Reklama
Reklama

Orzeźwiająca lemoniada na upał. Produkty, przepisy, propozycje podania

Lemoniada to idealny sposób na ochłodę w upalne dni. Zabieramy ją na rodzinny piknik, robimy zapas na grilla, chłodzimy w lodówce, na gorące dni. Jakie produkty i przepisy sprawdzają się najlepiej w przygotowaniu lemoniady? Idealny przepis na lemoniadę nie istnieje. To Ty decydujesz, który przepis najbardziej przypadnie Ci do gustu. Sprawdź popularne i nowoczesne przepisy na orzeźwiającą lemoniadę i praktyczne wskazówki jak ją zrobić.

Lemoniada: składniki, które warto mieć w kuchni

W gorące, letnie dni każdy lubi sięgać po chłodne napoje, które są bardzo orzeźwiające, podnoszą koncentrację i polepszają samopoczucie. Niestety Coca-Cola czy Fanta oraz zimne napoje kawowe zawierają dużo cukru, wzmacniaczy smaku i innych dodatków szkodliwych dla ludzkiego organizmu.

Doskonałą alternatywą jest domowa lemoniada zawierająca takie składniki, które warto mieć w kuchni. Klasyczny przepis koncentruje się na połączeniu trzech podstawowych składników, czyli cytryny, wody i mięty, która ma właściwości odświeżające. Ten napój bez problemu można wykonać w domu, dowolnie zmieniając go i rozbudowując poprzez dodanie nowych składników.

3 przepisy na orzeźwiającą lemoniadę

Istnieje wiele różnych przepisów na lemoniadę. Te trzy należą do najciekawszych i przez wielu uważane są za najlepsze. Dodatkowo zawierają najpotrzebniejsze dla organizmu składniki odżywcze i dostarczają dużo witamin.

Lemoniada jagodowo-miętowa

Zbiór pysznych i zdrowych jagód rozpoczyna się na początku lipca. To idealny czas na domową lemoniadę z tymi owocami! Czasami świeże jagody nie są dostępne, np. późnym latem i wczesną jesienią. Na szczęście z przyrządzeniem napoju nie trzeba czekać do kolejnego sezonu! Można śmiało użyć mrożonych owoców, dzięki czemu lemoniada zachowa swój właściwy smak. Na pół litra jagodowo-miętowego napoju potrzebne będą następujące składniki:

  • około 250 g świeżych (lub mrożonych) jagód
  • garść listków mięty
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (około 2 do 3 cytryn)
  • około 20 g cukru (lub mniej, a nawet nie trzeba w ogóle go dodawać)
  • około 300 ml wody

Należy napełnić blender jagodami, listkami mięty, wyciśniętym sokiem z cytryny oraz opcjonalnie dodać cukier. Powinno się mieszać składniki, dopóki całkowicie się nie rozdrobnią, a masa nie będzie kremowa. Aby przyspieszyć ten proces można śmiało użyć blendera ręcznego. Następnie trzeba przecisnąć masę przez sitko o drobnych oczkach, najlepiej za pomocą szpatułki. W ten sposób resztka soku wydobędzie się z masy owocowej. Uzyskany sok należy energicznie wymieszać z wodą. Dolać jej więcej lub mniej. Wszystko zależy od preferencji i tego, jaką gęstość napoju chce się uzyskać. Domowa lemoniada jest gotowa! Najlepiej smakuje podawana na zimno. Mieszankę jagodową, która pozostała na sitku wykorzystać do musli lub deseru.

Lemoniada truskawkowo-miętowa

Sezon truskawkowy trwa do końca lipca. Na plantacjach zbiera się wiele owoców, które mają różne zastosowania. Śmiało można zjeść świeże, nieprzetworzone truskawki, zrobić z nich dżem lub wypróbować poniższy przepis na pyszną lemoniadę truskawkowo-miętową. Na pół litra domowego napoju będą potrzebne następujące składniki:

  • około 30 g cukru
  • 100 ml wody
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (to około 3 do 4 cytryn)
  • 500 g truskawek
  • garść listków świeżej mięty

Należy wsypać cukier i wlać wodę do małego rondla, a następnie podgrzać na średnim ogniu. Mieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści, a mieszanka uzyska konsystencję syropu. Gdy syrop zacznie się gotować, trzeba zdjąć go z ognia i pozostawić do ostygnięcia na ok. 10 minut. Wsypać truskawki i listki mięty do blendera (do tego celu nadaje się również blender ręczny) i miksować do uzyskania płynnej mieszanki. Wymieszać sok z cytryny i syrop, aż wszystko będzie miało jednolitą konsystencję. Domową lemoniadę podawać na zimno.

Alternatywa bez cukru: wystarczy pominąć syrop cukrowy. Truskawki zmiksować z miętą na jednolitą masę, dodać sok z cytryny i uzupełnić 100 ml wody. Lemoniade schłodzić w lodówce, a następnie podawać z kostkami lodu.

Orzeźwiająca lemoniada z sokiem z buraka

Wiele osób po usłyszeniu o tym przepisie zastanawia się, czy burak i lemoniada do siebie pasują. Odpowiedź może zaskoczyć, ponieważ brzmi: oczywiście, że tak! Zdrowa bulwa nadaje się nie tylko do popularnego smoothie, ale także do pysznej i orzeźwiającej lemoniady. Buraki można zbierać od końca lipca lub początku sierpnia, a potem samemu zrobić zdrowy napój. Na pół litra będą potrzebne następujące składniki:

  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (sok z około 2 cytryn)
  • 20 g cukru (opcjonalnie)
  • mała bulwa buraka
  • około pół litra wody

 
Drobno zetrzeć buraki. Zmiksować sok z cytryny, cukier, buraki i 150 ml wody w blenderze lub mikserze ręcznym do uzyskania jednolitej konsystencji. Trzeba pamiętać, że nie da się zmiksować buraków na całkowicie płynną masę. Zawsze będą pojawiały się grudki, ale nie należy się nimi przejmować, ponieważ nie wpływają na smak. Masę przecisnąć przez sito o drobnych oczkach, najlepiej za pomocą szpatułki lub tylnej części łyżki. Do otrzymanego soku dolać wodę, której ilość powinna być dopasowana do preferencji. Dobrze wymieszać i podawać domową lemoniadę na zimno. Nie wyrzucać resztek z sitka, lecz wykorzystać jako pyszny dodatek do deseru.

Jak zrobić lemoniadę?

Powyższe przepisy są bardzo ciekawe, lecz wszystkie tak naprawdę wywodzą się z klasycznej receptury na lemoniadę. Będziesz potrzebował tych składników, które zostały omówione na początku artykułu. Umyć cytrynę i natrzeć skórkę. Następnie przekroić na pół, wycisnąć i wlać sok do dzbanka. W zależności od upodobań można dodać miąższ. Doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie wymieszać z cukrem. Następnie dodać skórkę z cytryny i kwasek cytrynowy. Pozostawić na dłuższy czas do wystygnięcia. Wlać sok z cytryny do mieszanki wody z cukrem, cały czas mieszając. Przelać do czystej butelki z nakrętką i schować syrop do lodówki na jeden dzień. Sposób podania: wlać odrobinę syropu cytrynowego do szklanki, dopełnić wodą mineralną lub niegazowaną. W razie potrzeby dodać kostki lodu i delektować się smakiem!

Domowa lemoniada na piknik, grilla czy letnie przyjęcie

Domowa lemoniada to pyszny i zdrowy napój, którego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Doskonale sprawdzi się podczas upalnych dni na różnych imprezach okolicznościowych, takich jak urodziny w ogrodzie, a nawet zwykły grill na działce. Stanowi świetny dodatek do posiłków, który sprawia, że jedzenie lepiej smakuje.

Co więcej, to doskonała alternatywa dla niezdrowych napojów, które zawierają dużo konserwantów i sztucznych dodatków. Świeże owoce to źródło wielu witamin, polepszających odporność. Są bogate w błonnik i inne substancje witalne, dzięki czemu stymulują jelita i dodatkowo wolniej uwalniają cukier do krwi.

Zobacz też:

Najlepsze zestawy Lego na prezent komunijny! Spodobają się dziewczynkom i chłopcom! 

Co wiesz o Dniu Flagi? Każdy Polak powinien o tym wiedzieć! 

Przed zakupem makaronu warto sprawdzić mały szczegół! Ten detal zmieni Twoje dania na lepsze!

INTERIA.PL