Jakie produkty muszą znaleźć się w lodówce latem?
Letnie temperatury nie sprzyjają gotowaniu czasochłonnych, skomplikowanych potraw. W tym sezonie przestawiamy się na prostszą kuchnię, opartą na warzywach i owocach, które nie wymagają długiego przygotowania. Jakie produkty muszą znaleźć się w lodówce, aby można było latem przyrządzić z nich zdrowy, a jednocześnie smaczny posiłek?
Najlepsze na surowo, czyli siła warzyw
Zdrowa i lekkostrawna dieta opiera się w dużej mierze na warzywach. Latem warto umieścić ich w jadłospisie jak najwięcej. Poleca się szczególnie warzywa surowe, gdyż w tej postaci dostarczają najwięcej witamin oraz minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Możesz z nich przygotować pyszną, zdrową sałatkę lub traktować jako bazę drugiego śniadania czy lekkiej kolacji. W letnich daniach najlepiej sprawdzą się warzywa takie jak fasolka szparagowa, seler naciowy, pomidory, papryka czy cukinia, ale także brokuły, kalafior, botwina lub bób.
Owocowa słodycz
Lato to pora roku obfitująca w najsmaczniejsze owoce. One także z powodzeniem uzupełnią zdrowy jadłospis. Pamiętaj jednak, by ze względu na wysoką zawartość cukru ograniczać ich ilość. Z pewnością jednak sprawdzą się lepiej niż słodycze, a przy okazji dostarczą organizmowi witamin i substancji odżywczych. W letniej diecie sprawdzą się m.in. gruszki, arbuz, agrest, jagody morele, brzoskwinie, truskawki, maliny, wiśnie oraz czereśnie. Owoce latem to świetna okazja do przygotowania domowych lodów i dających ochłodę smoothie!
Lekko i smacznie, czyli ryby na talerzu
Letnie obiady nie muszą opierać się wyłącznie na chłodnych potrawach. Świetnie sprawdzą się również podawane na ciepło lekkie dania, np. przyrządzone na parze. Do tego celu doskonale nadają się ryby, które dodatkowo są bogatym źródłem witamin oraz mikroelementów. Tak przygotowaną rybę podaj z warzywami na parze lub chrupiącą sałatką, a uzyskasz pyszny, zdrowy i niewymagający długiego przygotowywania obiad.
Moc ochładzania
Zgodnie z chińską medycyną zdrowie i dobre samopoczucie można zachować, stosując dietę dostosowaną do klimatu i aktualnej pory roku. Zasady wyznaczają pięć grup potraw, które ochładzają lub ogrzewają organizm. Latem warto stosować oczywiście te obniżające temperaturę – oprócz wymienionych już warzyw, owoców i ryb morskich znajdują się wśród nich m.in. biały ryż, pszenica, nasiona dyni, jaja kurze, mięta czy wszelki nabiał, w tym szczególnie jogurt, kefir i maślanka. Na bazie tych produktów bez trudu ułożysz zdrowy, a przy tym pozytywnie wpływający na samopoczucie letni jadłospis.
Produkty te dostaniesz w:
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: