4 przepisy na prosty deser, który na pewno będzie smakował
Kto nie kocha dobrego deseru? Te cztery przepisy z pewnością zadowolą każdego, a wszystkie są proste do wykonania! Pudding ryżowy jest tradycyjnie przysmakiem i choć wielu ma przepisy swoich babć, nigdy nie jest za późno na eksperymenty! Zaryzykuj i wypróbuj te przepisy na pudding ryżowy. Jeśli masz Lidlomix, to z pewnością się przyda!
4 Przepisy na pudding ryżowy: wybierz swój
Kremowy pudding ryżowy
Jest niewiele rzeczy bardziej pocieszających niż miska puddingu ryżowego. Kremowa konsystencja i słodki smak to idealny sposób na zakończenie posiłku lub zaspokojenie głodu. Ten przepis jest łatwy do przyrządzenia i wychodzi wystarczająco dużo dla sześciu porcji, więc jest idealny dla dużych rodzin lub przyjęć. Nie będziesz zawiedziony tym kremowym przepisem na pudding ryżowy!
Składniki
- 220g ryżu
- 1500 ml gorącego mleka
- 1 laska cynamonu
- Cytryna
- 2500 ml wody
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 40 g masła
- Cynamon w proszku do posypania
Metoda przygotowania
Doprowadź do wrzenia garnek z wodą, solą i skórką z cytryny. Dodaj ryż i stale mieszaj, aż cała woda odparuje. Stopniowo dodawaj mleko, gotując na małym ogniu, tak aby ryż się nie przypalił, dodaj cukier i masło. Następnie żółtka wymieszaj w 3 łyżkach mleka. Zdejmij z ognia, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Gdy wszystko zostanie wymieszane, przełóż pudding do miseczek. Posyp cynamonem przed podaniem.
Pudding ryżowy Lidlomix
Jeśli jesteś fanem tego technologicznego cuda, możesz spróbować tego super prostego i szybkiego puddingu ryżowego! I jak zwykle w przypadku Lidlomixa nie ma mowy o błędach.
Składniki
- 1 litr mleka
- 150g ryżu
- skórka z 1 cytryny
- 1 laska cynamonu
- 1 szczypta soli
- 160 g cukru
- 4 żółtka
- Cynamon do smaku
Metoda przygotowania
Umieścić mleko, ryż, skórkę z cytryny, laskę cynamonu i sól w misce robota kuchennego i zaprogramować 15 min/90°C/obrot. Zdjąć pokrywę i wymieszać szpatułką. Następnie zaprogramować 25 min/90°C/obrot. Dodać cukier i żółtka, wcześniej wymieszane z odrobiną budyniu ryżowego. Program 10 min/90°C/obrot 1.5. Przelej do dużej miski lub małych miseczek. Po wystygnięciu posypujemy pudrem cynamonowym i podajemy!
Lekki pudding ryżowy
Składniki
- 500 ml mleka odtłuszczonego
- 1 szklanka ryżu
- 500 ml wody
- 3 łyżki stołowe stewii
- 3 skórki z cytryny
- 2 laski cynamonu
- Cynamon w proszku do posypania
- Maliny
Metoda przygotowania
Do garnku wlać wodę, dodać ryż, stewię, skórkę z cytryny i laski cynamonu. Następnie doprowadzić do wrzenia, ugotuj ryż i daj całej wodzie wyparować. Następnie dodać mleko i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podawać w indywidualnych miseczkach i udekorować do smaku pudrem cynamonowym z malinami
Pudding ryżowy w stylu MasterChef
Ten przepis na pudding ryżowy jest dla miłośników pyszności i podzielił się nim jeden z uczestników MasterChef. Zaskocz rodzinę lub przyjaciół tym przepisem!
Składniki
- 500ml wody
- 250g ryżu
- 1 łyżeczka soli
- 100g masła
- skórka z 3 cytryn
- 3 laski cynamonu
- 300g cukru
- 2 l mleka częściowo odtłuszczonego
- 1 strąk wanilii
- 5 jaj
- Cynamon w proszku do smaku
Metoda przygotowania
Doprowadź wodę do wrzenia z solą, dodaj ryż i pozwól mu się gotować. Następnie dodaj pokrojone w kostkę masło, skórkę z cytryny, laskę cynamonu, ½ laski wanilii, 1,8 l mleka i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby ryż się nie przywarł. Niech się gotuje przez 35 minut. Osobno ubij żółtka z pozostałymi 200ml mleka i odstaw. Do cukru dodajemy drugą połowę strąka wanilii dla aromatu. Po 35 minutach gotowania ryżu dodajemy cukier i wszystko razem mieszamy, doprowadzając do wrzenia ponownie dodajemy do ryżu mieszankę żółtek i mleka i delikatnie mieszamy, aż zacznie bulgotać. Gdy tylko zacznie bulgotać, zdejmij z ognia i usuń laski cynamonu oraz skórkę z cytryny. Ułożyć w poszczególnych miseczkach, udekorować cynamonem w proszku i podawać. Smacznego!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: