Czy sushi jest zdrowe? To zależy
Sushi z każdym rokiem staje się coraz bardziej popularne. Kto może się oprzeć tak pysznemu i estetycznemu jedzeniu? Zanim jednak sushi stanie się twoim ulubionym posiłkiem, warto zadać sobie pytanie: czy dzięki niemu przytyję?
Panuje powszechna zgoda co do tego, że sushi nie jest tuczące, ale istnieje kilka różnych rodzajów sushi, a ilość spożywanych produktów różni się w zależności od osoby. Większość ludzi zgadza się jednak, że talerz sashimi nie powoduje tycia. Przyjrzyjmy się tym dwóm przykładom bardziej szczegółowo.
Sushi jest tuczące: jeśli tak, to kiedy i dlaczego?
Sushi jest zazwyczaj przygotowywane z ryżu, surowej ryby i warzyw. To sprawia, że jest to całkiem zdrowy i niskotłuszczowy posiłek. Nie daj się jednak zwieść przekonaniu, że wszystkie potrawy japońskie czy sushi są lekkie i dobre dla Ciebie. Faktem jest, że choć sushi ma mniej kalorii niż inne potrawy, nie jest pozbawione tłuszczu. Zobacz. Po pierwsze, sushi ma wysoki indeks glikemiczny ze względu na biały ryż i cukier zawarty podczas przygotowania.
Ale to nie wszystko. W wyniku "westernizacji" sushi niektóre aspekty zmieniły się w stosunku do tradycyjnego sushi, ponieważ dodano do niego sosy, nadzienia, smażone potrawy lub zbyt dużo sosu sojowego (który ma wysoką zawartość sodu i powoduje zatrzymanie płynów oraz wzrost ciśnienia krwi). Nieświadomie zamienia to te małe kawałki sushi w pełne kalorii posiłki. Pomimo tych "wad" sushi nie jest tuczące, jeśli jest spożywane z umiarem. Problem polega na tym, że niewiele osób ogranicza się do trzech lub czterech kawałków. Łatwo i niepostrzeżenie połykasz wiele kąsków sushi, a to powoduje, że tyjesz. Ale nie obawiaj się, jeśli ograniczysz spożycie sushi do sześciu lub ośmiu kawałków, nic ci się nie stanie i nie będzie to miało negatywnego wpływu na twoją wagę.
Kalorie, które należy wziąć pod uwagę
Możesz nie wierzyć, ale mały kawałek sushi może mieć od 8 do 53 kalorii, w zależności od rodzaju sushi, które jesz. Łatwo o tym zapomnieć, ale kaloryczność każdego kawałka sushi zależy od jego składników. Na przykład, jeśli dodasz serek śmietankowy lub majonez, liczba kalorii będzie oczywiście wyższa. Jeśli jednak lubisz to azjatyckie danie, nie zniechęcaj się. Jest dobra wiadomość dla Ciebie i Twojej wagi. Jeśli nie chcesz przytyć od sushi, musisz jedynie podjąć kilka środków ostrożności. Zacznij od zwracania uwagi na ilości, które spożywasz.
Sushi nie zaszkodzi Ci, jeśli będziesz je jadł z umiarem. Nie wspominając o innych minerałach, takich jak żelazo, jod, magnez, wapń, fosfor, witaminy B6 i B12 oraz kwas foliowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sushi są bogate w te składniki.
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!
Kliknij i obserwuj Ding.pl na
Włącz powiadomienia o ulubionych produktach: