Może powodować raka żołądka u niektórych osób. Występuje w wielu produktach spożywczych, w tym w wędlinach i kanapkach
Rak żołądka to straszna choroba która jest ciężka do zdiagnozowania i leczenia. Musimy dbać o swoje zdrowie i prawidłową dietę. Jednym z głównych aspektów zdrowego odżywiania jest ograniczenie soli w swojej diecie. Które produkty zawierają najwięcej soli?
Dlaczego sól jest niebezpieczna?
Sól jest niezbędna dla naszego organizmu, ale zbyt duża ilość soli może spowodować poważne problemy zdrowotne. Ważne jest, aby pamiętać, że dzienne zapotrzebowanie na sól wynosi 2300 mgs. Jednak sól można znaleźć w wielu produktach, więc łatwo jest przekroczyć tę ilość. Spożywanie soli zwiększa ryzyko rozwoju niebezpiecznych chorób, takich jak rak żołądka, kamienie nerkowe i osteoporoza. Diety o wysokiej zawartości soli mogą prowadzić do wysokiego ciśnienia krwi, co może powodować poważne problemy zdrowotne i zagrażać naszemu życiu.
Jakie produkty mają najwyższą zawartość soli?
Słona żywność, taka jak przetworzona żywność, artykuły delikatesowe i fast foody są powszechne. Mrożonki są świetną opcją, gdy świeże warzywa nie są dostępne, np. w zimie. W zimie zawierają one również duże ilości soli. Najlepiej unikać mrożonych gotowych posiłków, ponieważ mogą być źródłem soli.
Sól można znaleźć w płatkach śniadaniowych, a także w prażonym ryżu, przetworzonych mięsach oraz mrożonych i wędzonych rybach. Sól jest też głównym składnikiem dań instant i tak lubianych przez Polaków wędlin, jak np. zupki chińskie w czasie świąt. Ale to nie koniec. Sól można znaleźć również jako przekąskę w preclach, orzechach i krakersach. Unikaj gotowych marynat i sosów do mięs. Sos sojowy jest popularną przyprawą w kuchni japońskiej i chińskiej. Sól można znaleźć w wielu innych miejscach. Sól można znaleźć w serach żółtych, twarogach i produktach niskotłuszczowych. Przed zakupem produktu dobrze jest dokładnie przeczytać jego skład.
Czym zastąpić sól w diecie?
Istnieje wiele zamienników soli, które możemy użyć aby podkreślić smak naszych dań. W sałatki możemy dodać ocet lub sok z cytryny, do mięsa można dodać trochę ostrej przyprawy lub ziół. Te wszystkie zamienniki nie mają słonego posmaku, ale ciekawie podkreślają wyjątkowy smak produktów.
Ile soli to za dużo?
American Heart Association (AHA) zaleca, aby ludzie jeść nie więcej niż 2300 miligramów (mg) sodu dziennie. To jest około 1 łyżeczka soli. AHA zaleca również, aby osoby z wysokim ciśnieniem krwi, cukrzycą lub przewlekłą chorobą nerek dążyły do 1 500 mg sodu dziennie - około dwie trzecie łyżeczki. Sól jest niezbędnym składnikiem odżywczym, dlatego ważne jest, aby nie usuwać jej całkowicie ze swojej diety. Jednak większość ludzi spożywa więcej soli niż potrzebują. Zmniejszenie ilości soli w diecie jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie możesz zrobić dla swojego zdrowia.
Не пропустіть найцікавіші статті!
Клацніть і стежте Ding.pl в
Увімкнути сповіщення про улюблені продукти: