Zupa kalafiorowa z curry
Składniki:
bulion warzywny 0,5 l, opakowanie "Zupa-krem kalafiorowa" Bonduelle, 1 łyżka świeżego, startego imbiru, 2 ząbki czosnku, 0,5 łyżki kurkumy, 1-3 pasty curry lub przyprawy curry, puszka mleczka kokosowego, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy.
Przygotowane:
1. Gotujemy bulion warzywny
2. Na łyżce oliwy przez minutę podsmażamy w garnku czosnek, imbir, kurkumę oraz pastę lub przyprawę curry
3. Dodajemy bulion do przypraw
4. Do gotującego się bulionu z przyprawami dodajemy warzywa z opakowania i gotujemy kilka minut
5. Zupę miksujemy dodając powoli mleczko kokosowe do smaku
6. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem
7. Zupę można udekorować szczypiorkiem, wiórkami kokosowymi lub grzankami
Zupa kalafiorowa z kurczakiem
Składniki:
bulion warzywny - 0,7 l, opakowanie "Zupa-krem kalafiorowa" Bonduelle, 0,5 opakowania śmietany 30%, pierś z kurczaka podwójna, sok z 0,5 cytryny, drobny makaron, sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Gotujemy bulion warzywny
2. Do gotującego się bulionu wrzucamy warzywa z opakowania i gotujemy kilka minut.
3. Kurczaka gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowanego rwiemy na mniejsze kawałki
4. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
5. Do bulionu z warzywami dodajemy kurczaka, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Gotujemy kilka minut, po czym dodajemy śmietanę
6. Zupę podajemy z makaronem i posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki