MAKRO Polska na XVI Międzynarodowym Festiwalu Kuchni Dworskiej. Kulinarne doznania na najwyższym poziomie!

Zakończył się XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej. Podczas wydarzenia uczestnicy mieli okazję obserwować eliminacje do Kulinarnego Pucharu Polski 2023, o czym relację przekazała sieć Makro Polska.

MAKRO Polska partnerem XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej
Najważniejszym celem Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej jest przywoływanie dawnych tradycji kulinarnych. Źródło: Adobe Stock
Reklama

Makro Polska promuje kuchnię polską

Najważniejszym celem Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej jest przywoływanie dawnych tradycji kulinarnych oraz edukacja młodych adeptów sztuki kulinarnej na temat tzw. kuchni myśliwskiej. Jak podaje Makro Polska, wybór miejsca imprezy nie był przypadkowy – wydarzenie zorganizowano w XVII w. dworze starostów chęcińskich, w Regionalnym Centrum Naukowo-Technologicznym w Podzamczu Chęcińskim. W tej lokalizacji na co dzień podawane są dania inspirowane staropolską kuchnią szlachecką.

Chętnie wspieramy inicjatywy związane z promowaniem kuchni polskiej. Szczególnie ważne są dla nas te, które mają realny wpływ na rozwój młodych kucharzy – powiedziała Magdalena Figurna, menadżer ds. PR i komunikacji wewnętrznej w MAKRO Polska. – Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej łączył w sobie pierwiastek nauki z elementami zabawy, tak jak konkursy czy występy artystyczne - dodała Magdalena Figurna.

W międzynarodowej obsadzie

Kolejna, XVI edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej przyciągnęła liczne grono zainteresowanych osób. Uczestnicy mogli porozmawiać z najlepszymi szefami kuchni z różnych regionów kraju, którzy przyjechali do Chęcin, aby wziąć udział w eliminacjach do Kulinarnego Pucharu Polski 2023.

W jury zasiadali między innymi: Jean Bos, dyplomowany Mistrz Kucharski Belgii i Francji, Marcin Soból, prezes Europejskie Stowarzyszenie Euro Toques Polska czy Janusz Garncarczyk, Szef Kuchni Lemon Resort&SPA Gródek nad Dunajcem. Pierwsze miejsce zdobyli Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki z Hotelu H15. Sponsorem nagrody dla drugiego miejsca była sieć hurtowni MAKRO Polska.

XVI edycja Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej
Pierwsze miejsce zdobyli Daniel Warszawski i Eryk Czarnecki z Hotelu H15. Fot. MAKRO Cash & Carry Polska

Pokazy kuchni dworskiej i dawne receptury

Jak przekazała sieć hurtowni Makro Polska, podczas imprezy nie zabrakło również pokazów kuchni dworskiej, którym towarzyszyły wystąpienia profesora Jarosława Dumanowskiego oraz profesor Hanny Krajewskiej na temat dokumentów dotyczących dawnych receptur kuchni polskiej. Goście mogli również porozmawiać o kuchni myśliwskiej z Jakubem Wolskim.

Wydarzeniu towarzyszyła wypożyczona z Zamku w Liwie wystawa „Bona Sforza i jej potomkowie”, poświęcona żonie Zygmunta I Starego, dzięki której uczestnicy mogli bliżej poznać historię tej postaci.

Konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych

Podczas festiwalu zorganizowano także konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych z powiatu kieleckiego, podczas którego uczniowie przygotowywali przekąskę z wykorzystaniem polędwicy z jelenia, owocowego runa leśnego i serów długo dojrzewających oraz dania głównego z zastosowaniem królika i wężymorda czarnego korzenia. Główną nagrodę otrzymały Wiktoria Kowalska i Kinga Garbat z Zespołu Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.

Makro Polska konkurs kulinarny dla szkół gastronomicznych
Palce lizać. Uczniowie przygotowywali przekąskę z wykorzystaniem polędwicy z jelenia, owocowego runa leśnego i serów długo dojrzewających. Fot. MAKRO Cash & Carry Polska

Organizatorzy kulinarnego spotknia 

Organizatorami XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej byli Waldemar Hołówka wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Kuba Wolski, Sebastian Strójwąs oraz gospodarz wydarzenia Regionalne Centrum Naukowo-Technologiczne. Festiwal organizowany był przy wsparciu i pomocy merytorycznej Klubu Szefów Kuchni.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama