TOP 5 wielkanocnych ciast! Ślinka cieknie na sam widok!
To tych ciast warto spróbować w święta Wielkanocne. Niezależnie od tego, czy zajmiecie się ich pieczeniem, czy kupicie gotowce, pewnie i tak będą wyśmienite, na to przynajmniej wygląda. Sklepy już promują w gazetkach prawdziwe hity i aż trudno obejść się smakiem.
Jakie ciasta na Wielkanoc?
Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć pysznego ciasta. Choć święta kojarzą się głównie z pisankami i barankiem, to tradycyjne wypieki też są jednym z elementów przyjemności. Teoretycznie upiec możemy wszystko, są jednak takie smaki, które kojarzą się z tym okresem w roku najbardziej i na nich dziś się skoncentrujemy.
Ciasta charakterystyczne dla świąt Wielkiej Nocy to przede wszystkim te z dodatkiem cytryny, marcepanu, pomarańczy czy sera. Gospodyni domowe często nie unikną dodawania majonezu oraz bakalii typu rodzynki, migdały, orzechy czy daktyle. Ważną rolę odegrać może karmel, kruszonka, a także klasyczna czekolada. Z owoców warto dodawać brzoskwinie, a z kremowych dodatków budyń. Jeśli już na samą myśl o składnikach macie ochotę na coś słodkiego, to pora by przypomnieć sobie konkretne typy wypieków.
Wielkanoc w tym roku obchodzimy 17 kwietnia, to dzień później 18-go wypada tzw. lany poniedziałek. Przygotowywanie ciast można zacząć już w sobotę lub piątek. Jeśli planujecie zamówić gotowe, warto pomyśleć o tym wcześniej. Dla fanów wspominanych pyszności sklepy już oferują gotowce, nawet teraz można poczuć się jak w święto.
TOP 5 typów ciast wielkanocnych
- Mazurek: to chyba top 1 na liście każdego. Może wyglądać i smakować przeróżnie, wszystko zależy od gustu i upodobań. Jego bazą jest niska warstwa ciasta krucho-biszkoptowego. Do ozdobienia wystarczy polewa i bakalie lub owoce i krem, np. budyniowy.
- Babka cytrynowa: Każdy ją zna, ale nie każdy próbował z majonezem. Właśnie taki zwyczaj panuje u niektórych w święta, by dodawać do niej ten wytrawny jajeczny krem. Można oczywiście też klasycznie i na słodko. To kruche i proste ciasto robi niesamowity efekt na stole i smakuje przepszynie.
- Sernik: Sernik może być kruchy np. z kruszonką lub wiedeński. Na wielkanocnym stole często pojawia się też ten z brzoskwiniami lub cytryną. Jeden z głównych faworytów świątecznych.
- Pascha wielkanocna: Czym jest? Chodzi oczywiście o kolorowy i piankowy deser, który może być zrobiony w formie ciasta. Głównymi składnikami są: śmietanka, ser mielony, owoce i bakalie. Wszystko to z dodatkiem cukru, winogron, mandarynek i brzoskwiń. Oto smaczny sernik na zimno.
- Ciasto marcepanowe: To coś dla fanów marcepanu, a jak wiadomo, tych nie brakuje. Na Wielkanoc sklepy nie bez powodu zaopatrują się w baranki z niego zrobione, a także jajka. Ciasto można upiec w kruchej formie z dodatkiem gorzkiej czekolady, kakao i płatków owsianych.
Sklepy, które proponują już ciasta wielkanocne to m.in. Lidl, Biedronka, Makro, Kaufland, Auchan, Twój Market, Społem. W praktycznie każdym markecie znajdziemy też dodatki do wypieków w promocyjnych cenach. Popularne są mak, rodzynki, orzechy, kokos, migdały, daktyle czy śliwki suszone. Zachęcamy, by zajrzeć do wybranej gazetki!
Не пропустіть найцікавіші статті!
Клацніть і стежте Ding.pl в
Увімкнути сповіщення про улюблені продукти: