
50% дешевше!
299Gdańskie Młyny Mąka pszenna na pizzę włoską tipo 00 1 kg - Архівна пропозиція
Pizza jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem (zwykle mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Dziś serwowana jest na całym świecie, z mnóstwem różnych dodatków i sosów. W tradycyjnej pizzy włoskiej ciasto jest wyrabiane i formowane ręcznie (bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych). Powinno być elastyczne i dać się łatwo formować. Grubość spodu przygotowanego z takiego ciasta nie może przekraczać 3 mm. To dzięki temu pizza po wypieczeniu jest chrupiąca, krucha i aromatyczna. Słowo „pizza" wywodzi się z łacińskiego „picea" - oznaczającego placek z wody i mąki. W obecnej pisowni zostało po raz pierwszy użyte w 997 roku. Pierwszą pizzę, podobną do tej którą znamy, wypieczono w XVI w. Wtedy to przywieziono do Europy pomidory z Nowego Świata. Kolebką współczesnej pizzy jest Neapol. Stąd wywodzą się dwa najbardziej znane rodzaje pizzy - Marinara i Margarita. Początkowo pizzą żywili się przypływający do portu marynarze. Stąd właśnie wzięła się nazwa najstarszej pizzy - Marinara. W jej skład wchodzą tylko pomidory, oregano, czosnek, oliwa z oliwek i bazylia. Pizza Margherita powstała latem 1889 r. Jej twórcą był znany neapolitański lekarz Raffaele Esposito. Przygotował on na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej odwiedzającej właśnie Neapol specjalną potrawę - pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory (czerwień), ser mozzarella (biel) i bazylia (zieleń), reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją Margherita i do dziś jest to nazwa najpopularniejszej, najprostszej wersji pizzy.Увімкнути сповіщення про улюблені продукти:
Інформація про продукт
Obliczona wartość odżywcza
na 100g Sól (g) 0 Białko (g) 10 w tym cukry (g) 1,2 Węglowodany (g) 72 w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,3 Tłuszcz (g) 1,2 Wartość energetyczna (kcal) 343 Wartość energetyczna (kJ) 1453 Składniki
- środek do przetwarzania mąki: L-cysteina
- mąka pszenna