7 sposobów na włączenia nasion chia do swojej diety

Nasiona Chia mają wysoką zawartość składników odżywczych, takich jak białko, minerały, błonnik i kwasy tłuszczowe, co czyni to nasiono idealnym partnerem dla Twojego zdrowia.

nasiona chia korzyści
Jak dbać o zdrowie? fot. Adobe Stock
Reklama

Jedzenie nasion chia każdego dnia może pomóc w zapobieganiu i regulowaniu chorób układu krążenia i cukrzycy, regulować tranzyt jelitowy, zapobiegać anemii i wzmacniać układ odpornościowy. Wystarczy jedna łyżka stołowa dziennie! Nasiona chia są również świetne dla utraty wagi i stanowią potężne źródło wapnia.Wypróbuj te 7 pysznych przepisów, które włączają nasiona chia do śniadania, przekąsek lub deserów. Twoje ciało będzie Ci wdzięczne!

7 różnych i prostych sposobów na spożywanie nasion chia

1. Lody malinowe, chia i kokosowe

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe nasion chia
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki malin

Metoda przygotowania

  1. W misce umieść 3 łyżki nasion chia, mleko kokosowe i bardzo dobrze wymieszaj
  2. Dodaj 1 łyżkę cukru i maliny
  3. Pozostaw na dwie godziny, przelej do foremek do lodów i umieść w zamrażarce na noc.

2. Mus czekoladowy i chia

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki chia
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki kakao w proszku

Metoda przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj puszkę mleka kokosowego, nasiona chia, syrop klonowy i kakao w proszku.
  2. Pozostaw w blenderze na 10 minut, aż nasiona podwoją swoją objętość.
  3. Pokrusz, przelej do szklanek i zostaw w lodówce na 4 godziny.

3. Batonik zbożowy z wiśniami i chia

Składniki:

  • 1 łyżka pekanów
  • 1/2 szklanki suszonych wiśni
  • 1/4 łyżeczki pestek dyni
  • 2 łyżki chia
  • 1/3 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki rozdrobnionego kokosa

Metoda przygotowania:

  1. W robocie kuchennym zmielić pekany, suszone wiśni, pestki dyni, nasiona chia, masło orzechowego, syrop klonowego i kokos.
  2. Umieść pastę na blasze do pieczenia i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Połamaj na prostokąty. Batoniki są gotowe do jedzenia.

4. Pudding z chia, kiwi i granatu

Składniki:

  • 3 łyżki chia
  • 350 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego
  • Kawałki kiwi i granatu

Metoda przygotowania

  1. W słoiku mieszamy nasiona chia z mlekiem migdałowym, przykrywamy i wstrząsamy.
  2. Pozostaw do odpoczynku na 15 minut. Dodaj łyżeczkę cukru kokosowego lub innego dowolnego.
  3. Przelej do miski, a na wierzchu ułożyć kiwi i kawałki granatu.

5. Granola z nasionami chia i morelami

Składniki:

  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka startego kokosa
  • 2 łyżki syropu klonowego

Metoda przygotowania

  1. W robocie kuchennym dodaj filiżankę pestek dyni, filiżankę pestek słonecznika, łyżki nasion chia i zmiel dwa razy, aż uzyskasz obfitą konsystencję.
  2. Następnie dodajemy filiżankę rozdrobnionego kokosa, łyżki syropu klonowego i mielimy przez 20 sekund.
  3. Masę wyłożyć na blachę i piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 150 stopni.
  4. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, dodać morele i przechowywać w szczelnym pojemniku.
  5. Podawać z jogurtem, mlekiem, lodami lub innymi deserami do smaku.

6. Lemoniada z malin i chia

Składniki

  • 2 szklanki wody lub wody kokosowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki malin
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki stołowe chia

Metoda przygotowania

  1. Połącz szklanki wody lub wody kokosowej, sok z cytryny, 3/4 szklanki rozgniecionych malin, łyżeczki cukru i łyżki nasion chia.
  2. Pozostawić na 30 minut, aż powstanie żelatynowa konsystencja.

7. Tosty z awokado i chia

Składniki

  • 1 awokado
  • Nasiona chia
  • sól morska
  • 1 cytryna
  • 1 papryczka chili

Metoda przygotowania

Połóż na tost plastry dojrzałego awokado posypany nasionami chia, solą morską oraz świeżo startą cytryną i papryką chili.

Oprócz tych siedmiu przepisów, nasiona chia mogą być wykorzystywane na wiele sposobów, a mianowicie do zagęszczania sosów, posypywania sałatek, makaronu lub ryżu, jako dodatek do jogurtów, dodatek do owocowych smoothies, ciast do chleba lub ciastek, w zupie, krótko mówiąc, nie ma żadnych ograniczeń w wykorzystaniu chia.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama