Jadłeś ten produkt? Grozi ci zatrucie. GIS znów interweniuje
GIS poinformował o produkcie, w którym wykryto bakterie Salmonelli. Zwolennicy tatara powinni być czujni, jeden z dostępnych na rynku okazje się szkodliwy dla zdrowia. Sprawdź, czy go kupiłeś i natychmiast pozbądź się z lodówki.
GIS interweniuje w sprawie kolejnego produktu
GIS dokładnie 1 grudnia poinformował o tym, że z półek zniknąć muszą wybrane partie kolejnego produktu. Tatar wołowy Zakłady Mięsne Łuków S.A zawierał groźną bakterię Salmonella. Producent natychmiast zadeklarował, że wycofuje żywność z rynku, jednak przed tym wiele osób mogło ją już kupić, a nawet zjeść. O procesie w ekspresowym tempie poinformował GIS, tak by, jak najwięcej potencjalnych klientów dowiedziało się, po co absolutnie nie sięgać.
Zakłady Mięsne Łuków S.A odpowiedzialne za wypuszczenie na rynek wadliwej partii tatara zapewniają, że trwają prace wyjaśniające, a wszelkie pomieszczenia czy maszyny produkcyjne są skrzętnie dezynfekowane i czyszczone. Produkcja będzie mogła być wznowiona dopiero, bo rzetelnej weryfikacji i naprawie obecnych niedopatrzeń czy błędów przez odpowiednie jednostki.
Ten tatar znika z półek sklepowych
Tatar, który natychmiast zaczął znikać z półek po kontroli GIS, powinien też zniknąć z lodówek klientów. Nie musicie mieć skrupułów w pozbywaniu się zatrutej żywności ani w zwracaniu jej do sklepów. W końcu to o nasze pieniądze chodzi, a nikt nie lubi wyrzucać ich w błoto, czy być oszukiwanym. Na opakowaniu wszystko wyglądało pięknie. Kuszące hasła w stylu: Świat szlachetnej wołowiny premium", informacje o tym, że produkt zawiera 88% mięsa wołowego, a za produkcję z natury od serca odpowiada Łuków. Niestety w rzeczywistości, przynajmniej ta przetestowana partia, okazała się zatruta Salmonellą.
Szczególnie ostrożnym trzeba być, jeśli chodzi o tę partię:
Produkt – Tatar wołowy, 200 g Zakłady Mięsne Łuków S.A
Numer partii: 3210312
Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
Oto jak wygląda opakowanie:
Zakażenie Salmonellą niesie ryzyko poważnych konsekwencji
W żywności, coraz częściej wykrywane są groźne bakterie Salmonella lub zawartość tlenku etylenu. Oba przypadki są groźne i szkodliwe. O ile jednorazowy kontakt z produktem zawierający śladowe ilości toksyn jeszcze nic poważnego nam nie zrobi, o tyle regularne sięganie po jedzenie zatrute będzie już bardzo niebezpieczne. Objawami tego, mogą być:
- salmonelloza – choroba zakaźna prowadząca do duru brzusznego.
- ostra biegunka
- sepsa
- zapalenie płuc
- ropnie
- zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych
- zapalenie wsierdza
Zachęcamy do przeglądania wiadomości ze świata handlu w serwisie Ding.pl, by nie przegapić newsów związanych z kolejnymi wycofanymi towarami z rynku. To pozwoli uchronić się przed ewentualnym spożyciem toksycznych substancji. Sprawdzaj też gazetki promocyjne!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: