Makro Polska podsumowuje "Kulinarną podróż po Polsce"
Jakiś czas temu pisaliśmy o cyklu spotkań „Kulinarna podróż po Polsce”. Te, kierowane do profesjonalistów branży spożywczej warsztaty organizowane przez Makro Polska dobiegły końca. Poznajmy podsumowanie i efekty tej niecodziennej inicjatywy kulinarnej.
Dania kuchni polskiej jako inspiracja
„Kulinarna podróż po Polsce” jest cyklem spotkań skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa - podała w komunikacie Makro Polska. Celem spotkań było przekazanie gościom inspiracji dotyczących kuchni polskiej. Podczas warsztatów uczestnicy mieli okazję spróbować potraw z centralnej Polski, Warmii i Mazur, Małopolski, Górnego Śląska oraz Kaszub.
Spotkania kulinarne, które odbyły się w Warszawie, w Łodzi, w Krakowie i w Poznaniu, gościły blisko 300 uczestników, a za przygotowanie dań odpowiadali szefowie kuchni MAKRO Polska. Spotkania poprowadziła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna.
- „Kulinarna podróż po Polsce” to przede wszystkim promocja lokalnych i tradycyjnych smaków – mówi Paweł Koperek, menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska – Chcemy pokazać restauratorom i szefom kuchni dania, które są bardzo proste do przygotowania, a w połączeniu z innymi składnikami mogą wynieść potrawę na wyższy poziom. Cieszymy się, że w warsztatach brało udział wielu uczestników i mamy nadzieję, że udało nam się przekonać naszych gości, że kuchnia polska może być inspirująca – dodaje.
Jakie były dania pokazowe?
Podczas spotkań uczestnicy mogli posłuchać wykładów na temat historii potraw przygotowywanych przez szefów Kuchni MAKRO Polska. W menu pokazowym znalazły się zarówno dania mięsne, takie jak między innymi tatar wołowy z grzybami marynowanymi, musztardą domową, szalotką i serem Bursztyn czy podpłomyk z wątróbkami gęsimi po siewiersku i sałatką z ziół, jak i propozycje wegetariańskie. Jak podkreśliła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna, dawniej Polacy potrafili pościć nawet 100 dni w roku, a potrawy postne nie oznaczały braku wykwintności czy nudy.
Odkryć polskie skarby kulinarne
Przykładem może być jeden z polskich skarbów kulinarnych – kiełbasa z suma, podana w buchcie, czyli w kawałku ciasta drożdżowego. Przepis ten pochodzi z małopolskiego Bolęcina i jest chlubą miejscowego koła gospodyń wiejskich.
Oczywiście, jak podaje marka, nie mogło również zabraknąć pysznych deserów z lokalnych produktów, takich jak jabłka prażone na ruchańcach z serem Lazur i sosem z miodu pitnego oraz palonego masła.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: