GIS ostrzega przed tymi jajkami! Zawierają salmonellę! Nie jedz ich!
Tym razem Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jednym najpopularniejszych artykułów spożywczych pierwszej potrzeby. Niestety w jajkach od znanego producenta została wykryta salmonella, która stanowi bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Zapoznaj się z naszym artykułem i dowiedz się, na jakie konkretnie produkty trzeba uważać.
Ostrzeżenie GIS. W jakich jajkach została wykryta salmonella?
Główny Inspektorat Sanitarny na swojej stronie internetowej opublikował komunikat, w którym poinformował, że: “Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich określonych poniżej (opakowania po 10 sztuk). Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że jaja konsumpcyjne w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy oraz zostały zniesione w tym samym terminie”.
Jak widać, sytuacja jest bardzo poważna, ponieważ to bardzo znane produkty, które w ostatnich dniach z pewnością kupiło mnóstwo konsumentów. Spożycie jajek z salmonellą może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Jakie są jej objawy? Poniżej wskazaliśmy wszystkie najważniejsze informacje na ten temat.
Salmonella - objawy
Zakażenie Salmonellą, często określane jako salmonelloza, to rodzaj infekcji bakteryjnej, która może powodować różne objawy. Początkowe symptomy zazwyczaj pojawiają się od 12 do 72 godzin po ekspozycji na bakterie. Typowe objawy salmonelli to:
- Biegunka: Jest to najczęstszy objaw zakażenia Salmonellą. Biegunka może być ciężka i może prowadzić do odwodnienia.
- Gorączka: Wysoka gorączka jest typowym objawem większości infekcji bakteryjnych, w tym salmonellozy.
- Dreszcze: Osoby zakażone Salmonellą często odczuwają dreszcze, które mogą być powiązane z gorączką.
- Bóle brzucha i kolkowe: To kolejny typowy objaw salmonellozy. Ból jest zwykle spowodowany zapaleniem jelit.
- Nudności i wymioty: Wiele osób z salmonellozą doświadcza nudności, które mogą prowadzić do wymiotów.
GIS ostrzega przed salmonellą w jajkach - szczegółowe informacje
Poniżej wskazaliśmy szczegółowe informacje na temat szkodliwych jajek. Dane pochodzą z oficjalnego komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Zapoznaj się z nimi i dowiedz się, czy nie masz w swojej lodówce jajek z salmonellą. Jeżeli okaże się, że tak, wtedy od razu je wyrzuć i nie narażaj na niebezpieczeństwo siebie i bliskich.
Produkt:
- Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości.
- Mazowieckie Jaja klasa A, 6 świeżych jaj, klasa wagowa >50 g, jaja różnej wielkości.
Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023.
Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391.
Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: