Kurkowy Kotlet De Volaille
4x, 30 min
Przygotujmy: Opakowanie Kurek Mrożonki Z pomysłem, 500 g piersi kurczaka, 100 g sera topionego, 2 jajka, por, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, sól, ulubione przyprawy
Gotujmy: Na delikatnie rozgrzany tłuszcz dodać opakowanie Kurek Mrożonki Z pomysłem. Dusić pod przykryciem 2-3 minuty. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwie części i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Ułożyć na nich garść smażonych wcześniej kurek, dwa plastry pora oraz kostkę sera topionego. Pierś ciasto zwinąć i doprawić ulubionymi przyprawami. Panierować w roztrzepanych jajkach z solą i pieprzem, następnie w bułce tartej. Smażyć ze wszystkich stron do momentu, aż panierka nabierze ciemnozłotego koloru.
Delikatny Krem Kurkowy
4x, 30 min
Przygotujmy: Opakowanie Kurek Mrożonki Z pomysłem, litr bulionu warzywnego, cebula, mała marchewka, mała pietruszka, ziemniak, 4 łyżki stołowe śmietany kremówki, tłuszcz do smażenia, ulubione przyprawy
Gotujmy: Na rozgrzany na patelni tłuszcz dodać drobno pokrojoną cebulę. Zeszklić. Dorzucić opakowanie Kurek Mrożonki Z pomysłem. Dusić na średnim ogniu do momentu odparowania wody. W bulionie warzywnym ugotować pokrojone w kostkę: ziemniaka, małą marchewkę i pietruszkę. Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodać kurki z cebulą i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem doprawić ulubionymi przyprawami i podgrzać jeszcze przez chwilę. Serwować z łyżką śmietany i natką pietruszki lub ziołami.
Francuski Omlet z Kurkami
2x, 10 min
Przygotujmy: Opakowanie Kurek Mrożonki Z pomysłem, 4 jajka, 4 łyżki stołowe mleka, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, ulubione przyprawy
Gotujmy: Na rozgrzany na patelni tłuszcz dodać połowę opakowania Kurek Mrożonki Z pomysłem. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu odparowania wody. Dodać roztrzepane wcześniej 2 jajka z 2 łyżkami mleka. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami do smaku. Smażyć na średnim ogniu z jednej strony do momentu całkowitego ścięcia masy jajecznej. Ostrożnie przełożyć omlet na talerz. Dla wzbogacenia smaku omlet można posypać natką świeżej pietruszki lub świeżo startym parmezanem.
Sos Kurkowo-Serowy
6x, 25 min
Przygotujmy: Opakowanie Kurek Mrożonki Z pomysłem, 200 ml słodkiej śmietany, 100 g sera pleśniowego, żółtego lub mieszanki naszych ulubionych, cebula, ząbek czosnku, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz, ulubione przyprawy
Gotujmy: Na rozgrzany na patelni tłuszcz dodać drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli dorzucić opakowanie Kurek Mrożonki Z pomysłem. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu odparowania wody. Dodać lekko posoloną śmietanę i pokrojony w kostkę ser. Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia sera - nie gotować. Sos doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na koniec wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Podawać z makaronem, mięsem, pierogami, kopytkami i wieloma innymi daniami.