Cykl edukacyjno-kulinarny „Ciao Italia” - to koniecznie trzeba zaliczyć!
Jeśli jesteś restauratorem, lubisz dobrą, radującą podniebienie kuchnię i zawsze zarezerwowane stoliki w Twoim lokalu, koniecznie przeczytaj ten materiał!
Kuchnia włoska na talerzach
W styczniu br. sieć MAKRO Polska wystartowała z cyklem edukacyjnym „Ciao Italia” skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa czyli osób pracujących w sektorze hotelarskim i gastronomicznym. Warsztaty, zgodnie z nazwą obejmują specjały kuchni włoskiej.
Pierwsze spotkanie odbyło się 24.01 w restauracji Concordia Taste w Poznaniu. Wzięło w nim udział kilkudziesięciu uczestników. Za przygotowanie dań pokazowych odpowiadali szefowie kuchni Giancarlo Russo oraz MAKRO Polska - podało w komunikacie Makro Polska. Cykl edukacyjny „Ciao Italia” jest bezpłatną inicjatywą spotkań kulinarnych skierowanych do przedstawicieli branży HoReCa.
Kulinarne przystanki
Uczestnicy wybrali się wspólnie z Makro Polska w kulinarną "podróż" po Włoszech. "Przejechali" z północy na południe Włoch. Agnieszka Kuś – przewodniczka kulinarna – opowiadała o zróżnicowaniu kuchni słonecznej Italii. Z kolei Giancarlo Russo – szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu włoskiej kuchni – przekazywał techniczną wiedzę na temat przygotowania dań. Potrawy pokazowe przygotowywali Rafał Zaręba – szef kuchni Akademii Inspiracji oraz Cezary Powała – szef kuchni MAKRO.
W trakcie spotkania uczestnicy mieli okazję odwiedzić 5 przystanków kulinarnych, na których próbowali przygotowywanych przez szefów kuchni przekąsek zimnych i ciepłych, zupy, dania głównego oraz deseru. Wśród zaproponowanych potraw nie mogło zabraknąć owoców morza, eskalopków cielęcych czy charakterystycznego dla kuchni włoskiej risotta. Wydarzenie to było również okazją do pairingu win.
Jak podkreśla Paweł Koperek, menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska - warsztaty kulinarne w Poznaniu to pierwsze spotkanie z nowej serii Ciao Italia. Kuchnia włoska od lat jest wskazywana jako ulubiona przez Polaków. To przekonanie potwierdza raport „Polska na Talerzu 2022”. Według 31 proc. respondentów kuchnia włoska zyskała na popularności w trakcie pandemii, a 44 proc. wskazuje dodanie jej dań do karty potraw jako rozwiązanie istotne z punktu widzenia rozwoju lokali. Właśnie dlatego naszym zdaniem tak ważne jest, aby cały czas poszerzać wiedzę na jej temat oraz inspirować szefów kuchni.
Kolejne spotkania odbędą się 21.02 w Katowicach oraz 28.02 w Lublinie.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: