Nowość w restauracjach Ikea - sos bolognese z mięsem roślinnym
Nowa oferta sezonowa restauracji Ikea została wzbogacona o jeszcze jedno danie wegańskie - penne z sosem bolognese na bazie mięsa sojowego.
Jeszcze kilkanaście lat temu liczba restauracji, które w swoim menu miały specjalne propozycje dla wegan czy wegetarian, była bardzo ograniczona i trzeba było nieco się nagimnastykować, by zjeść smacznie, zdrowo i bez mięsa. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej i właściwie każdy szanująca się restauracja (a nawet całkiem spora liczba fast-foodów) ma w swojej ofercie ciekawe i smaczne dania wegetariańskie. McDonald's może pochwalić się bezmięsną Kanapką Drwala, Burger King - wegetariańskim Rebel Whopperem, nie wspominając już o wegańskich daniach w Bobby Burger.
W ten trend wpisuje się także Ikea, która znana jest z propagowania zdrowego i zrównoważonego stylu życia, jak najmniej obciążającego nasze środowisko naturalne. Zaczęło się już kilka lat temu od wprowadzenia do menu ikeowskich restauracji roślinnych hot-dogów oraz bezmięsnej wersji sztandarowego dania szwedzkiej sieci, czyli słynnych klopsików. Później przyszedł czas wegańską wersję lodów. Obecnie w menu restauracji (także w Polsce) pojawiła się kolejna pozycja - makaron penne z wegańskim sosem Bolognese. Sos przyrządzany jest na bazie mięsa roślinnego, które doskonale imituje nie tylko smak, ale też wygląd i teksturę tradycyjnego mięsa. Za produkcję roślinnego mięsa dla restauracji Ikea odpowiedzialna jest należąca do Unilevera firma The Vegetarian Butcher, dokładnie ta sama, która produkuje roślinne kotlety dla Burger Kinga.
Świadomość społeczeństwa na temat nie tylko zdrowego odżywania, ale też zagrożeń, jakie niesie za sobą nadmierna konsumpcja mięsa, którego produkcja jest przecież dużo bardziej emisyjna, niż produkcja roślinna, jest coraz większa. Ubiegłoroczne badania, przeprowadzone przez Roślinniejemy, wskazują, że aż 73% Polaków jest w stanie ograniczyć spożycie mięsa, jeżeli będą mogli zastąpić je zdrową, smaczną i korzystną cenowo alternatywą. Okazji ku temu jest coraz więcej, bo wraz z rosnącą ofertą i coraz większą różnorodnością dań dla wegetarian, wegan i fleksitarian w restauracjach, rośnie też dostępność roślinnego mięsa w sklepach. Dzięki czemu możemy samodzielnie przygotować posiłki na jego bazie i przekonać się, czy odpowiadają nam jego smak i właściwości w zaciszu własnego domu.
Aż 1/3 polskich konsumentów deklaruje, że próbowała już wegańskich burgerów, drugie tyle nie miało jeszcze okazji, ale chętnie by spróbowało. Czy coraz bogatsza oferta roślinnych zamienników mięsa spowoduje, że ograniczymy jego spożycie lub całkiem z niego zrezygnujemy?
Не пропустіть найцікавіші статті!
Клацніть і стежте Ding.pl в
Увімкнути сповіщення про улюблені продукти: