Ciekawe potrawy na grilla - zainspiruj się!

Z jakimi produktami najczęściej kojarzy Ci się grillowanie?

Reklama

Karkówka, kaszanka, kiełbasa to produkty, bez których większość z nas nie wyobraża sobie biesiady przy grillu. Wegetarianie chętnie oczywiście przyrządzają na grillu ryby i warzywa. Nie są to jednak wszystkie produkty, które możemy przyrządzić na grillu. Okazuje się, że lista produktów spożywczych, które można przyrządzić na grillu, jest znacznie dłuższa.

Zalety grillowania Grillowanie to od kilku lat bardzo popularna forma spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Spotkania z rodziną czy przyjaciółmi przy grillu stały się już naszą narodową tradycją. Grillowanie oczywiście ma wiele zalet. Mięsa pieczone na ruszcie mają zdecydowanie mniej tłuszczu.

Co mogą przyrządzić na grillu osoby, które mają już dość szaszłyków, karkówki, kaszanki i kiełbas?

Co można upiec na grillu, aby kulinarne biesiady były bardziej urozmaicone? Produkty na grilla, którymi zaskoczysz znajomych. Lista produktów, które można wrzucić na ruszt, jest naprawdę bardzo długa.

Na ruszt możemy wrzucić: arbuzy. Ten bardzo soczysty i słodki owoc świetnie nadaje się do grillowania. Po upieczeniu jego smak jest lekko pikantny. Pieczony arbuz jest też bardziej mięsisty. Przed grillowaniem kroimy arbuza na ćwiartki, a następnie każdą z nich na szerokie na kilka centymetrów plastry. Uwaga! Arbuz łatwo się przypala!

Możesz postawić na sałatę rzymską. Sałata rzymska świetnie nadaje się na pieczenia na ruszcie. Wybieramy niedużą główkę i delikatnie smarujemy ją masłem lub skrapiamy oliwą. Pieczemy ją na grillu w całości do chwili, aż w niektórych miejscach stanie się lekko brązowa. Jeśli zewnętrzne liście zwęglą się, możesz je oderwać. Grillowaną sałatę rzymską podaj do innych potraw. Szczególnie tych mięsnych). 

Ser zgrilla to produkt, który na grilla nadaje się wprost idealnie. Oczywiście nie każdy ser możemy grillować. Jeżeli chcemy przyrządzić w ten sposób ser, koniecznie kupmy halloumi. Ser kroimy na kawałki, układamy na aluminiowej tacce i pieczemy z każdej strony po mniej więcej 4 min. Smażenie sprawia, że ser halloumi zyskuje nowy, ciekawszy smak. Zmienia się także jego konsystencja. Grillowany ser podajemy z pieczywem.

Cieakwym pomysłem jest cykoria. To gorzkie warzywo rzadko gości na naszych stołach. Warto je grillować, gdy traci wtedy swój gorzki smak. Grillowana cykoria lekko więdnie, staje się też bardziej słodka. Podajemy ją do pozostałych dań z grilla.

Kalafior grillowany. Grillowanie to tylko jeden ze sposobów na podanie tego smacznego warzywa. Kalafiora dzielimy na większe różyczki, skrapiamy oliwą i wrzucamy na ruszt.

Groszek cukrowy. Grillujemy całe strąki. Wcześniej skrapiamy je sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy świeżym lub suszonym rozmarynem i parmezanem.-marchewkę. Obróbka termiczna sprawi, że marchewka stanie się jeszcze słodsza.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama