13 lipca - Światowym Dniem Frytek
Frytki - smażone, pieczone w piekarniku, polewane ketchupem, majonezem, solone itd. - ziemniaczana przekąska, która podbiła świat, a dziś 13 lipca przypada jej święto - Światowy Dzień Frytek.
Skąd się wzięły frytki?
Według różnych podań ich historia miała swój początek w XVI wieku w Belgii, gdzie z braku pożywienia w czasie mroźnej zimy mieszkańcy miasteczka Dinant zamiast złowionych w pobliskiej rzece ryb zaczęli smażyć na tłuszczu ziemniaki. Od tego czasu minęło wiele stuleci, a frytki królują na stołach na całym świecie.
Jak podaje się frytki?
W Polsce najpopularniejsze są frytki podawane do różnych dań mięsnych, są też spożywane same, jako smaczna i treściwa przekąska z dodatkami najczęściej soli lub ketchupu. W Holandii królują frytki z majonezem, a w Anglii do frytek często dodawany jest ocet. Prześcigające się w kulinarnych nowościach duże firmy spożywcze, ale także restauracje wprowadziły już od wielu lat na stoły na całym świecie frytki o różnych kształtach. Możemy trafić więc na frytki cienkie, grube, silnie karbowane kręcone, ale zawsze będzie to kapitalna, smaczna przekąska, niezależnie od pory dnia.
Skąd taki smak?
Tajemnicą smaku frytek przygotowywanych głównie w restauracjach jest dwukrotne smażenie w … wołowym łoju. Osoby lubiące nieco mniej zasobną w tłuszcz porcję powinny rozważyć wcześniejsze zblanszowanie frytek we wrzątku, a następnie usmażenie ich w oleju roślinnym, aż do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Smacznego!
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: