Podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce, wcale nie takie proste?
Myślisz, że wiesz, jak podgrzać jedzenie w mikrofalówce? My też tak myśleliśmy, aż odkryliśmy prawdę! Czy twoje dania są nierównomiernie podgrzane? Jeśli tak, dowiedz się, jak tego uniknąć!
Czy korzystanie z mikrofalówki mogłoby być dla kogokolwiek wyzwaniem? Raczej nie. To urządzenie jest niezwykle łatwe w użyciu. Wkładasz do niej chłodny posiłek, ustawiasz czas i po chwili wyjmujesz ciepłą potrawę. Mimo to nie zawsze, po 3 minutach możemy cieszyć się podgrzanym jedzeniem. Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się, że po podgrzaniu w mikrofalówce twój obiad nadal był zimny? Jeśli tak, ten artykuł jest dla Ciebie! Dowiedz się, jak prawidłowo podgrzać jedzenie w mikrofalówce. Możesz być zaskoczony, że nawet tak prosta czynność może być wykonana nieprawidłowo.
Gdzie popełniamy błąd?
Dla wielu z nas mikrofalówka to nieodzowna część kuchni. W dzisiejszych czasach jesteśmy często zabiegani i nie mamy czasu na codzienne przygotowywanie świeżego obiadu. Kuchenka mikrofalowa to bez dwóch zdań szybkie i wygodne rozwiązanie. Umożliwiają nam spożycie ciepłego zbalansowanego posiłku w krótkim czasie. Każdy z nas wie, jak z niej korzystać i niejednokrotnie podgrzewaliście jakiś posiłek. Jednak czasem jest on podgrzany nierówno.
Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego ta prosta czynność sprawia czasem tyle problemów? Czemu czasem nasze jedzenie jest nierównomiernie podgrzane? Jak się okazuje, nie zawsze winne są usterki mikrofalówki czy złe ustawienia mocy. Problemem jest często nasza własna nieuwaga i błędne przyzwyczajenia.
W jaki sposób właściwie podgrzać posiłek w mikrofalówce?
Zazwyczaj umieszczamy talerz z jedzeniem w samym środku obrotowej płyty mikrofalówki. Wiele osób myśli, że tak będzie najbardziej efektywnie. Otóż jest to jedno z największych kulinarnych faux pas! Środek talerza to najgorsze miejsce, jeżeli zależy Wam na ciepłym posiłku. W centrum płyty jedzenie podgrzewa się najwolniej. Jeśli zależy Ci na ciepłym posiłku, najlepiej umieścić talerz bliżej bocznej ścianki urządzenia. To tam generowane jest najwięcej ciepła. Dzięki temu twoje jedzenie osiągnie optymalną temperaturę i pożegnasz się z problemem niedogrzanych potraw. Jak widać, nawet w tak banalnej czynności można popełnić błąd.
Jeśli planujesz odgrzać duży, rozmieść swój obiad na krawędzi talerza, zamiast kłaść wszystko na środku. Jak wspomnieliśmy wcześniej, środek talerza jest miejscem, gdzie jedzenie podgrzewa się najwolniej. Natomiast jeżeli odgrzewasz zupę, nie ustawiaj mikrofalówki od razu na 3 minuty. Zamiast tego, ustaw czas na 1 minutę. Po każdym podgrzaniu wymieszaj zupę i podgrzej ją jeszcze raz. Dzięki temu potrawa zostanie podgrzana znacznie szybciej.
Zapomnij o starych nawykach i wprowadź te zmiany do swojej kuchennej rutyny. Ciesz się zawsze z ciepłego, równomiernie podgrzanego jedzenia!
Не пропустіть найцікавіші статті!
Клацніть і стежте Ding.pl в
Увімкнути сповіщення про улюблені продукти: