Jak obrać krewetki?

Niektóre kraje, np. śródziemnomorskie, mają długą tradycję odnośnie do owoców morza, gdy u nas takie dania są wciąż rzadkością. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest to, że często nie wiemy, jak się za dany "owoc" zabrać, a że owoce morza nie należą do produktów tanich, rezygnujemy z nich, aby nie marnować pieniędzy.

Jak oczyścić krewetki?
Jak oczyścić krewetki?
Reklama

W naszych sklepach można już nabywać produkty gotowe do przyrządzania, jak gotowe krewetki, ale jednak zawsze lepsze są pachnące świeżością, które będziemy oczyszczać sami. Dodatkowo pancerze i głowy skorupiaków nie muszą być wyrzucane, gdyż można z nich przygotować wywar, który swoim aromatem uzupełni tak egzotyczne dania, jak przykładowo tajskie zupy. Zanim krewetki staną się naszym daniem trzeba je najpierw obrać z pancerzyka, a także usunąć nieapetyczne, a przy tym gumowate i gorzkie jelito.  Jak więc zabrać się do krewetek krok po kroku?

Obieranie krewetek krok po kroku

Najpierw zdejmujemy pancerz, który zbudowany jest z kruchych i podatnych pierścieni łatwo odchodzących od mięsa skorupiaka. Wraz z nim odrywamy odnóża, a kierując się danym przepisem głowę pozostawiamy albo odcinamy.
Po tej operacji niekoniecznie musisz się pozbywać owych części, gdyż mogą posłużyć do aromatyzowania wywaru, którego można użyć do dań wschodnich, np. zupy lub sosu. Przy zdejmowaniu pancerza, można zostawić pierścień przy ogonku dla lepszej prezentacji krewetki oraz dla łatwiejszego uchwytu. Trzeba jednak wiedzieć, że ma to swoją wadę, gdyż możemy mieć trudności z usunięciem końcówki jelita.
Usuwamy jelito. W większości u dostępnych skorupiaków jest ono położone wzdłuż części grzbietowej i wystarczy tam lekko naciąć nożem, by spokojnie usunąć jelito za pomocą wykałaczki. Przy tym należy sprawdzić, czy jelito nie uległo porozrywaniu, a w razie, usuwamy je po kawałku do końca. Gdy chcemy być pewni udanej operacji, możemy dodatkowo przepłukać krewetkę pod strumieniem zimnej wody, nie zapominając, że do smażenia powinna być przygotowana osuszona.

Jak  zrobić krewetki?

Przygotowanie krewetek do smażenia

Pod wpływem wysokiej temperatury podczas smażenia krewetki mają tendencję do zwijania się i jeżeli chcemy tego uniknąć, trzeba wbić w krewetkę wykałaczkę od strony głowy, którą przed podaniem na stół usuniemy.

Powyższa metoda praktykowana jest przez kucharzy z Dalekiego Wschodu, a wzorując się na nich dalej i aby uczynić z krewetek dekorację stołu, należy krewetki naciąć przed smażeniem od strony głowy, a następnie przesmażyć również wewnątrz rozcięć. W takim wykonaniu pozostanie ono rozwidlone przypominając w aranżacji skrzydła motyla.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama