Czym zastąpić papier do pieczenia? Oto kilka możliwości

Kto nie trzyma w kuchni papieru do pieczenia? Ułatwia on gotowanie i pieczenie. Ale czasami, w decydującym momencie, zdajesz sobie sprawę, że nie masz już papieru do pieczenia. Co wtedy robisz? Nie musisz się poddawać i od razu biec do sklepu. Wystarczy, że będziesz wiedział, jakich alternatyw użyć, żeby jego brak nie był problemem. Oto kilka możliwości.

Papier do pieczenia
Czym zamienić papier do pieczenia gdy zabrakło go w domu? fot. Adobe Stock
Reklama

Co zamiast papieru do pieczenia?

Dzięki właściwościom papieru do pieczenia, gotowanie i pieczenie staje się o wiele prostsze. Używając go, nie musimy martwić się, że potrawa będzie przywierać do blachy, a każde ciasto z łatwością wyjmiemy z foremki. Dzięki temu nie tylko łatwiej będzie nam gotować, ale także zmywać. W końcu nie ma nic gorszego niż przypalone resztki potrawy, które trzeba usunąć z blachy. Z papierem do pieczenia można o tym zapomnieć.

Czasem jednak zabraknie go w kuchni w kluczowym momencie. Czym zastąpić papier do pieczenia? Na szczęście, jest dla niego kilka alternatyw, które z powodzeniem wykorzystywano w czasach, gdy nikt jeszcze nie słyszał o papierze do pieczenia.

Najprostszym rozwiązaniem jest bułka tarta. Pozwala ona skutecznie zastąpić papier do pieczenia, a w dodatku jest tania, łatwo dostępna w sklepach. Jeśli czasami robisz panierkę, na pewno bułkę tartą masz w swojej kuchni. W jaki sposób zastąpić nią papier do pieczenia? Wystarczy, że posypiesz bułką tartą blaszkę, a następnie wyłożysz na nią potrawę. Proste, prawda?

Równie proste jest zastosowanie tłuszczu. Może to być masło, margaryna, olej – w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Ten sposób stosowały nasze babcie, a wiele z nich do dziś nie używa papieru do pieczenia. W końcu po co rezygnować z metody, która jest sprawdzona i działa? Jeśli posmarujesz blachę tłuszczem, brak papieru do pieczenia przestaje być problemem. Ta metoda może jednak nie sprawdzić się, gdy w piekarniku temperatura będzie wyższa niż 200 stopni Celsjusza. Przy wyższych temperaturach potrawa niestety może się przypalić.

Jeśli zainwestujesz w matę silikonową, papier do pieczenia może zniknąć na zawsze z twojej listy zakupów. Wszystko dlatego, że jest ona wielokrotnego użytku i świetnie zastąpi papier do pieczenia. Jeśli zużywasz sporo papieru do pieczenia, możesz przemyśleć zakup maty silikonowej.

zamiennik papieru do pieczenia
Czym zamienić papier do pieczenia? fot. Adobe Stock

Pieczenie na folii aluminiowej

Folia aluminiowa z reguły znajduje się w każdej kuchni i warto po nią sięgnąć, jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić papier do pieczenia, gdy go zabraknie. Pieczenie na folii aluminiowej nie jest niczym trudnym, bo wystarczy wyłożyć nią blachę. Nie musisz martwić się wysoką temperaturą w piekarniku – folia aluminiowa jest pokryta żaroodporną powłoką. Jeśli musisz zastąpić papier do pieczenia, sięgnij po folię aluminiową zwłaszcza wtedy, gdy pieczesz chrupką potrawę. Zawsze pamiętaj jednak o tym, by posmarować folię tłuszczem, a dopiero potem położyć na nią danie. W przeciwnym razie potrawa może do niej przywrzeć.

Papier do pieczenia: która strona? Jak układać papier do pieczenia na blaszce?

Czy ma znaczenie to, którą stroną ułożyć na blaszce papier do pieczenia? To zależy. Informacji o tym, jak układać papier do pieczenia na blaszce najlepiej szukać na opakowaniu. Jeśli papier jest powlekany dwustronnie, nie ma znaczenia, którą stroną ułożymy go na blaszce. Natomiast jeżeli papier do pieczenia jest powleczony jednostronnie, kładziemy go powleczoną stroną do góry, dzięki czemu potrawa do niego nie przywrze.

Papier do pieczenia kładzie się bezpośrednio na blachę – nie trzeba jej już niczym smarować ani posypywać, bo właśnie po to używa się papieru, by nie musieć tego robić. Warto zerknąć także na opakowanie papieru do pieczenia, by sprawdzić, do jakiej temperatury można go używać. Z reguły powinno to być maksymalnie 220 stopni Celsjusza. Powyżej tej temperatury istnieje ryzyko, że papier się spali lub zniszczy się jego powłoka, dzięki której potrawa nie przywiera.
 

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama