4 tanie, zdrowe i szybkie przepisy na co dzień

Przy szybkim tempie codziennego życia nie zawsze łatwo jest przygotować kompletne i zbilansowane posiłki. Ale pośpiech nie musi oznaczać poświęcenia smaku czy jakości Twoich posiłków. To czego nie brakuje to szybkie przepisy, bardzo praktyczne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Oto kilka przykładów.

przepisy na co dzień
Smaczne i szybkie przepisy fot. Adobe Stock
Reklama

Szybkie przepisy na każdy dzień

Linguine z warzywami i kozim serem

Patrząc na listę składników można by pomyśleć, że przygotowanie tego przepisu zajmie całą wieczność, ale w rzeczywistości zajmuje to tylko 20 minut.

  • 350 gramów makaronu
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 filiżanki świeżej kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 filiżanki pomidorków cherry
  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżki świeżego oregano
  • 110 gramów sera koziego
  • Sól i pieprz do smaku

Zacznij od ugotowania makaronu. Po ugotowaniu opłukać, odcedzić i odstawić wraz z ¾ szklanki wody użytej do gotowania. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i lekko opiekamy orzechy włoskie (przez osiem do dziesięciu minut). Następnie na patelni umieścić oliwę z oliwek z kukurydzą, czosnkiem, solą i pieprzem. Niech się gotuje, aż kukurydza będzie miękka. Następnie wyjmij makaron i dodaj mieszankę kukurydzy wraz z pomidorem, cukinią i wodą z gotowania makaronu (którą wcześniej zarezerwowałeś) i ponownie podgrzewaj (średni ogień) przez dwie do trzech minut, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Jeśli wolisz bardziej płynny sos, dodaj wodę. Gdy sos uzyska pożądaną konsystencję, dodajemy orzechy włoskie, kozi ser i oregano i podajemy.

Sałatka z dorsza z chlebem kukurydzianym i ciecierzycą z dodatkiem specjalnej oliwy z oliwek

A ponieważ tradycyjny dorsz jest zawsze obecny na portugalskim stole, oto dobry przepis na to lato.

Dla dwóch osób potrzebne są:

  • 1 Filet z dorsza uprzednio ugotowany lub upieczony
  • 250 gramów ugotowanej ciecierzycy
  • 1 mały ogórek
  • 15 Pomidory cherry (lub dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę)
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 duża kromka chleba kukurydzianego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ zielonego pieprzu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smaku

A teraz do przygotowania. Zacznij od złuszczenia i usunięcia skóry oraz ości z dorsza i umieść go w misce. Dodaj ciecierzycę, starty czosnek, odrobinę oliwy i wymieszaj. W międzyczasie pokrój chleb kukurydziany i paprykę w drobną kostkę, a pomidorki koktajlowe przepołowić. Dodajemy do dorsza i skrapiamy większą ilością oliwy. Ogórek obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w kostkę i dodać do poprzedniego przygotowania. Posiekaj kolendrę i dodaj ją do sałatki. Doprawiamy do smaku, szczyptą soli i pieprzu i jeszcze raz skrapiamy oliwą z oliwek. Pozostawić do odpoczynku na około 30 minut i podawać.

Kurczak Curry

Szybki i smaczny przepis.

Będziesz potrzebował

  • 350g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki curry w proszku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 jabłka
  • Sól i kolendra do smaku
  • 280 gramów ryżu Basmati

Zacznij od pokrojenia piersi z kurczaka w kostkę i dopraw solą, curry oraz mąką i dobrze wymieszaj. Następnie posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż je na oliwie. Dodaj kurczaka i pozwól mu się zrumienić, często mieszając. Dodać białe wino i ponownie wymieszać. Następnie dodajemy mleko kokosowe, przykrywamy i pozostawiamy do zagotowania. Obierz jabłka, pokrój je w segmenty, dodaj do kurczaka i pozwól mu się gotować przez około 20 minut. W międzyczasie przygotować ryż. Na jedną miarkę ryżu potrzebujesz tylko dwie miarki wody. Dopraw solą i kiedy zacznie się gotować, dodaj ryż, wymieszaj go widelcem i przykryj, pozwalając mu się gotować, aż wchłonie wodę. Gdy będzie gotowy, podawaj i ciesz się.

makaron azjatycki przepis
Przepis na makaron azjatycki fot. Adobe Stock

Makaron azjatycki

Przepis z azjatyckim twistem.

Potrzebujesz:

  • 250 gramów makaronu konjac lub shirataki
  • ½ średniej cebuli, cienko pokrojonej
  • Zielony pieprz
  • Czerwona papryka
  • 100 gramów średnich krewetek (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrego sosu
  • ½ łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kolendry

Podgrzej dużą patelnię lub wok na średnim ogniu z odrobiną oliwy z oliwek i cebulą i smaż, aż cebula będzie złota. Dodaj czosnek, paprykę pokrojoną w paski oraz krewetki i gotuj przez kolejne dwie lub trzy minuty, aż papryka będzie miękka. Gdy krewetki zaczną robić się białe, wyłączamy ogień. W międzyczasie w osobnej misce wymieszaj ze sobą soję, imbir, masło orzechowe i gorący sos, dodaj na patelnię i gotuj przez kolejną minutę. Na koniec dodajemy makaron (który najpierw należy opłukać i odsączyć). Dodaj makaron wraz z kolendrą do początkowego przygotowania i gotuj jeszcze kilka minut (około trzech), dobrze zawijając makaron.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama