach z serem Lazur i sosem z miodu pitnego oraz palonego masła.
  • nie zabrakło również propozycji wegańskiej.
Makro szkoli - nowy cykl
Podczas „Kulinarnej podróży po Polsce” goście mogli spróbować dań poszczególnych regionów. Fot. MAKRO Cash & Carry Polska

Poznaj aktualne trendy gastronomiczne

Degustacji towarzyszyła opowieść o aktualnych trendach gastronomicznych oraz o poszczególnych daniach, którą poprowadziła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna. Uczestnicy mieli także możliwość wzięcia udziału w pokazach sommelierskich i degustacji win.

- Prowadząc lokal gastronomiczny bądź restaurację warto sięgnąć do oryginalnych receptur regionalnej kuchni i zainspirować się przy tworzeniu swojego menu. Taką możliwość daje nowy cykl „Kulinarna podróż po Polsce”, podczas którego uczestnicy mają okazję nie tylko spróbować regionalnych dań oraz posłuchać o ich historii, ale także otrzymują ebook, zawierający receptury -  mówi Paweł Koperek, menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska. 

Kolejne spotkania z cyklu „Kulinarna podróż po Polsce” odbędą się 13 kwietnia w Krakowie oraz 26 kwietnia w Poznaniu.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama