Kawa dobra. Znamy sposoby na pyszną kawę!

W piątkowe popołudnie, ale nie tylko! Marzy się nam czasami lekkie pobudzenie przed pozostałymi jeszcze godzinami aktywności. W potrzebie przychodzi z pomocą filiżanka pysznej kawy. Jak przygotować ten napój, aby nas zaskoczył aromatem i smakiem? Podajemy kilka porad i zapraszamy!

Sposoby przygotowania pysznej kawy
Źródło: Adobe Stock
Reklama

Kawa w ziarnach

Najlepsza kawa, zdaniem wielu smakoszy powstaje ze zmielonych ziaren. Mówi się o tej kawie "kawa w ziarnach" lub "kawa ziarnista". Jest ona sprzedawana w wielu marketach spożywczych. Podczas zakupu kawy ziarnistej nie trzeba koniecznie wypatrywać na opakowaniu daty ważności. Chodzi o to, że kawa jest produktem spożywczym, który doskonale nadaje się do długotrwałego przechowywania i firmy oferujące kawę ziarnistą określają zwykle czas przydatności do spożycia na dwa lata. 

Czy przez tak długi czas będziemy ją trzymać - oczywiście nie. Zwykle 500 g opakowanie wystarcza na kilka tygodni lub kilka miesięcy w zależności od naszych potrzeb. Pamiętajmy, że warto w tym kontekście wybierać paczki mniejsze, ponieważ bardzo długo przetrzymywana kawa będzie po porostu wietrzała. Gdy mamy już upragnioną paczkę kawy, tylko my jesteśmy odpowiedzialni za to, czy po kilkunastu dniach zachowa ona ten sam smak i aromat.

Przechowywanie kawy ziarnistej

Nie rób tego! Powstrzymaj się od przesypywania nowo zakupionej kawy do szklanych słojów, a co gorsza do pojemników metalowych, czy aluminiowych. Oczywiście szklane naczynie z kawą w środku może będzie ładną ozdobą, ale tylko ozdobą. Kawa tak przechowywana szybko straci swoje właściwości. Najlepiej, jak pozostawimy kawę w oryginalnym opakowaniu i położymy w miejscu suchym, chłodnym, zacienionym. Nigdy nie wkładaj kawy do lodówki, ani do zamrażalnika. Jedną z właściwości ziaren kawy jest silne pochłanianie wilgoci. W lodówce kawa przejmie wszystkie inne zapachy, a ponadto straci aromat i zacznie pleśnieć. 

Przygotowanie kawy

Ten akapit mógłby urosnąć do rozmiarów książki. Jest bowiem tak wiele rozmaitych sposobów parzenia dobrej kawy, że każdy z nas mógłby opowiedzieć swoją - najbardziej "smaczną" kawową historię. My skupimy się na proporcjach wody do kawy i stopniu zmielenia ziaren kawy.

  • Zwykle proporcje różnią się w zależności od wybranego sposobu parzenia. Zgodnie ze standardami baristów, aby przygotować 200 ml kawy należy zalać wodą 16 g zmielonej kawy (dla orientacji podajemy: łyżeczka 5 ml, 5 gramów, łyżka 15 ml, 15 gramów); 
  • Ważne jest też, jak drobno zmielimy kawę. Stopień zmielenia ziaren kawy musi być dostosowany do sposobu jej parzenia. Zwykle mówi się, że im dłuższy czas parzenia, tym ziarna powinny być mielone grubiej. 
     

Bariści wyróżniają 4 podstawowe rodzaje zmielonej kawy:

  • kawa bardzo drobno zmielona - konsystencja pudru,
  • kawa drobno zmielona - ziarna drobniejsze od ziaren cukru,
  • kawa średnio zmielona - konsystencja piasku,
  • kawa grubo zmielona - konsystencja kryształków soli.
Ziarna kawy do chemexa muszą być zmielone grubo
Ziarna kawy do chemexa muszą być zmielone grubo. Fot. Adobe Stock.

Mielimy kawę do chemexa

Chemex, jest dużym naczyniem, do którego wkładamy papierowy filtr, wsypujemy kawę a następnie zalewamy ją wrzątkiem. Kawa do chemexa musi być grubo zmielona. Efektem będzie pyszna kawa na szybko. 

Mielimy kawę do dzbanka przelewowego

Znane i stosowane od lat urządzenie do parzenia kawy metodą przelewową to specjalny dzbanek składający się najczęściej ze szklanego naczynia, papierowych filtrów i dzbanka lub kubka, do którego spływa zaparzona kawa. W tym urządzeniu powinniśmy parzyć kawę średnio zmieloną. 

Mielimy kawę do french pressa

French Press, urządzenie do zaparzania kawy zostało wynalezione we Francji na początku XX w. Jest też nazywane "francuską prasą". Wygodna i prosta w obsłudze "maszynka" zyskała popularność na całym świecie. Zmieloną kawę wsypuje się do szklanego lub metalowego cylindra, zalewa gorącą wodą i odciska specjalnym tłokiem. W tej metodzie parzenia kawy ziarna powinny być zmielone grubo, ponieważ długi będzie czas parzenia kawy. 

Mielimy kawę do kawiarki

Nie byłoby kawoszy bez kawiarki! To bardzo popularne, wygodne i proste w obsłudze urządzenie. Jest czasami przez niektórych kawoszy stawiane wyżej na kawowym piedestale i góruje nawet nad ekspresami ciśnieniowymi. Kawa zaparzana w kawiarce jest aromatyczna i przypomina w smaku intensywne espresso. Kawę do kawiarki mielimy drobno, na ziarenka drobniejsze od ziaren cukru.

Mielimy kawę do espresso

Kawę do espresso np. do ekspresu kolbowego mielimy drobno, ale nie na puder. Za grubo zmielona kawa spowoduje, że w urządzeniu nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie wody i woda będzie przepływała przez ziarna nierówno. 

Mielimy kawę na „zalewajkę”, "po turecku"

Gdy chcemy "na szybko" przygotować kawę wprost w filiżance, trzeba ziarna zmielić dość grubo, podobnie, jak w przypadku kawy mielonej do french pressa. Taki napój będzie wtedy mniej gorzki.

Na zakończenie

Prezentowane w artykule sposoby parzenia kawy nie są jedyną "słuszną drogą" sprawienia sobie kawowej frajdy. Wskazówki te miały za zadanie jedynie zachęcić Wszystkich do własnych kawowych poszukiwań, będąc jednocześnie zaproszeniem do wspaniałego świata dobrej kawy. Smacznego!

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama