099

Dr. Oetker Budyń smak waniliowy 40 g

Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. Budynie są także wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Na ich bazie możesz przygotować lekkie torty, serniki, babeczki lub różnego rodzaju desery i naleśniki. Spróbuj wszystkie smaki! Co wyróżnia budynie Dr. Oetkera: - pełny smak - aksamitna konsystencja - idealny dodatek do ciast i deserów
Реклама

Інформація про продукт

  1. Spis składników odżywczych na przodzie opakowania

    1 porcja (142 g) zawiera:
    Wartość energetyczna542 kJ / 128 kcal / 6.00%
    Energia w 100 g 381 kJ / 90 kcal
    Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

    Obliczona wartość odżywcza

    1 porcja = 142 gWartosc odzywcza po przyrzadzeniu (mleko 2% tl.): 100 g
    Sól (g)0,150,1
    Białko (g)4,23
    w tym cukry (g)149,6
    Węglowodany (g)2216
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)1,51
    Tłuszcz (g)2,51,8
    Wartość energetyczna (kcal)12890
    Wartość energetyczna (kJ)542381

    Informacje o alergenach

    Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.

    Składniki

    • ekstrakt wanilii
    • barwnik (karoteny)
    • aromaty
    • skrobia ziemniaczana
    • skrobia kukurydziana
  2. Przepisy

    Przepis na: Klasyczną karpatkę Składniki: - 250 ml wody - 120 g masła - 150 g mąki pszennej - 5 jajek - 750 ml mleka - 80 g cukru - 2 Budynie smak Waniliowy Dr. Oetkera - 200 g miękkiego masła Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę i masło zagotuj. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę cały czas gotując na średniej mocy palnika, mieszaj przez około 3-4 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce. Piecz przez około 35-40 minut. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne, zmniejsz temperaturę do 150°C i susz przez kolejne 10-15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka, zagotuj. Przelej wymieszany budyń z mlekiem i cukrem i zagotuj do uzyskania budyniowej konsystencji. Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Wystudzony budyń krótko zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj łyżka po łyżce miękkie masło. Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim krem budyniowy. Przykryj go połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem oprósz karpatkę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami. Więcej przepisów na oetker.pl

    Przechowywanie

    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Przygotowanie i stosowanie

    Na 0,5 l mleka 1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru. 2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. 3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.

    Rodzaj przechowywania

    • Typ - Przechowywać w temperaturze otoczenia
  3. Zalecenia dla alergików

    • Mleko - Może zawierać
    • Zboża zawierające gluten - Może zawierać
  4. O producencie

    Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce

    Opis produktu

    Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza. Budynie są także wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów. Na ich bazie możesz przygotować lekkie torty, serniki, babeczki lub różnego rodzaju desery i naleśniki. Spróbuj wszystkie smaki! Co wyróżnia budynie Dr. Oetkera: - pełny smak - aksamitna konsystencja - idealny dodatek do ciast i deserów

    Kontakt

    Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.

  5. Nazwa produktu uregulowana prawnie

    Budyń w proszku.

    Marka standaryzowana

    • Marka - Dr. Oetker

    Marka

    Dr. Oetker

Реклама