Jagody acai - korzyści dla organizmu
Açaí pochodzi z Brazylii, rośnie na drzewie, podobnym do palmy, w sercu amazońskiego lasu deszczowego. W Brazylii acai spożywane jest zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych, nie dziwi więc dodawanie acai z mąką z manioku, tapioki, z krewetkami lub rybami, czy też w postaci miąższu, zmieszanego z innymi owocami i w towarzystwie granoli.
Ten owoc, bogaty w witaminy B1, B2 i C, białka, tłuszcze jednonienasycone, błonnik, a także żelazo, wapń, potas i fosfor, jest wielkim sprzymierzeńcem naszego zdrowia i ma niezliczone korzyści dla organizmu. Ale tylko wtedy, gdy jest spożywany w naturalnej postaci! Jego skład odżywczy ma również wysoką wartość energetyczną (247 kcal na 100 gramów), więc należy go spożywać z umiarem.
7 Korzyści z acai
1. Zapobiega chorobom układu krążenia
Acai jest bogate w tłuszcze jednonienasycone i kwasy tłuszczowe, które są przyjazne dla serca, ponieważ pomagają obniżyć i uregulować wartości cholesterolu i ciśnienia krwi, zapobiegając chorobom układu krążenia.
2. Bogate w antyoksydanty
Będąc silnym antyoksydantem, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega starzeniu się i ma fundamentalne znaczenie w walce ze skutkami działania wolnych rodników, które mogą uszkodzić zdrowe komórki naszego ciała, z powodu zanieczyszczenia środowiska, tytoniu, alkoholu lub stresu.
3. Reguluje tranzyt jelitowy
Weź pod uwagę: zdrowe jelita są niezbędne dla Twojego zdrowia! Acai jest bogate w błonnik, który pozwala na prawidłowe funkcjonowanie jelit i lepsze trawienie pokarmów. Pomaga również zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu i wspomaga odchudzanie.
4. Wysoka zawartość białka
Bogate w białka, które pomagają w produkcji przeciwciał i aminokwasów, açaí wzmacnia układ odpornościowy, pomaga zwalczać infekcje i jest wielkim sprzymierzeńcem w tworzeniu mięśni. To również dlatego jest jednym z ulubionych pokarmów brazylijskich sportowców.
5. Zapobiega osteoporozie
Ze względu na wysokie stężenie wapnia, acai jest zalecane dla dzieci ze względu na rolę w kształtowaniu zębów i kości, a dla dorosłych ze względu na działanie w profilaktyce osteoporozy.
6. Wysoka wartość energetyczna
W Brazylii açaí jest jednym z ulubionych pokarmów sportowców ze względu na wysoką wartość energetyczną, która daje dodatkową pomoc podczas ćwiczeń fizycznych. Jest również bogaty w potas, który zapobiega skurczom, oraz w żelazo, które wzmacnia mięśnie i zapobiega anemii.
7. Zapobiega rakowi
Acai jest bogaty w antocyjany (przeciwutleniacz) i niezbędny tłuszcz, występujący również w oliwie z oliwek, zwany kwasem oleinowym. Ich działanie blokuje geny wywołujące raka, spowalnia rozwój guzów i niszczy złośliwe komórki.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: