Jak przetrwać Wielkanoc w czasach inflacji?

Już zaraz Wielkanoc. Jest to czas obfitujący w tradycyjne, suto zastawione stoły. Jednak w czasach inflacji warto lepiej zaplanować swoje wydatki. Na co zwrócić uwagę? Jak ograniczyć marnowanie jedzenia? Na te i inne pytania odpowiemy w tym artykule. 

zakupy w wielkanoc
Inflacja a Wielkanoc Fot. Materiały prasowe
Reklama

Eksperci przewidują, że koszyk produktów wielkanocnych może w tym roku być o 30-40% droższy niż w ubiegłym. Rosnąca inflacja wymaga od nas bardziej uważnego planowania wydatków. Mimo to Polacy rzadko oszczędzaj. Święta kojarzą nam się z bogatym stołem, obfitym śniadaniem i uroczystym obiadem w gronie rodziny. Jak więc mądrze zaplanować święta? Tak, aby nie nadwyrężać domowego budżetu, ale jednocześnie zachować wyjątkowy charakter tego czasu? Jak zrobić zakupy oszczędnie, a jednocześnie wartościowo i przemyślanie?

Lista zakupowa na święta wielkanocne 

Mimo że wiemy o świętach z dużym wyprzedzeniem, często wpadamy w poświąteczną gorączkę przygotowań. Wymaga to od nas ogromnego wysiłku i organizacji. Sprzątanie, zakupy na ostatnią chwilę, gotowanie, pieczenie stanowi wyzwanie, nawet dla doświadczonych gospodyń domowych. Bez wcześniejszego planowania, kończy się to często katastrofą. Dodatkowo w przypadku zakupów, wydatkiem większej ilości pieniędzy niż pierwotnie zakładaliśmy.

Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie listy zadań do wykonania i rozplanowanie ich na poszczególne dni. Trzymanie się ustalonego planu pomoże nam uniknąć chaosu oraz pochopnych decyzji. Warto odpowiednio wcześniej zająć się planowaniem wielkanocnego menu. Określić, jakie potrawy chcemy podać w poszczególne dni świąt. Dzięki temu będziemy mieli czas na poszukiwanie odpowiednich produktów w dobrej cenie. Pomogą w tym nam takie portale jak Ding czy Okajzum, gdzie możemy porównać oferty różnych sklepów. 

Wielkanoc w Polsce
Wielkanoc to czas obfitych pysznych dań. Fot. Adobe Stock

Przedświąteczne promocje w sklepach często skłaniają nas do kupowania produktów w okazyjnych cenach. Jednak ważne jest, aby dokonywać mądrych zakupów. Nie powinniśmy kupować produktów, tylko dlatego, że są przecenione. Warto zastanowić się, jak zamierzamy je wykorzystać oraz patrzeć na daty przydatności do spożycia. Wielopaki mogą być atrakcyjne cenowo, ale musimy mieć pewność, że jesteśmy w stanie zużyć wszystkie sztuki produktu. W przypadku produktów o dłuższej trwałości nie ma problemu. Ale w przypadku produktów łatwo psujących się, musimy pamiętać, że nie zawsze jesteśmy w stanie wykorzystać duże ilości produktu przed upływem terminu przydatności.

Postaw na jakość lokalnych produktów 

W Polsce podczas Wielkanocy przygotowuje się wiele smacznych potraw. PSH Lewiatan wykonał badanie w ramach inicjatywy "Wybieram lokalne". Wykazało ono, że wśród najpopularniejszych dań wielkanocnych w Polsce znajdują się m.in. sałatka jarzynowa, żurek, barszcz biały, biała kiełbasa, jajka w różnych postaci, pasztety, pieczone mięsa i wędliny. Na liście nie brakuje też słodkości, takich jak babki, mazurki, strucle i serniki.

Podczas planowania wielkanocnego menu ważne jest, aby nie przesadzać z ilością potraw. Warto zrezygnować z tych, które jadamy na co dzień. Dwa dni świąt to czas, który należy wykorzystać mądrze. Dobrą praktyką jest skupienie się na odświętnych wersjach ulubionych dań. Możemy również spróbować nowości lub wybrać tradycyjne potrawy z innych regionów Polski. Bogata polska kulinarna tradycja wielkanocna daje wiele możliwości. Oryginalne potrawy z pewnością podkreślą wyjątkowość świąt. Może okazać się to lepszym rozwiązaniem od zbyt obfitego stołu, który może skończyć się przejedzeniem.

Aby ograniczyć ilość potraw na stole, należy zwrócić uwagę na jakość składników i dodatków. Smak przygotowanych potraw zależy w dużej mierze od jakości użytych produktów. Warto zainwestować w produkty wysokiej jakości, pochodzące z wartościowych źródeł. Najlepiej od znanych i zaufanych dostawców. Takie produkty często znajdziemy w lokalnych sklepach spożywczych. Oferują one produkty nie tylko o nieporównywalnej jakości, ale także w konkurencyjnych cenach. Lokalne produkty bez problemu znajdziemy między innymi w sklepach Lewiatan. W okresie przedświątecznym sieć poszerza swoją ofertę o lokalne produkty. Produkty takie jak wędliny, mięso, nabiał, jaja, pieczywo i wypieki są gwarancją smaku tradycyjnych potraw wielkanocnych. 

Drugie życie wielkanocnych potraw 

W czasie Wielkanocy często mamy do czynienia ze zbędnym marnowaniem żywności. Wyrzucenie nadmiaru jedzenia to strata pieniędzy i wysiłku. Istnieją jednak sposoby, jak dać potrawom drugie życie, a dzięki temu uniknąć marnowania jedzenia. Wiele potraw można przerobić, np. z mięsa zrobić pyszne kanapki, a z warzyw zrobić sałatki. Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu pozostałości jedzenia, aby nie zepsuły się za szybko. Dobrym pomysłem jest też zamrożenie nadmiaru jedzenia i wykorzystanie go później. Warto też pomyśleć o oddaniu nadmiaru jedzenia potrzebującym lub organizacjom charytatywnym. Dzięki temu jedzenie zmarnuje się i pomożemy tym, którzy potrzebują pomocy. W ten sposób święta wielkanocne mogą być zero waste.

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama