Jajka z Salmonellą pojawiły się w sklepach. Produkt wycofany!
Z zakupem jajek trzeba uważać, GIS po raz kolejny umieścił na swojej stronie komunikat dotyczący produktu tego typu. Zatrucie skażoną żywnością może być bardzo dotkliwe. Koniecznie dowiedz się, czy nie kupiłeś wadliwej partii.
Jajka z salmonellą wycofane przez GIS
Produkty pochodzenia zwierzęcego jak jajka są szczególnie wrażliwe na pojawienie się pałeczek Salmonella Enteritidis. Wielokrotnie już zdarzały się sytuacje, że zatrute w ten sposób produkty trafiały na półki sklepowe. Nie powinno do tego dochodzić, a jednak. Regularne badania GIS wykazują, że nieustannie pojawiają się jakieś nieprawidłowości. Nowe ostrzeżenie dotyczy świeżych jaj ze ściółki. Bakterie znajdują się na ich skorupkach. Do zakażenia Salmonellą może dojść wtedy, gdy produkt nie zostanie poddany odpowiedniej obróbce termicznej. Szkodliwe pałeczki mogą się przenieść na inne powierzchnie, które również staną się skupiskiem zarazków.
Wycofane jajka – szczegóły
Wadliwe produkty pochodziły od producenta Invest Michel Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie, nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE. Wycofano jajka ściółkowe klasy A, kategorii wagowej L, pakowane po 10 sztuk. Ich data ważności obowiązywała do 24 czerwca. Jajka tego typu można kupić m.in. w sklepach Mokpol, Bonna, Hala Wola, a nawet w Biedronce. Warto być czujnym i sprawdzić, jakie opakowanie posiadamy w domu. Ważne by kod na skorupkach się zgadzał. Jeżeli będzie wyglądał następująco: 2PL30251355 K1A, powinniśmy jak najszybciej pozbyć się tej żywności.
Klienci przed pójściem na zakupy spożywcze bardzo często robią przegląd gazetek różnych sieci. Promocje na jajka pojawiają się za każdym razem i kuszą ceną. W końcu bez tego produktu nie da się zrobić większości letnich ciast, a nawet deserów. Spożywamy je też na śniadania m.in. jajka na miękko, kolacje, a czasem obiady. Przy wyborze, warto patrzeć nie tylko na koszty żywności, ale też jakość. Oczywiście najzdrowsze będą dla nas te ekologiczne.
Poniżej zdjęcia wycofanych jajek:
Jajka poddane kontroli
Salmonella może dać różne objawy, dlatego po nieświadomym spożyciu zakażonej żywności należy być czujnym. Najczęściej dochodzi do nieżytu żołądkowego, który charakteryzuje się bólami brzucha, wymiotami, gorączką czy biegunką. Najbardziej zarażone na zakażenia są osoby z niską odpornością. Główny Inspektor Sanitarny zapewnia, że trwają aktywne kontrole, a sprawę nadzoruje też jeden z Powiatowych Lekarzy Weterynarii. Trwają działania wyjaśniające, a jajka natychmiast musiały zniknąć ze sklepów.
Wszyscy zakupowicze nie mogą zapomnieć, że trwają promocje na Dzień Ojca. Sprawdzaj aktualne gazetki i blogi na naszej stronie.
Sprawdź jajka w znanych sklepach:
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: