Brykiet czy węgiel? Co jest lepsze do grilla?
Przy grillowaniu należy wybrać odpowiedni rodzaj opału. Popularnym wyborem są brykiety lub węgiel drzewny. Czy znasz różnice między nimi? Czy wiesz, kiedy którego użyć, by grillowanie było udane?
Majówka zbliża się wielkimi krokami. Wraz z cieplejszymi dniami czas na grillowanie! Jest to jeden z najpopularniejszych sposobów spędzania czasu wolnego w Polsce. Nic nie sprawia większej przyjemności niż spotkanie się z rodziną lub znajomymi przy aromatycznych potrawach. Jednak, w trakcie organizowania takich spotkań, wiele osób stoi przed dylematem. Czy lepiej użyć węgla drzewnego, czy też brykietu? Oba materiały mają swoje wady i zalety. Który lepiej z nich wybrać? W tym artykule postaramy się przedstawić różnice między tymi dwoma rodzajami opału. Mamy nadzieje, że pomożemy w dokonaniu właściwego wyboru.
Brykiet i węgiel drzewny — czym się różnią?
Węgiel drzewny to materiał opałowy pozyskiwany z drzew. Brykiet natomiast jest wytwarzany z rozdrobnionego i spreparowanego węgla drzewnego, z dodatkiem innych materiałów opałowych i lepiszczy. Główną różnicą między węglem drzewnym a brykietem jest to, że węgiel ma niską zawartość substancji smolistych. Oznacza, to, że generuje mniej zanieczyszczeń. Węgiel drzewny rozpala się również szybciej. Już po 10-15 minutach osiąga idealną temperaturę. Do tego jego spalanie jest niemal bez płomieni. Niestety węgiel drzewny spala się szybko. Przez to, podczas grillowania musimy co chwila go dokładać, aby utrzymać odpowiednią temperaturę. Brykiet jest wygodniejszym rozwiązaniem, bo utrzymuje dobrą temperaturę przez dłuższy czas. Czasem nawet do 4 godzin! Ponieważ każdy kawałek ma podobny rozmiar i regularny kształt, łatwo się go rozpala. Brykiet jest również mniej pylisty i brudzi mniej niż standardowy węgiel. Ważne jest jednak, aby unikać wilgoci w brykiecie. Zamoczenie go utrudnia jego rozpalenie.
Zalety i wady węgla drzewnego do grilla
Węgiel drzewny to jeden z najpopularniejszych materiałów opałowych do grillowania. Jego zaletą jest przede wszystkim niższa cena. Dodatkowo szybko się rozpala i jest łatwo dostępny. Ponadto węgiel daje specyficzny smak i aromat, który jest często kojarzony z tradycyjnym grillowaniem. Jednakże opał ten też ma również swoje wady. Wybierając węgiel, należy zwrócić uwagę, z jakiego gatunku drzewa został pozyskany. Węgiel z drzew iglastych zawiera więcej żywicy, która może wydzielać szkodliwe substancji podczas spalania. Dodatkowo konieczność stałego dokładania nowych kawałków, może zepsuć nam wspólnie spędzony czas przy grillu.
Zalety i wady brykietu do grilla
Brykiet, jako materiał opałowy do grillowania, również ma swoje zalety i wady. Jedną z jego największych zalet jest wysoka wydajność. Nawet niewielka ilość brykietu, utrzymuje odpowiednią temperaturę na grillu przez dłuższy czas. Niemniej jednak łączy się to z dłuższym czasem przygotowania posiłku. Aby uzyskać odpowiednio gorący żar, potrzeba więcej czasu, w porównaniu do węgla drzewnego. Jest on też zwykle droższy, co może stanowić pewien mankament dla osób szukających bardziej budżetowego rozwiązania.
Brykiet czy węgiel drzewny? Co jest lepsze do grilla?
Zarówno brykiet, jak i węgiel drzewny mają swoich zwolenników. Brykiet jest bardziej wydajny, chociaż droższy. Węgiel drzewny jest tańszy i szybciej się rozpala, ale wymaga stałego dokładania do żaru. Brykiet jest często wykorzystywany na dużych spotkaniach grillowych, gdzie przygotowuje się wiele potraw. Natomiast węgiel drzewny jest dobry na mniejsze spotkania, gdy nie chcemy czekać długo na jedzenie. Niektórzy preferują również węgiel drzewny ze względu na tradycyjny rytuał grillowania. Dla niektórych ciągłe dokładanie do żaru pilnowanie i cieszenie się aromatem drewna, to kwintesencja grillowania.
Не пропустіть найцікавіші статті!
Клацніть і стежте Ding.pl в
Увімкнути сповіщення про улюблені продукти: