249

Przyprawa korzenna Kamis - Архівна пропозиція

W moich europejskich podróżach natykałem się często na rozgrzewający, słodko-korzenny, piernikowy zapach. W Holandii ontbijtkoek, na które mówią peperkoek - pieprzowe ciasto, jadłem na śniadanie. Pikantne francuskie pain d'épices zdarzyło mi się smakować na słodko - z likierem i wytrawnie - w formie grzanek do mięs. To zbyt cenny wypiek, by cokolwiek się zmarnowało - piernikowe resztki są składnikiem francuskiego, piernikowego kremu i szarego sosu do karpia.

Увімкнути сповіщення про улюблені продукти:

Реклама

Інформація про продукт

  1. Obliczona wartość odżywcza

    na 100g
    Sól (g)0,06
    Białko (g)3,2
    w tym cukry (g)50
    Węglowodany (g)65
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)1,8
    Tłuszcz (g)4
    Wartość energetyczna (kcal)351
    Wartość energetyczna (kJ)1475

    Informacje o alergenach

    Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.

    Składniki

    • cukier
    • przyprawy (cynamon (25 %), imbir (6,2 %), goździki, gałka muszkatołowa, kolendra nasiona, kardamon (2,2 %), pieprz czarny, ziele angielskie)
  2. date_marking_type

    Najlepiej spożyć przed …

    Przepisy

    Piernik Czas przygotowania 20 min Czas pieczenia 60 min Porcje 8 Składniki: 100 g miękkiego masła 175 g cukru 2 jaja 100 ml miodu 1 łyżka zimnej wody 125 ml kwaśnej śmietany 18c% 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej Kamis 2 łyżeczki kakao 1 opakowanie Przyprawy do piernika Kamis 100 g bakalii (posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, suszonej żurawiny) 75 ml mleka 100 g czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: 1. Masło utrzyj z cukrem. 2. Dodaj żółtka (białka odłóż), miód, wodę, śmietanę, mąkę (odłóż 1 łyżeczkę), sodę, kakao i przyprawę do piernika, wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta. 3. Bakalie oprósz delikatnie mąką, dodaj do ciasta, wymieszaj. 4. Z białek ubij pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. 5. Masę przełóż do podłużnej formy (ok 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Piecz ok. 60 min w temperaturze 170 °C. 7. W rondelku podgrzewaj mleko z czekoladą mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. 8. Wystudzony piernik polej polewą czekoladową.

    Przechowywanie

    Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.

    Rodzaj przechowywania

    • Typ - Przechowywać w temperaturze otoczenia
  3. Dodatkowe informacje

    Więcej inspiracji znajdziecie na: www.kamis.pl

    Kontakt

    McCormick Polska S.A.

  4. Zalecenia dla alergików

    • Soja - Może zawierać
    • Gorczyca - Może zawierać
    • Mleko - Może zawierać
    • Jaja - Może zawierać
    • Zboża zawierające gluten - Może zawierać
    • Seler - Może zawierać
  5. Nazwa produktu uregulowana prawnie

    Mieszanka przyprawowa.

    Marka standaryzowana

    • Marka - Kamis

    Cechy

    • wystarcza na 300 g mąki
    • intensywny korzenny smak

    Marka

    Kamis

Реклама