Co na grilla? Pomysły, przepisy. 5 rzeczy, które trzeba przygotować do grilla

Co na grilla – to pytanie, które towarzyszy większości Polaków przez cały sezon wiosenno-letni. Wystarczy ciepłym popołudniem wyjść na zewnątrz, aby czuć zapach grillowanego mięsa i warzyw.

grillowanie
Реклама

Jak zauważa socjolog dr Tomasz Sobierajski, grillowanie to sport narodowy Polaków. Od 15 lat na polskich podwórkach zaczęło przybywać urządzeń składających się z dużej misy oraz trzech lub czterech nóg. Kilkanaście lat temu nikt nie przypuszczał, że będzie to jedna z najchętniej uprawianych „aktywności” na świeżym powietrzu. Zdaniem specjalisty wyrosło już całe pokolenie, które nawet nie pamięta czasów, gdy grill nie był tak popularny. Obecnie niemal wszyscy Polacy w majówkę otwierają właśnie w ten sposób sezon. 
Podpowiadamy, jakie potrawy warto przyrządzić podczas grilla.

Pomysły na grilla, czyli jak zorganizować dobre wydarzenie?

Dla większości osób podstawą grilla jest dobre mięso. Skwierczące na ogniu steki, karkówka i kiełbasa to najczęściej spotykane trio, które można znaleźć na ruszcie. Jak zauważa prof. dr hab. Jadwiga Biernat, kierownik Katedry Żywienia Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu: „Wszyscy wiemy, że większość z nas uważa karkówkę z grilla za smaczniejszą od schabu, ale jako naukowiec muszę odpowiedzieć, że zdrowsze są oczywiście te mięsa, które zawierają mniej tłuszczu”.

Mięso powinno zostać wcześniej zamarynowane, aby podczas pieczenia na ruszcie uzyskało przyjemny, intensywny aromat i smak. Do czerwonych mięs polecana jest marynata z dobrego tłuszczu (np. oliwy z oliwek), suszonych ziół, czosnku oraz whisky. Dodatkowo warto dodać cukier, który się skarmelizuje i nada całości chrupiącą otoczkę. Ciekawą propozycją jest marynata wołowiny w Сoca-Сoli i miodzie. Natomiast w przypadku drobiu smacznym rozwiązaniem jest marynata na bazie jogurtu naturalnego i świeżych ziół. W tym przypadku przed wrzuceniem mięsa na grill należy nadmiar marynaty usunąć z mięsa, aby jogurt się nie spalił.  

Ponadto grill to nie tylko jedzenie, jak radzi Krzysztof Szulborski, mistrz świata w grillowaniu istotny jest także sam sposób spędzenia czasu. Można urozmaicić go wesołymi zabawami, przeprowadzać różnego typu konkursy, a nawet zorganizować kulinarną rywalizację pomiędzy gośćmi. Dzięki temu spotkanie nie tylko będzie okazją do porozmawiania i zjedzenia posiłku, ale również atrakcyjną alternatywą spędzenia czasu w przydomowym ogrodzie. 

warzywa z grilla

Przepisy na grilla: nie tylko dla mięsożerców

Co na grilla oprócz mięsa? Gdy mamy w swoim gronie osoby, które go nie spożywają, warto poszukać potraw, które przypadną również do ich gustu: „Jeszcze dziesięć lat temu Polacy grillowali głównie kiełbasę, kaszankę i ziemniaki. Potem przyszła moda na różne rodzaje mięs, także drób i ryby. Dziś do menu włączamy również warzywa i przygotowujemy desery z rusztu” – zauważa Piotr Bassara, szef kuchni.

Na grillu powinno zatem znaleźć się miejsce m.in. dla cukinii, bakłażana oraz papryki. Ciekawym smakiem są również grillowane szparagi. Szybką przekąską okazują się pomidorki koktajlowe – wystarczy 1-2 minuty na ruszcie, aby je podgrzać.

Na polskich grillach pewne miejsce zaczyna zajmować tofu. I chociaż jest to dość nowy trend, szybko zyskuje na popularności. Jest to bowiem smaczny roślinny zamiennik białka pochodzenia zwierzęcego. Wystarczy połączyć tofu z marynatą z soli, pieprzu, bazylii, tymianku i oregano, aby zyskać dodatkowe danie dla osób, które unikają mięsa w swojej diecie. Fani ostrzejszych smaków mogą wrzucić do marynaty pieprzu cayenne lub chili.

Jak się okazuje, grill może być również idealnym miejscem na przygotowanie deseru. Możemy zdecydować się na umieszczenie na grillu plastrów ananasa, nektarynki, brzoskwini, gruszki czy jabłka. Doskonale smakują samodzielnie, a także posypane cynamonem. Ciekawą propozycją jest połączenie banana z czekoladą – wystarczy kawałki owocu i czekolady zawinąć w folię aluminiową oraz podgrzać, aż się rozpuści. 

Zwolennikiem owoców i warzyw na grillu jest także Marcin Budynek. Szef kuchni zauważa, że najlepiej sprawdzają się twarde owoce oraz warzywa korzeniowe. W ostatnich sezonach popularnością cieszą się również szparagi. Polecamy zamarynować je w oleju z przyprawami i ziołami. 

mięso z grilla

Co przygotować na grilla? LISTA

Co na grilla? Przedstawiamy top 5 rzeczy, których nie powinno zabraknąć na ruszcie. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie, ciesząc się apetycznymi potrawami. Z pewnością wśród czytelników mamy zwolenników zarówno mięsa, jak i warzyw czy owoców. 

Kiełbasa – to od niej wszystko się zaczęło

Na polskich grillach od samego początku królowała kiełbasa. W porównaniu do surowego mięsa można ją szybko zrobić. Możemy zdecydować się na kiełbasę zwykłą, białą lub kaszankę.
Szukając odpowiedniego produktu, warto iść za radą Jarka Czechowskiego, właściciela lokalu gastronomicznego: „Przede wszystkim trzeba wybierać dobre sklepy z dobrym mięsem. To, co mamy w sklepach komercyjnych, często pochodzi z dużych przetwórni, które traktują zwierzęta przemysłowo. Warto zatem wybrać się do rzeźnika albo wyspecjalizowanego sklepu. Takie miejsca dbają o świeżość mięsa, co jest kluczowe”.

Jeżeli zdecydujemy się na zakup kiełbasy w sklepie, koniecznie zwróćmy uwagę na skład oraz zawartość mięsa. Taka informacja znajduje się na opakowaniu. Zasada jest taka, że im więcej mięsa, tym lepiej. Najczęściej jest to wartość w granicach 60 – 95 proc. 

W przypadku białej kiełbasy należy zwrócić uwagę przede wszystkim na fakturę. Kucharz Jan Kuroń zauważa, że najlepiej, aby faktura była wyczuwalna. Plusem będzie także widoczność kawałków mięsa. Jeżeli wszystko będzie drobno zmielone, może okazać się, że zamiast mięsa trafiły tam m.in. świńska skóra z barwnikami oraz substancje wzmacniające smak. 

Wieprzowina, wołowina i drób

Szefowie kuchni za najlepsze części wieprzowiny uważają: karkówkę, żeberka oraz boczek. W mięsie tym znajdują się dość duże ilości tłuszczu. Z drobiu najchętniej wybierane są skrzydełka, piersi (ze skórą) oraz podudzia. Z wołowiny doskonale sprawdzi się m.in. polędwica, łata wołowa, antrykot oraz rostbef

I chociaż wołowina jest nadal dość rzadko spotykana na polskich grillach, do jej walorów smakowych przekonuje także szef kuchni Dominik Moskalenko. Zauważa on, że coraz częściej można dostać steki z sezonowej wołowiny. Są one nie tylko smaczne, ale i łatwe w przygotowaniu. 

Warzywa – jako danie główne lub dodatek

Jeżeli na grillu będą osoby, które nie jedzą mięsa, powinniśmy zadbać również o ich podniebienie. Niemniej jednak warzywa doskonale sprawdzą się jako dopełnienie grillowanych dań mięsnych. Mogą być nie tylko smaczne, ale przede wszystkim dostarczają cennych składników odżywczych. 

Swoje propozycje w tej kwestii ma Jan Kuroń, który przekonuje, że doskonałym uzupełnieniem potraw grillowanych są warzywa. Smacznym dodatkiem będą również sałaty, surówki oraz ziemniaki. Te ostatnie najlepiej zawinąć w folię, dodać nieco oleju oraz przypraw – a następnie umieścić na grillu. 

Grillowane ryby – smaczny grillowy must have

Co na grilla jeszcze? Smaczną propozycją są z pewnością ryby, których delikatne mięso – po odpowiedniej obróbce – będzie się wręcz rozpływało w ustach. Prof. dr hab. Jadwiga Biernat podkreśla jednak, że ważne jest używanie folii aluminiowej. Taki zabieg ogranicza powstawanie niekorzystnych zmian w tłuszczu. A warto dodać, że tłuszcz z ryb jest wartościowy i potrzebny organizmowi. Rybę można grillować m.in. z ziołowymi przyprawami. Ich delikatne mięso przyrządza się szybko. 

kurczak z grilla

Marynata – czyli dopełnienie wszystkiego

Nawet najlepsze mięsa bez odpowiedniej marynaty nie będą smakowały tak, jak powinny. Dlatego tak ważne jest przyrządzenie kąpieli z przypraw dla poszczególnych kawałków mięs.
Wśród porad Marcina Budynka znalazła się również ta dotycząca marynaty. Zdaniem eksperta mięso powinno być zamarynowane dzień wcześniej. Dzięki temu będzie bardziej kruche oraz wyrazistsze w smaku. Popularne są zarówno marynaty suche, jak i mokre. W tym pierwszym przypadku jest to wyłącznie mieszanka z przypraw, natomiast w drugiej połączenie oleju (np. rzepakowego) z ziołami i przyprawami. Mięso powinno być grillowane na dobrze rozgrzanym żarze, na tackach aluminiowych, aby tłuszcz nie kapał na węgiel. To zmniejsza ryzyko powstawania substancji rakotwórczych. 

Grill to doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu w gronie rodziny oraz znajomych. Zdaniem dra Tomasza Sobierajskiego jest to forma spędzania wolnego czasu – wraz z rodziną oraz znajomymi. Nawet 75 proc. Polaków deklaruje, że chętnie spotyka się przy grillu z rodziną oraz znajomymi, aby spędzić z nimi czas.

Zobacz także:

Не пропустіть найцікавіші статті!

Клацніть і стежте Ding.pl в

Увімкнути сповіщення про улюблені продукти:

Статті

Блог

Реклама