Magia przechowywania, czyli jakie pojemniki do lodówki wybrać?

Jak utrzymać porządek w lodówce i jednocześnie maksymalnie przedłużyć świeżość przechowywanych w niej produktów? Sposób jest jeden – pojemniki do przechowywania żywności, które chronią produkty przed wilgocią i suchym powietrzem, a przy okazji ułatwiają rozsądne korzystanie z przestrzeni w lodówce. Jakie pojemniki wybrać do własnej kuchni? Oto kilka niezbędnych wskazówek.

przechowywanie w lodówce
Reklama

Rodzaje pojemników do przechowywania żywności

Pojemniki, w których można przechowywać żywność, dzieli się głównie ze względu na materiał ich wykonania.

  • Plastikowe pojemniki są bardzo popularne i zachęcają swoją niską ceną. Dostać je można w bardzo wielu rozmiarach, kształtach, a nawet kolorach. Są łatwe w czyszczeniu, choć należy uważać przy wkładaniu ich do zmywarki, ponieważ nie wszystkie z nich się do tego nadają. Podobnie jest z zamrażarką oraz mikrofalówką – część z nich może być wystawiana na działanie skrajnych temperatur, jednak każdorazowo najlepiej sprawdzić to w zaleceniach producenta.
  • Silikonowe pojemniki do żywności słyną ze swojej odporności, zarówno na wilgoć, jak i skrajne temperatury. Z silikonu tworzy się przecież elastyczne foremki na lód, ale także foremki na babeczki, które wkłada się do nagrzanego piekarnika. Silikon dodatkowo nie pochłania zapachów, przez co świetnie chroni zamkniętą w pojemnikach żywność.
  • Szklane pojemniki do przechowywania nie wchodzą w żadne reakcje chemiczne z jedzeniem, przez co świetnie nadają się do ochrony różnego rodzaju produktów. Ze względu na swoją większą wagę niż pojemniki wykonane z plastiku lub silikonu, znacznie rzadziej są one używane w lodówkach. Częściej spotkać je można jako sposób na przechowywanie sypkich produktów w kuchennych szafkach, takich jak na przykład mąka albo ryż.
  • Metalowe pojemniki na żywność świetnie sprawdzają się jako puszki na kawę albo herbatę. Są lekkie i dość tanie, a w dodatku występują w bardzo wielu kolorach i wzorach. Należy jednak pamiętać, że metal może wchodzić w reakcję z niektórymi mokrymi produktami, takimi jak na przykład owoce. Nie są to także dobre pojemniki do lodówki, ponieważ metal nie jest odporny na wilgoć.

Dlaczego warto korzystać z pojemników na żywność?

Trudno znaleźć drugie tak niezbędne w domu urządzenie, jak lodówka. Jako jedyna jest ona stale podłączona do zasilania, żeby utrzymywać świeżość produktów spożywczych niezależnie od pory dnia czy nocy. Lodówki mogą różnić się między sobą wyglądem, funkcjami dodatkowymi, lub wielkością, która idzie w parze z pojemnością. Dla przykładu lodówka side by side, czyli popularny, szeroki, dwudrzwiowy model, często może pochwalić się pojemnością przekraczającą nawet 400 litrów, przy czym w tradycyjnych modelach wąskich wartość ta zwykle sięga do 300 litrów. Warto jednak pamiętać, że nawet największa lodówka powinna być rozsądnie urządzona. Pojemniki do przechowywania żywności pomagają oszczędzić miejsce i rozsądnie ułożyć zawartość lodówki tak, żeby wszystko dało się szybko w niej znaleźć i pomieścić.

Ciągle krążące w lodówce schłodzone powietrze może sprawiać, że niektóre produkty, takie jak sery albo warzywa, zaczną wysychać i stracą swoją świeżość. Pojemniki chronią żywność przed wilgocią, która jest odpowiedzialna za powstawanie pleśni. Chronią one także przed obsuszeniem oraz przenikaniem zapachów. Ponadto są po prostu wygodne, czy to do przechowania warzyw albo owoców, czy może resztek z obiadu, które przydadzą się następnego dnia.

Zwykłe pojemniki z pokrywką czy z hermetycznym zamknięciem?

Zwykłe pojemniki mają pokrywkę, jednak nie jest ona całkowicie szczelna. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze jest to konieczne – do przechowywania na przykład produktów suchych albo pokrojonych warzyw, zwykły pojemnik sprawdzi się w zupełności. Takie plastikowe pojemniki zachęcają swoją niską ceną i ogólną dostępnością.

Hermetycznie zamykane pojemniki są szczelne, przez co można mieć pewność, że nic się z nich nie wyleje. Dzięki temu nadają się do przechowywania mokrych pokarmów, takich jak na przykład sosy czy gęste zupy. Jedyne, co należy zrobić, to upewnić się, że pojemnik został szczelnie zamknięty, co poznać można zwykle po charakterystycznym kliknięciu. Hermetyczne pojemniki w porównaniu ze zwykłymi jeszcze skuteczniej chronią żywność przed wilgocią, obsychaniem i przenikaniem zapachów, przez co dodatkowo przedłużają świeżość zamkniętych w nich produktów.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama