Makro Polska wyrusza w kulinarną podróż!
Wartościowy program edukacyjny dla przedstawicieli sektora hotelarskiego i gastronomicznego ma swoją nową odsłonę. To wiedza o lokalnych potrawach i kulinarnych trendach w gastronomii!
Zalety programu edukacyjnego
Makro Polska wystartowało z nowym cyklem edukacyjnym „Kulinarna podróż po Polsce” skierowanym do przedstawicieli branży HoReCa. Jak podała sieć handlowa pierwsze spotkanie odbyło się już 16 marca w Warszawie, w restauracji Studio Buffo i cieszył się dużym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział blisko 70 uczestników. Kolejne spotkania są przewidziane w Krakowie, w Łodzi i w Poznaniu.
„Kulinarna podróż po Polsce” jest nowym cyklem skierowanym do przedstawicieli branży hotelarkiej i gastronomicznej. Podczas spotkań uczestnicy pojadą w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również malownicze pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.
Nauka "na żywo", czyli poznaj loklane smaki
Podczas pierwszego "odcinka" „Kulinarnej podróży po Polsce” uczestnicy mogli spróbować dań z poszczególnych regionów Polski, przygotowywanych przez szefów Kuchni MAKRO Polska. W menu pojawiły się potrawy takie jak między innymi:
- tatar wołowy z grzybami marynowanymi, musztardą domową, szalotką i serem Bursztyn,
- podpłomyk z wątróbkami gęsimi po siewiersku i sałatką z ziół,
- kiełbasa z suma w buchcie bolęcińskiej czy jabłka prażone na ruchańcach z serem Lazur i sosem z miodu pitnego oraz palonego masła.
- nie zabrakło również propozycji wegańskiej.
Poznaj aktualne trendy gastronomiczne
Degustacji towarzyszyła opowieść o aktualnych trendach gastronomicznych oraz o poszczególnych daniach, którą poprowadziła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna. Uczestnicy mieli także możliwość wzięcia udziału w pokazach sommelierskich i degustacji win.
- Prowadząc lokal gastronomiczny bądź restaurację warto sięgnąć do oryginalnych receptur regionalnej kuchni i zainspirować się przy tworzeniu swojego menu. Taką możliwość daje nowy cykl „Kulinarna podróż po Polsce”, podczas którego uczestnicy mają okazję nie tylko spróbować regionalnych dań oraz posłuchać o ich historii, ale także otrzymują ebook, zawierający receptury - mówi Paweł Koperek, menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska.
Kolejne spotkania z cyklu „Kulinarna podróż po Polsce” odbędą się 13 kwietnia w Krakowie oraz 26 kwietnia w Poznaniu.
Не пропустіть найцікавіші статті!
Клацніть і стежте Ding.pl в
Увімкнути сповіщення про улюблені продукти: