699

Sante Skarby Ziemi Chia nasiona szałwii hiszpańskiej 250 g - Архівна пропозиція

Chia (szałwia hiszpańska) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniona przez Inków i Azteków. Nazywana przez Indian „pokarmem dla biegaczy" lub „cudownym ziarnem". Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości: - nie zawiera cukrów; - bardzo niska zawartość soli; - naturalne źródło białka; - wysoka zawartość błonnika; - wysoka zawartość: wapnia, magnezu, żelaza i fosforu; - wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3. Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.** Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.** ** Już 15 g nasion chia spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pomoże osiągnąć powyższy efekt zdrowotny. Nasiona chia są podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajdują zastosowanie jako: - dodatek do wypieków (pieczywa i ciast); - dodatek do dań (zup, gulaszu/bigosu, potraw na bazie warzyw); - dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych (owsianki, musli); - dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru); - dodatek do koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych). Żywność funkcjonalna - Na zdrowie! Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.

Увімкнути сповіщення про улюблені продукти:

Реклама

Інформація про продукт

  1. Obliczona wartość odżywcza

    na 100g
    Magnez (mg)335
    Żelazo (mg)9,6
    Fosfor (mg)860
    Wapń (mg)624
    Potas (mg)407
    Sól (g)0,04
    Białko (g)23
    Błonnik (g)34
    w tym cukry (g)0
    Węglowodany (g)0,5
    w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone (g)28
    w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone (g)1,8
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)2,8
    Tłuszcz (g)34
    Wartość energetyczna (kcal)467
    Wartość energetyczna (kJ)1924
  2. Przepisy

    Odżywczy owocowy koktajl z chia Składniki: 2 łyżeczki nasion chia, szklanka mleka bądź napoju roślinnego, banan, awokado, łyżka miodu lub ksylitolu Sante. Sposób przygotowania: Chia zalać letnim mlekiem. Odstawić na kilka minut, aż nasiona napęcznieją. Zmiksować z rozdrobnionymi owocami i miodem. Spożyć po przygotowaniu.

    Przechowywanie

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przygotowanie i stosowanie

    Sposób użycia: Nasiona chia mają szerokie zastosowanie. Można je spożywać bezpośrednio w całości, zmielone na proszek lub w formie puddingu: namaczając w wodzie, mleku, napojach roślinnych w proporcji: łyżeczka nasion - 4-6 łyżeczek płynu. Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15 g (3 łyżeczki) dziennie.

    Rodzaj przechowywania

    • Typ - Przechowywać w temperaturze otoczenia
  3. Informacje dot. stylu życia

    Bez cukru

  4. Oświadczenia żywieniowe

    • wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3
    • wysoka zawartość: wapnia, magnezu, żelaza i fosforu
    • wysoka zawartość błonnika
    • naturalne źródło białka
    • bardzo niska zawartość soli
    • nie zawiera cukrów

    Opis produktu

    Chia (szałwia hiszpańska) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniona przez Inków i Azteków. Nazywana przez Indian „pokarmem dla biegaczy" lub „cudownym ziarnem". Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości: - nie zawiera cukrów; - bardzo niska zawartość soli; - naturalne źródło białka; - wysoka zawartość błonnika; - wysoka zawartość: wapnia, magnezu, żelaza i fosforu; - wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3. Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.** Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.** ** Już 15 g nasion chia spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pomoże osiągnąć powyższy efekt zdrowotny. Nasiona chia są podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajdują zastosowanie jako: - dodatek do wypieków (pieczywa i ciast); - dodatek do dań (zup, gulaszu/bigosu, potraw na bazie warzyw); - dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych (owsianki, musli); - dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru); - dodatek do koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych). Żywność funkcjonalna - Na zdrowie! Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.

    Kontakt

    SANTE A. Kowalski sp. j.

  5. Nazwa produktu uregulowana prawnie

    Chia Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica)

    Podmarka

    • Podmarka - Skarby Ziemi

    Marka standaryzowana

    • Marka - Sante

    Cechy

    wysoka zawartość Omega-3

    Marka

    Sante

Реклама