Carrefour z nową ofertą owadów jadalnych!

Świerszcze w zupie i na drugie danie. Koszmarny sen podróżnika wracającego z odległych lądów przemienia się powoli w rzeczywistość.

Na talerzu owady z Carrefoura
Spożywanie owadów w Europie raczej nie będzie standardowym elementem diety. Źródło: Adobe Stock
Reklama

Zamiast schabowego, robak na ząb

Świerszcze na śniadanie, obiad, a może na kolację? Słynne zezwolenie Komisji Europejskiej na wykorzystanie owadów do produkcji określonych kategorii żywności ze stycznia br. otworzyło drogę do wprowadzania do oferty sklepów nowych, innowacyjnych produktów. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby te "innowacyjne" produkty pochodziły z ustalonych tradycją europejską hodowli, czy upraw. Teraz mają to być potrawy z robaków. 

Owady do spożycia z oferty Carrefoura

Odpowiadając na nowy trend, Carrefour Polska poinformował o rozszerzeniu oferty o kolejne produkty firm Foodbugs oraz Robaki Z Paki, które klienci mogą znaleźć już w 5 warszawskich sklepach, m.in. w Westfield Mokotów oraz Westfield Arkadia. Wśród produktów tej marki klienci mogą spróbować, np. chipsów z czosnkiem i wasabi czy “Chrupiących robaczków” z chilli albo solą.

Produkty marki Foodbugs, w tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach czy mąkę proteinową ze świerszczy, znajdziemy w Westfield Mokotów oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87. 

- Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach, obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour. Ważne jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz start-upami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów – komentuje Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor działu rozwoju formatów i konceptów handlowych w Carrefour Polska.

Na szczęście mamy wybór

Jak podają specjaliści od żywienia, spożywanie owadów w Europie, a w szczególności w Europie Środkowo-Wschodniej nie jest standardowym elementem diety. W innych miejscach na świecie są kraje, w których regularnie spożywa się motyle, chrząszcze czy inne owady. 

W naszej strefie klimatycznej owady raczej na długo pozostaną w sferze ciekawostek kulinarnych. Ponadto, na szczęście - jeszcze mamy wybór, a żywność z owadów musi być przez sklepy wyraźnie oznakowana. Dzięki temu nasza decyzja o zakupie produktu i jego spożyciu będzie świadoma.

Przeczytaj także: Kontrowersyjna nowość w Lidlu: burger z soi i... owadów

Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów!

Kliknij i obserwuj Ding.pl na

Włącz powiadomienia o ulubionych produktach:

Artykuły

Blog

Reklama