Śledź to jedna z ukochanych ryb Polaków. Na to wskazują wyniki obecnych badań.
Dlaczego tak często jemy śledzie?
Polska kultura bardzo silnie związana jest ze śledziem. Jak się okazuje, nie kupujemy go tylko od święta. Według badań agencji GlobeScan śledź to ulubiona ryba co dziesiątego Polaka.
Popularna ryba
Popularne są m.in. śledzie po kaszubsku, śledzie w oleju, śmietanie, czy śledzie w occie. Śledzie Idealnie nadają się do namiotu oraz na uroczystą kolację rodzinną. Tę rybę oraz produkty śledziowe kupuje aż 72% polskich konsumentów. Ryba ta najchętniej spożywana jest na Boże Narodzenie, karnawał Ostatki i podczas Wielkiego Postu. Ale czy tylko?
Jak często jemy śledzie?
W ciągu ostatniego roku śledzie jedzone są w Polsce w ogromnych ilościach, to aż 2,63 kg na osobę. To ponad 100 tys. ton surowca rocznie. Szacowany udział produktów MSC w ogólnej liczbie produktów śledziowych dostępnych na polskim rynku wzrósł z 1,5% w 2014 r. do 8–9% w 2019 r. Mogłoby się wydawać, że tak nie będzie. Do roku 2013 popularność śledzia malała. Wynik wynosił wtedy 1,94 kg na osobę. Jednak sytuacja się zmieniła, a ryba ta kupowana jest coraz częściej w większych ilościach.
Śledzie kupisz w Kaufland:
Ryba a zdrowie
Ryby są źródłem witamin i białka. Nie od dziś wiadomo, że warto je spożywać. Dlaczego warto wybrać śledzie? Ryba ta wspomaga układ krążenia, posiada witaminy B6, A, D i E. Ich jedzenie to zdrowie samo w sobie. Warto wiedzieć, że ,są w najmniejszym stopniu zagrożone zanieczyszczeniem metalami ciężkimi. Idealnie nadają się na dietę bo przyspieszają spalanie tłuszczu i wspomagają układ nerwowy.
Sprawdź też w Intermarche:
Не пропустіть найцікавіші статті!
Клацніть і стежте Ding.pl в
Увімкнути сповіщення про улюблені продукти: