Dieta antysmogowa - najlepsze lekarstwo na choroby cywilizacyjne

W XXI wieku, w dobie wszechobecnych zanieczyszczeń niezwykle ważna jest wiedza jak radzić sobie z zanieczyszczeniem własnego organizmu. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta. Pod pojęciem tym nie kryje się bowiem jedynie sposób na walkę ze zbędnymi kilogramami, ale przede wszystkim klucz do zdrowego organizmu i lepszego jutra.

Jaka dieta antysmogowa jest najlepsza?
Jaka dieta antysmogowa jest najlepsza?
Reklama

W XXI wieku, w dobie wszechobecnych zanieczyszczeń niezwykle ważna jest wiedza jak radzić sobie z zanieczyszczeniem własnego organizmu. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest odpowiednia, dobrze zbilansowana dieta. Pod pojęciem tym nie kryje się bowiem jedynie sposób na walkę ze zbędnymi kilogramami, ale przede wszystkim klucz do zdrowego organizmu i lepszego jutra.

świeże warzywa i owoce

Czym jest dieta antysmogowa?

To nic innego jak sposób odżywiania bogaty w produkty, które zawierają maksymalną możliwą dawkę antyoksydantów które pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób, które wywoływane są czynnikami środowiskowymi, takimi jak na przykład zanieczyszczone powietrze. Wolne rodniki, które antyoksydanty pomagają zneutralizować, wywołują takie choroby jak nowotwory, miażdżycę choroby układów pokarmowego i oddechowego, jak i przyspieszają proces starzenia się. Przede wszystkim powinny być to pokarmy bogate w kwas askorbinowy, witaminę E, karotenoidy i polifenole. Są to przede wszystkim warzywa i owoce, takie jak borówki, jeżyny wiśnie, aronie, granaty czy śliwki, a także marchew, dynia, czerwona cebula, brokuły oraz kalafior. Warto wiedzieć jak łatwo określić stężenie antyoksydantów w owocach. Im intensywniejsza jest bowiem barwa owocu tym stężenie jest wyższe.

Jakie więc produkty warto włączyć dzienny jadłospis?

Warto zatem spożywać dziennie 5 porcji warzyw i owoców. Warto także włączyć do codziennej diety takie produkty jak rośliny strączkowe, sos sojowy czy tak dobrze znany w polskiej kuchni chrzan. Warto także zwiększyć spożycie produktów które zawierają dużą dawkę witaminy C. Jej bogatym źródłem jest między innymi awokado, oliwa z oliwek, natka pietruszki, papryka czy kalarepa. Niedocenianym źródłem przeciwutleniaczy oraz antyrakowej kurkuminy jest kurkuma. Warto więc pić tak modną teraz kurkuma latte, która charakteryzuje się nie tylko właściwościami zdrowotnymi, ale również wyśmienitym smakiem. Przyprawa ta jest także świetnym dodatkiem, który podkreśli smak wielu dań.

świeży chleb

Aby ułatwić wyprowadzenie toksyn z organizmu podczas stosowania diety antysmogowej warto wzbogacić ją produktami bogatymi w błonnik, na przykład pełnoziarnistymi zbożami. Nie wolno także zapominać o właściwym nawadnianiu organizmu. Należy więc wypijać dziennie co najmniej półtora litra wody mineralnej niegazowanej oraz świeżo wyciskane soki a także prawdziwą, zieloną herbatę. Warto natomiast zrezygnować z alkoholu, a także kawy.

najnowsza oferta lidl

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama