Akademia Inspiracji Makro poleca zdrową kuchnię warzywno-owocową!

Wykorzystanie w kuchni sezonowych warzyw i owoców wzmacnia smak potraw i ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zobaczmy, co proponuje w tym sezonie Akademia Inspiracji Makro.

Tajniki kuchni warzywnej zdradza Akademia Inspiracji Makro
Jedzenie owoców i warzyw w trakcie ich naturalnego wzrostu wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Źródło: Adobe Stock
Reklama

Zdrowe potrawy z sezonowymi warzywami i owocami w roli głównej 

Osoby wykorzystujące w kuchni sezonowe warzywa i owoce wiedzą, że przygotowywane potrawy charakteryzują się licznymi zaletami, z których warto korzystać w codziennym menu. Jedzenie sezonowe, czyli spożywanie między innymi owoców i warzyw dostępnych w danym okresie roku, gwarantuje najwyższą wartość odżywczą w sezonie.

Wybór owoców i warzyw w trakcie ich naturalnego wzrostu zapewnia konsumentom ich pełną wartość prozdrowotną, a także wpływa jednocześnie na uzupełnienie niedoboru witamin. Ponadto, jak twierdzą specjaliści z Akademii Inspiracji Makro, taka zbilansowana dieta, wykorzystująca przede wszystkim świeże produkty, pozytywnie wpływa na przemianę materii. Dzięki temu, nie tylko dbamy o swoje zdrowie, ale również czerpiemy pełnię smaku z posiłków, które jednocześnie odżywiają nasze ciało i wspierają jego naturalne funkcje.

Dzięki warzywom odkrywamy nowe smaki

W obecnych czasach, coraz więcej ludzi zdaje sobie sprawę z negatywnego oddziaływania masowej produkcji na otaczającą nas przyrodę. Dlatego dużą popularnością cieszy się wykorzstanie w przygotowywanych potrawach świeżych warzyw i owoców. 

Jak zaznacza Jakub Kowalczyk, główny kucharz w Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie: - Używanie sezonowych warzyw i owoców w kuchni nie tylko podkreśla smak dań, ale jest także korzystne dla środowiska. Istotne jest też korzystanie z produktów lokalnych oraz regionalnych potraw. Ich wykorzystywanie nie tylko jest przyjazne dla środowiska, ale także pozwala na odkrywanie charakterystycznych smaków i tradycji kulinarnych poszczególnych regionów.

Akademia Inspiracji Makro poleca. Wartość zdrowej kuchni warzywnej
Z sezonowych warzyw i owoców można bez trudu przygotować smaczne posiłki w naszej kuchni. Fot. MAKRO Cash & Carry Polska

Czas letniego owocobrania, to także czas na pyszne sałatki!

Jak podają specjaliści z Akademii Inspiracji MAKRO, polskie lato obfituje również w owoce, między innymi: borówki, maliny, truskawki i wiśnie, które mogą się stać doskonałym składnikiem pysznych sałatek, dań głównych, deserów, smoothie czy domowych lodów. 

Wybieramy zdrową kuchnię sezonową 

Potrawy przygotowywane z sezonowych warzyw i owoców mają korzystne oddziaływanie prozdrowotne. Jak podaje sieć handlowa Makro, zdaniem wielu dietetyków wybór owoców i warzyw to idealny sposób na zbilansowaną dietę oraz zdrowy tryb życia.

Warzywa i owoce mają największą wartość odżywczą w danym sezonie, są źródłem witamin A,C oraz B, antyoksydantów i błonnika, który pozytywnie wpływa na przemianę materii, jak również innych składników takich jak: flawonoidy czy karetonoidy, które m.in. zwiększają odporność organizmu i przeciwdziałają dolegliwościom układu krążenia.

Wykorzystanie w kuchni letnich warzyw i owoców umożliwia przygotowanie smacznych posiłków w każdej kuchni zorientowanej na lokalne oraz na sezonowe składniki. Dzięki temu można cieszyć się bogactwem smaków i ich różnorodnością, jednocześnie promując kulturę i dziedzictwo kulinarne danego regionu.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Artykuły

Blog

Reklama