Dodatkowe informacje
Benriach Distillery, Speyside, Scotland
Doskonały przykład złożonego smaku Benriach w jego najbardziej luksusowym wydaniu. Dojrzewanie w czterech rodzajach beczek: po sherry, bourbonie, virgin oak i beczkach po porto oferuje głębokie, aromatyczne bogactwo smaku z nutami ciemnych owoców, bogatego orzecha włoskiego i aksamitną dębową pikanterią. Wyprodukowany ze 100% torfowego alkoholu Benriach.
Pozostałe informacje
Poszukiwacz przygód i przedsiębiorca John Duff założył Benriach Distillery w 1898 roku. To destylarnia położona w samym sercu szkockiego Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, która do dziś zachowała rzemieślniczą tradycję tworzenia single malt whisky. Filozofia Benriach to kreatywne podejście do destylacji whisky, dojrzewania w różnorodnych beczkach i odważnego łączenia destylatów. W destylarni Benriach destylujemy trzy odrębne style whisky: klasyczne nietorfowe, dymne i małe partie whisky potrójnie destylowanej. Bardzo ważnym miejscem w destylarni jest Magazyn 13, w którym można znaleźć naprawdę znakomite beczki – po bourbonie, sherry, porto, winach hiszpańskich i portugalskich oraz te nowe, jeszcze niewykorzystane. Beczki są starannie selekcjonowane przez Mistrzynię Destylacji, doktor Rachel Barrie, tak by dojrzewająca następnie w nich whisky nabierała kompleksowego smaku. Whisky Benriach charakteryzuje się tak wielowymiarowym smakiem i różnorodnością stylów dzięki unikalnemu sposobowi destylacji, który wydobywa z whisky nuty owoców. Wyróżnikiem Benriach jest też bogata w minerały woda, tradycja wytwarzania słodu bezpośrednio w destylarni, a także wysokiej jakości jęczmień pochodzący z lokalnych upraw.
Doskonały przykład złożonego smaku Benriach w jego najbardziej luksusowym wydaniu. Dojrzewanie w czterech rodzajach beczek: po sherry, bourbonie, virgin oak i beczkach po porto oferuje głębokie, aromatyczne bogactwo smaku z nutami ciemnych owoców, bogatego orzecha włoskiego i aksamitną dębową pikanterią. Rachel opracowała ten smak wykorzystując do tego celu 100% torfowy alkohol Benriach, co powoduje, że jest to wyjątkowo rzadki single malt, jeden z niewielu dostępnych torfowych maltów Speyside o tak długim okresie leżakowania.
Rachel Barrie jest Master Blenderem w BenRiach, The GlenDronach i Glenglassaugh. Rachel odpowiada za nadzorowanie procesu dojrzewania nowo wyprodukowanego trunku do postaci gotowej whisky, w tym za kadzie, wybór drewna, kupażowanie, jakość trunku i zgodność z przepisami. Smakuje, ocenia i rozdziela dojrzewające w magazynach zapasy dla poszczególnych marek, ocenia istniejące blendy i opracowuje nowe. Ponadto Rachel zarządza procesami pozyskiwania drewna i leżakowania, w tym innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie dębiny i jej obróbki. Wcześniej Rachel przez pięć lat pracowała jako Master Blender w Morrison Bowmore Distillers, gdzie kierowała działaniami związanymi z opracowywaniem whisky dla Bowmore, Auchentoshan i Glen Garioch, a ostatnio także Laphroaig i Ardmore. Przed dołączeniem do Morrison Bowmore Distillers przez 16 lat pracowała w Glenmorangie Company, z czego osiem na stanowisku kreatora whisky i Master Blendera single maltów Glenmorangie i Ardbeg, a także szkockich blendów James Martin's i Bailie Nicol Jarvie. Rachel ukończyła z wyróżnieniem studia chemiczne na Uniwersytecie w Edynburgu, a następnie rozpoczęła karierę jako naukowiec w Szkockim Instytucie Badań nad Whisky. Otrzymała wiele branżowych wyróżnień za pracę nad tworzeniem wielokrotnie nagradzanych whisky, a także za sędziowanie w międzynarodowych konkursach wyrobów alkoholowych i zasiadanie w licznych komisjach branżowych.
O marce
Poszukiwacz przygód i przedsiębiorca John Duff założył Benriach Distillery w 1898 roku. To destylarnia położona w samym sercu szkockiego Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, która do dziś zachowała rzemieślniczą tradycję tworzenia single malt whisky. Filozofia Benriach to kreatywne podejście do destylacji whisky, dojrzewania w różnorodnych beczkach i odważnego łączenia destylatów. W destylarni Benriach destylujemy trzy odrębne style whisky: klasyczne nietorfowe, dymne i małe partie whisky potrójnie destylowanej. Bardzo ważnym miejscem w destylarni jest Magazyn 13, w którym można znaleźć naprawdę znakomite beczki – po bourbonie, sherry, porto, winach hiszpańskich i portugalskich oraz te nowe, jeszcze niewykorzystane. Beczki są starannie selekcjonowane przez Mistrzynię Destylacji, doktor Rachel Barrie, tak by dojrzewająca następnie w nich whisky nabierała kompleksowego smaku. Whisky Benriach charakteryzuje się tak wielowymiarowym smakiem i różnorodnością stylów dzięki unikalnemu sposobowi destylacji, który wydobywa z whisky nuty owoców. Wyróżnikiem Benriach jest też bogata w minerały woda, tradycja wytwarzania słodu bezpośrednio w destylarni, a także wysokiej jakości jęczmień pochodzący z lokalnych upraw.
Opis produktu
Doskonały przykład złożonego smaku Benriach w jego najbardziej luksusowym wydaniu. Dojrzewanie w czterech rodzajach beczek: po sherry, bourbonie, virgin oak i porto oferuje głębokie, aromatyczne bogactwo smaku z nutami ciemnych owoców, bogatego orzecha włoskiego i aksamitną dębową pikanterią. Rachel opracowała ten smak wykorzystując do tego celu 100% torfowy alkohol Benriach, co powoduje, że jest to wyjątkowo rzadki single malt, jeden z niewielu dostępnych torfowych maltów Speyside o tak długim okresie leżakowania.
Aromat: Duszona śliwka, pieczona pomarańcza, wędzony orzech, kakao cynamonowe
Barwa: Mahoń
Smak: Ciemne owoce, miód manuka, czekoladowe rodzynki, dym miodowy
Finisz: Zadymienie: Złożone
Kontakt
Brown-Forman Polska Sp. z o.o.