Cukier – czy warto z niego rezygnować? TOP zaskakujące fakty!
Cukier to często jeden z ważniejszych dla nas składników. Lubimy posłodzić sobie kawę czy herbatę, a także sięgnąć po ulubione przekąski. Zdarza się, że pod wpływem negatywnych opinii na jego temat, staramy się całkowicie wykluczyć produkt z diety. Czy to dobrze? Jeden z dietetyków zdradził kilka faktów.
Cukier – jakie są jego właściwości?
Zastanawiając się nad zastosowaniem oraz rolą cukru w codziennej diecie można ugrzęznąć w gąszczu wielu informacji i nie znaleźć rozsądnej odpowiedzi. Zwykle, gdy mowa o tym składniku odzywają się zarówno przeciwnicy, jak i osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy. Czy na pewno jednak o nie chodzi?
Wiele razy słyszeliśmy, że cukier nie jest potrzebny w naszej diecie i da się bez niego żyć. Przykładem na to, że rzeczywiście można, są osoby, którym udało się wykluczyć składnik z posiłków i świetnie sobie z tym radzą. Na rynku dostępnych jest całe mnóstwo zamienników, więc problem nie wydaje się wielki. Co na ten temat sądzą dietetycy i czy radzą przyjąć taką postawę? Ekspert kampanii „Słodka Równowaga” Jadwiga Przybyłowska zdradziła, co myśli, a my dzielimy się faktami.
Cukier nie taki zły jak mówią?
Okazuje się, że rezygnowanie z ulubionych napojów jak: gorąca czekolada, herbaty z syropem czy czekoladowych ciastek, wcale nie musi być koniecznie i nie gwarantuje nam tego, że organizm poczuje się idealnie. Cukier nie jest tak wielkim zagrożeniem, jak się wydaje. Zdrowe i stabilne odżywanie, a jednocześnie pozwolenie sobie na odrobinę słodkiej przyjemności może iść ze sobą w parze, trzeba jednak zachować umiar.
Z tym niestety często pojawia się problem, bo apetyt rośnie w miarę jedzenia, a uzależniające właściwości substancji są w stanie bardzo łatwo zwieść nas na manowce. W końcu ile razy mieliście tak, że sięgając po jedną kostkę czekolady, a skończyło się na tym, że pochłonęliście całą tabliczkę? Jeśli umiecie się opanować, to jesteście w o wiele lepszej sytuacji...
Dietetyk Jadwiga Przybyłowska wypowiedziała się w następujący sposób: Idealnym rozwiązaniem jest zachowanie równowagi. Zdrowa, zróżnicowana dieta, bogata przede wszystkim w warzywa i owoce, połączona z codzienną aktywnością fizyczną, nie przekreśla spożycia cukru, pod warunkiem, że słodycze są jedynie jej drobnym uzupełnieniem.
O tych TOP faktach na temat cukru należy pamiętać!
- Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje, aby cukier stanowił nie więcej niż 5% dziennego zapotrzebowania energetycznego. (Musimy jednak pamiętać, że jest on dziś praktycznie we wszystkim, nawet w hermetycznie zamkniętym makaronie czy gotowych sosach, więc łatwo tę liczbę przekroczyć już bez jedzenia słodyczy).
- Dorośli przy diecie około 2000 kalorii mogą spożyć do 5 łyżeczek cukru dziennie.
- Właściwa dawka glukozy potrzebna jest naszym mięśniom i zapewnienia organizmowi energii
- Cukier poprawia samopoczucie i nastrój, w mózgu uwalniana jest dopamina i endorfiny.
- Zbyt częste spożywanie cukru skutkuje problemami ze snem i koncentracją
- Cukier konserwuje żywność, ale też przyspiesza gojenie się martwych i łuszczących ran oraz hamuje rozwój bakterii
Uwielbiacie słodycze i interesują was promocje na cukier? Jakiś czas temu pisaliśmy o tym, w jakich sklepach pojawiają się rabaty, i czy ceny produktu naprawdę są tak przerażające, jak się mówi. W poniższej gazetce promocyjnej na Ding.pl znajdziecie ciekawe propozycje.
Cukier może kosztować coraz więcej! Porównaj oferty w sklepach!
Не пропустіть найцікавіші статті!
Клацніть і стежте Ding.pl в
Увімкнути сповіщення про улюблені продукти: